Novosti

Politika

Verona sumraka

Novosti izvještavaju iz Italije, sa Svjetskog kongresa obitelji, najvećeg transnacionalnog okupljanja ultrakonzervativaca na kojem su govorili Željka Markić i predstavnici srpske pročetničke stranke Dveri, ali i vodeći europski radikalno desni političari, dok je protiv njih prosvjedovalo više od 30 tisuća ljudi

Na podu pored klupice u središnjem parku troje mladih ljudi s osmijesima na licima vodi žustru raspravu o rasporedu slova na transparentu koji upravo izrađuju. Ana, studentica prava, prije samo nekoliko sati sa svojih dvoje prijatelja doputovala je iz Bologne kako bi prosvjedovali protiv podrške koju su grad Verona, čelnici provincije Veneto i ministri iz vladajuće koalicije pružili najvećem transnacionalnom okupljanju svjetskih ultrakonzervativaca – Svjetskom kongresu obitelji (SKO) koji je u Veroni održan prošlog vikenda.

Feministička solidarnost nadilazi nacionalne okvire i naša dužnost je stati uz žene iz Italije jer smo svjesne kako ovo nije isključivo njihova priča. Ovo je naša zajednička borba – govori Iva, prosvjednica iz Rijeke

Na desni kut svojeg transparenta zalijepili su fotografiju Mattea Salvinija, talijanskog vicepremijera, ministra unutrašnjih poslova i lidera ekstremno desne Lige. U donjem lijevom kutu nalazi se fotografija talijanskog ministra obitelji i osoba s invaliditetom Lorenza Fontane, donedavnog zamjenika gradonačelnika Verone. Iznad njih rukom je ispisan naslov lanjskog filmskog hita ‘Call Me by Your Name’, a u nespretno izrađenim balončićima Salvini Fontanu zove ‘homofobom’, a Fontana Salvinija ‘rasistom’.

- Ovaj kongres zapravo je protiv svega što bi obitelj trebala biti. Oni predstavljaju naše institucije, ali ne predstavljaju našu stvarnost, zato smo im se došli usprotiviti - govori nam Ana o dvojici predstavnika talijanske vlade koji su govorili na kongresu.

Uskoro nam se pridružuje Matilde, studentica književnosti, također iz Bologne. Nije ni sjela, a već iz torbe vadi transparent koji je izradila prije putovanja. ‘Ako je embrio čovjek, a izbjeglica nije – imamo veliki problem’, piše na transparentu zbog kojeg Matilde dobiva pohvale cijele grupe. Uskoro će se priključiti prosvjedu pokrenutom na inicijativu feminističke grupe ‘Non una di meno’ (‘Nijedna žena manje’) koji je na ulicama Verone u subotu okupio preko 30 tisuća ljudi.

Tridesetak metara dalje, odmah iza njihovih leđa, u prelijepoj palači Gran Guardia, koju je Verona ustupila na korištenje organizatorima SKO-a, također vidimo osmijehe. Na Svjetskom kongresu obitelji iza zatvorenih vrata, kamo smo uspjeli ući, unatoč brojnim restrikcijama i uskratama akreditacija novinarima i novinarkama, ultrakonzervativna ‘krema’ tri dana raspravlja o ‘naravnom poretku’ i ‘zaštiti prirodne obitelji’. Dekodirano, prezentiraju do sada učinjeno i planiraju buduće korake kojima će što uspješnije zatirati seksualna i reproduktivna prava žena, ograničiti prava LGBT osobama, preuzeti centralnu ulogu u educiranju djece, suprotstavljati se teoriji evolucije, gurati pitanje ‘rodne ideologije’, ali i suprotstavljati se primanju izbjeglica. Ukratko, tri dana planiraju kako će što uspješnije širiti svoju ideologiju mržnje.

Verona nije slučajno izabrana. Naime, ovaj grad je prošle godine premoćnom većinom na prijedlog zastupnika Lige Alberta Zelgera gradsko vijeće proglasilo ‘pro-life’ gradom.

- Verona je laboratorij za ekstremnu desnicu, zato su je i izabrali. Imamo dojam da ovdje već dugo isprobavaju stvari i ako uspiju, pokušaju ih preslikati. Ako ne uspiju, pokušaju nešto drugo - govori nam Matilde, umirovljenica i feministkinja iz ‘Non una di meno’.

Upravo je ta organizacija osigurala trodnevni alternativni program ispunjen predavanjima, radionicama, ali i predvodila pripreme za masovni prosvjed. Na njih su se osvrnuli i govornici na Svjetskom kongresu obitelji, ironično im zahvalivši na promociji. Ovaj, trinaesti po redu kongres, prvi je protiv kojeg se masovno prosvjeduje, a na demonstracijama je sudjelovala i grupa od petnaestak feministkinja iz Hrvatske.

