Novosti

Politika

Veljun 1995., Strasbourg 2017.

Iz Strasbourga je stigla još jedna nepovoljna nepravomoćna presuda Evropskog suda za ljudska prava za građane srpske nacionalnosti, i to u slučaju ubojstva nepokretne Marije Vujičić i njene kćeri Gordane Obajdin u Veljunu za vrijeme Oluje

Asay5h2a4pb5wxl512i7m0zsy71

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Iz Strasbourga je stigla još jedna nepovoljna nepravomoćna presuda Evropskog suda za ljudska prava za građane srpske nacionalnosti, i to u slučaju ubojstva nepokretne Marije Vujičić i njene kćeri Gordane Obajdin u Veljunu za vrijeme Oluje. Negativan je to ishod još jednog dugotrajnog sudskog postupka, koji se nakon izgubljenih bitaka pred hrvatskim sudovima našao u Strasbourgu. Članovi porodice su očekivali barem moralnu satisfakciju za izgubljene živote dviju žena, koje su ubijene na svom kućnom pragu, iako su na kući bile istaknule bijelu zastavu.

Međutim, sud u Strasbourgu odlučio je u ovom slučaju da hrvatske vlasti nisu povrijedile pravo na život i da su provele potpunu istragu, bez obzira na to što ni nakon 22 godine nije utvrđeno tko je ubio nevine žene. Prilikom ubojstva Marije Vujičić i Gordane Obajdin jedna od jedinica Hrvatske vojske je bila gotovo na licu mjesta, kilometar i pol od kuće gdje su se desila ubojstva. S njima je bio desetogodišnji dječak, sin Gordane Obajdin i unuk Marije Vujičić. Kada su se čuli pucnji, otrčao je kući te našao majku i baku ubijene. Normalno bi bilo da je ubojica otkriven odmah, no policija je istragu započela tek u veljači 2002. i ubojica je do danas ostao nepoznat.

Evropski sud je sve to okarakterizirao kao efikasno i ocijenio kao dovoljno da su hrvatske vlasti saznale za ubojstvo, započele istragu, intervjuirale dostupne svjedoke i sakupile dokaze. ‘Iako je rezultat izostao, sredstva koja su tijela kaznenog progona poduzela u ovom slučaju nisu bila neodgovarajuća te su stoga odgovarala konvencijskim standardima’, piše u presudi iz Strasbourga. Sud je još birokratski naveo da je bilo potrebno ‘aktivno učešće u istrazi obitelji oštećenih i ubijenih’, ne uzimajući pritom u obzir sve društvene i političke okolnosti u kojima su se našli Srbi u Hrvatskoj za vrijeme Oluje.

Slučaj Veljun pokazao je još jednom da je Evropski sud za ljudska prava digao ruke od utvrđivanja istine o ubojstvima Srba u Hrvatskoj i da je dao svoj blagoslov svim dosadašnjim istražnim i pravosudnim farsama za ratne zločine u Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više