Novosti

Politika

Velered za hrvatovanje

Prijedlogom za uvrštavanje novog odlikovanja – Velereda Franje Tuđmana za državotvornost, promicanje nacionalnih interesa i domoljublje, udruga Forum hrvatske sloge i Udruga pravnika Vukovar 1991. reaktivirale su inicijativu kojom bi se Hrvatska trebala 'odužiti' prvom hrvatskom predsjedniku

3mqahmkpfuu3jh6l50yl7soz05p

(foto Pixsell)

Prijedlogom za uvrštavanje novog odlikovanja – Velereda Franje Tuđmana za državotvornost, promicanje nacionalnih interesa i domoljublje, udruga Forum hrvatske sloge (FHS) i Udruga pravnika Vukovar 1991. sredinom ovog mjeseca reaktivirale su inicijativu kojom bi se Hrvatska, kako se ističe, trebala odužiti prvom hrvatskom predsjedniku i njegovoj politici ‘domoljublja, nacionalne pomirbe i nacionalnog jedinstva’ čiji je simbol, po njima, bio upravo Vukovar. Prema pismu koje je predsjednik FHS-a Zoran Šangut uputio Saboru i saborskim zastupnicima uoči nedavnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, stekli su se svih uvjeti za uvođenje novog odlikovanja.

‘S obzirom na to da su prošle dvije godine od proglašenja nevinima generala Mladena Markača i generala Ante Gotovine, da su odbačene sve optužbe protiv državnog i vojnog vodstva na čelu s Franjom Tuđmanom za ratni zločin i udruženi zločinački pothvat i s obzirom na to da ove godine obilježavamo petnaestu godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, smatramo kako su se stekle sve okolnosti da se u Zakon uz ostale hrvatske velikane uvrsti i ime prvog hrvatskog predsjednika’, ističe Šangut.

No vrijedno je istaknuti da Šangut samo ponavlja inicijativu koju je još prije dvije godine najavio predsjednik Generalskog zbora Marinko Krešić, zalažući se za uvođenje Velereda Franje Tuđmana koji bi se ‘dodjeljivao najzaslužnijim ljudima i koji bi bio najviše odličje u vojsci, ne samo za junaštvo, nego i za opstojnost hrvatskoga naroda’. I dok se na Krešićevu i najnoviju Šangutovu inicijativu nisu oglasili u Saboru, Vladi i Uredu predsjednika, komentar na takve prijedloge dao je drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

- Osim što ova inicijativa dolazi u predizborno vrijeme i u trenutku kada su puno bitniji gospodarski problemi, postavlja se i logično pitanje tko može određivati kriterije domoljublja, državotvornosti i promicanja nacionalnih interesa za Velered Franje Tuđmana. To se pretvara u još jedno nadmetanje u hrvatovanju - zaključuje Mesić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više