Novosti

Politika

Preletač sa bazena

Do kraja maja SPAS Aleksandra Šapića ujediniće se sa SNS-om Aleksandra Vučića. Sudeći prema Šapićevim političkim ambicijama, time je rešeno pitanje kandidata za gradonačelnika Beograda

Large internacionala  ko%c5%beul

Šapić je trenutno predsednik Opštine Novi Beograd (foto Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Nisu retki primeri, u ovom našem podneblju, da su sportisti nakon završetka sportskih karijera započinjali političku. Fudbaleri, košarkaši, rukometaši, pa i vaterpolisti. Hrvatska pamti politički angažman u HDZ-u Dubravka Šimenca i Perice Bukića. No njihove političke ambicije nisu bile ni izbliza tako velike kao one u vaterpolu. U Srbiji se, međutim, jedan takav bivši sportista ne zadovoljava mrvicama, makar te "mrvice" bile i najbogatija opština u zemlji, odnosno Novi Beograd. Reč je o Aleksandru Šapiću, jednom od najboljih vaterpolista sa ovih prostora, koji funkciju predsednika Opštine Novi Beograd obavlja od 2012., kad ga je postavio tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, čiji je potpredsednik tri godine bio upravo Šapić.

Naravno, sve to je podrazumevalo člansku kartu Demokratske stranke, tada najjače stranke u Srbiji. Šapić poziciju u gradu nije menjao, ali jeste članske karte, pošto se iz DS-a povukao 2014. Osnovao je udruženje građana, da bi mandat produžio na lokalnim izborima 2016. Mlađahnom političaru Šapiću se dotad nije puno toga prigovaralo, a onda se otvorilo, kao nasip na Savi. Poklopilo se to sa njegovim prvim angažmanom u Beogradu, dok je bio Đilasov potpredsednik. Na Savskom nasipu uz Novi Beograd, koji je podignut kako bi štitio novosagrađeno naselje od poplava, započela je gradnja niza nelegalnih objekata. Ne postoji zvaničan podatak, ali procenjuje se da je sagrađeno oko 250 nelegalnih objekata koji su ugrozili sigurnost i vodosnabdevanje. Među onima koji su svoje parče mira potražili uz Savu jesu i porodica nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i bivši vođa jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u Srbiji, Ljubiša Buha Čume.

Iz udruženja građana Savski nasip ističu da bušenje nasipa zbog vikendica, ali i zbog nelegalnih splavova čiji broj konstantno raste, dovodi u opasnost živote preko 100.000 građana Novog Beograda, kao i da svojim septičkim jamama ugrožavaju vodu za piće. Konkretnih odgovora na zahteve da se reaguje na ovo nasilje nad prirodom nije bilo, osim što se Šapić prepucavao sa vlastima Beograda. U KRIK-ovoj bazi imovine političara stoji da je njegova najvrednija nekretnina – vila od oko 600 kvadrata – na Savskom vencu. Takođe navode da je Šapić oko vile na gradskoj zemlji bez dozvole dozidao bazen i nekoliko objekata za koje je podneo zahteve za legalizaciju.

Postoji i ozbiljna sumnja da je plagirao doktorat na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo detaljno su analizirali doktorat, nakon čega su utvrdili da je "doktorska disertacija Aleksandra Šapića jedan je od najstrašnijih primera plagijata koje smo imali prilike da vidimo. Imajući u vidu obim lopovluka, plagijat je očigledno bio smišljen i nameran". Prvo niko nije hteo u komisiju za utvrđivanje da li je uistinu reč o plagijatu, a onda je nakon 16 pokušaja utvrđeno da – nije.

A onda Šapić 2018. osniva Srpski patriotski savez (SPAS) sa kojim na izbore izlazi 2020. i ulazi u parlament. Formalno kao jedina opoziciona stranka, ali prihvatanjem učešća u Vladi Srbije otklonjen je njen opozicioni predznak. I sad dolazimo do najnovijih dogovora sa vladajućim SNS-om Aleksandra Vučića. Nakon razgovora dvojice Aleksandara, dogovoreno je da se krajem maja SPAS utopi u SNS jer slede novi izbori, uključujući i beogradske, a Šapić, kao što smo rekli, u političkom životu ima velike apetite. U ovom slučaju, oni bi mogli biti – gradonačelnička funkcija u Beogradu.

Ovu mogućnost prokomentarisali su u inicijativi Ne davimo Beograd. "Aleksandar Šapić se SNS-u dokazao kroz poslušničko okretanje glave od problema građana i građanki Beograda, glumeći alternativu, a saradnja je nastavljena ulaskom njegove organizacije SPAS u Vladu Srbije. Beogradu nije potrebna nova naprednjačka marioneta, već hrabro suočavanje sa svim problemima i donošenje odluka u korist građana za koje se bori Ne davimo Beograd."

Kad se odlučio za ulazak u politiku, Šapić je izjavio: "Cilj mi je da učinim nešto dobro i korisno za društvo i grad u kojem živim. Moj život je relativno sređen, ali želim da i ljudi u mom okruženju budu zadovoljni." Nije samo precizirao na koje tačno ljude misli.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više