Novosti

Društvo

Vaterpolo bez utapanja

Sportskim i sigurnosnim pristupom divljacima začepljena usta: Vaterpolska utakmica Hrvatske i Srbije, odigrana u Sisku nakon nasilja u Splitu, protekla je savršeno

6bvp5fhmgmq42c3omri1hjratg5

Vaterpolisti Hrvatske i Srbije pozdravljaju se prije utakmice (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Za razliku od nekih drugih sportova, prije svega nogometa, vaterpolo slovi kao sport u kojem utakmice, pa ni one Hrvatske i Srbije, najvećim dijelom nisu povodi za divljanje navijača. Naravno, uvijek ima izuzetaka, pa sportske i crne kronike bilježe nemile događaje s Evropskog prvenstva u Kranju 2003. kad je u finalu Hrvatska izgubila od Srbije.

Tada je preko 3000 organiziranih nogometnih hrvatskih huligana krenulo u obračun s protivničkim navijačima, ali i svima koji su im stajali na putu, između ostalog i tadašnjim HRT-ovim novinarom Jurom Ozmecom, koji je napadnut jer je osudio takvo divljaštvo. Osim Ozmeca stradali su još neki novinari, kao i veći broj navijača. Osim što je Hrvatski vaterpolo savez (HVS) kažnjen sa 100.000 eura, zbili su se i neredi u Beogradu, a tom su prilikom stradala obilježja na hrvatskoj ambasadi.

Tri godine kasnije, na Evropskom prvenstvu u Beogradu nije bilo nikakvih nereda, kao ni četiri godine kasnije na EP-u u Zagrebu, gdje je Hrvatska bila prva, s Srbija treća. Navijači Srbije mogli su pratiti sve utakmice osim one s Hrvatskom za koju im je zbog visokog rizika bilo zabranjeno kupovanje karata.

Uslijedio je niz međusobnih utakmica reprezentacije i klubova bez ikakvih izgreda, koji je prekinut početkom februara napadom na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu gdje su trebali igrati s domaćim Mornarom. Golman Zvezde Aleksandar Kralj spašavao se skokom u more. Iako su taj napad osudili vodeći hrvatski političari, on je naknadno veličan na prigodnim karnevalskim povorkama.

S druge strane, to je bio razlog da ovotjedna utakmica dvije reprezentacije u okviru Evropa kupa, odnosno Svjetske lige u Sisku bude označena kao susret visokog rizika i da budu poduzete jake mjere osiguranja, iako se susret igrao samo zbog prestiža jer su obje ekipe osigurale plasmane u završnice dva takmičenja. Iako je Sisak grad čiji je dio političara, ali i biskup Vladu Košića, još uvijek mentalno u 1990-ima, mjere su se pokazale nepotrebnima jer je sve proteklo u redu, uz rezultat 12:9 za domaće. Time je potvrđena izjava predsjednika HVS-a Mladena Drnasina da se incident u Splitu koji su svi osudili, nije dogodio na sportskom borilištu i da nije narušio dobre odnose između dva saveza.

- Sve je proteklo u savršenoj organizaciji - rekao je srpski selektor Dejan Savić, čestitajući na pobjedi domaćinima i svom kolegi Ivici Tucaku s kojim se svaki put srdačno sretne i izljubi, dajući svoj doprinos dobrim odnosima između sportaša.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više