Morate znati da je u Italiji 70 posto liječnika u prizivu savjesti. U nekim područjima njih 90 posto. To je nedopustivo, u zemlji u kojoj postoji zakon – on mora biti poštovan – kaže Silvana Agatone, predsjednica Slobodne talijanske asocijacije ginekologa

- Feministička solidarnost nadilazi nacionalne okvire i naša dužnost je stati uz žene iz Italije jer smo svjesne kako ovo nije isključivo njihova priča, što potvrđuje i sama priroda Svjetskog kongresa obitelji. Ovo je pitanje univerzalnih ljudskih prava žena i naša dužnost je ujediniti se i stati u njihovu obranu. Ovo je naša zajednička borba - rekla je Novostima Iva koja je na prosvjede doputovala iz Rijeke.

Ovaj Svjetski kongres obitelji obilježilo je i drastično povećanje kritički nastrojenih medijskih izvještaja najvećih svjetskih novinarskih kuća. Najveći razlog za to krije se u snažnoj podršci ovom ultrakonzervativnom skupu koju je izrazila vlada jedne zapadnoeuropske zemlje i to pedesetak dana prije održavanja izbora za Europski parlament. Sve projekcije izbornih rezultata upućuju na značajno povećanje predstavnika ekstremne desnice i populista, a mnogi su upravo na ovaj kongres poslali svoje predstavnike. Sudjelovali su tako ruski predstavnici Viktor Zubarev, zastupnik u Državnoj dumi, Elena Popova Vladimirovna, ruska senatorica, Elena Milskaja, generalna direktorica Fondacije sv. Bazilija Velikog koju je uspostavio ruski oligarh Konstantin Malofejev, financijer brojnih ultrakonzervativnih inicijativa nazivan i Putinovim Sorosem. U Veroni je bio i Nicolas Bay, francuski europarlamentarac iz stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, zatim Elisabetta Gardini, talijanska europarlamentarka iz redova Forza Italije, ali i predstavnik njemačke ekstremno desne stranke AfD Maximilian Krah, koji će nakon izbora najvjerojatnije naći mjesto u Europskom parlamentu.

Glavna zvijezda skupa ipak je bio vicepremijer Matteo Salvini koji je i ovu situaciju iskoristio za širenje svojih antiimigrantskih stavova i napade.

‘Feministkinje koje govore o pravima žena zapravo se prave da ne vide što je prva, jedina i najveća stvarna prijetnja za prava, socijalna dostignuća, slobodu rada, studiranja, govora i odijevanja po vlastitoj volji. To nije Svjetski kongres obitelji, već islamski ekstremizam, kultura gdje je vrijednost žena manja od nule’, rekao je Salvini koji je nastup na Svjetskom kongresu obitelji završio odijevanjem u majicu sa službenim logom organizacije.

Međutim, iskoristio je svoje vrijeme i da bi poslao razočaravajuću poruku ultrakonzervativcima da trenutno nema namjeru mijenjati zakon kojim je u Italiji 1978. legaliziran pobačaj.

- Morate znati da je u Italiji 70 posto liječnika u prizivu savjesti. U nekim područjima, poput Lazija, njih čak 90 posto. To je nedopustivo, u zemlji u kojoj postoji zakon – on mora biti poštovan – rekla je Novostima Silvana Agatone, predsjednica Slobodne talijanske asocijacije ginekologa.

Katalin Novak, mađarska ministrica obitelji, koja je u više navrata napomenula da govori u ime velikog podržavatelja ovog kongresa Viktora Orbána, mađarskog ekstremno desnog premijera, smatra da je Europa postala ‘prazna kolijevka’ i da ‘počinja polagano samoubojstvo’ jer čelnici europskih država ne ulažu dovoljno u ‘obiteljski orijentirane’ politike, već uvoze strance. ‘Slažemo se s Italijom u njezinoj proobiteljskoj politici, ali i pristupu migracijama’, rekla je Novak.

Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, održala je jedan od najdirektnijih govora koji je kongres povezao s izborima za Europski parlament.

‘I sada, trebamo pomoć vas, Talijana. Da na izborima za Europski parlament koji će se održati za dva mjeseca izaberete predstavnike koji će štititi brak, obitelj, žene i djecu. Kao jedan veliki narod, s velikim brojem predstavnika u Europskom parlamentu, vi niste samo odgovorni za budućnost Italije. Vi ste odgovorni i za budućnost svih nas koji smo dio Europske unije’, rekla je Markić koja je na opće oduševljenje okupljenih govorila na talijanskom jeziku i svoj govor zaključila riječima ‘živjela Italija’.

Ekstremni desničari iz zemalja članica EU-a, svjesni financijske i političke moći koju mogu ostvariti, planiraju u Europskom parlamentu osnovati parlamentarnu stranačku grupu. Postojeće grupe naprosto nisu dovoljno radikalne i to je ono na što Markić u svojem govoru cilja kada naglašava važnost broja predstavnika u parlamentu.

Uz Markić su na ovom kongresu sudjelovali i predstavnici pročetničkog pokreta i stranke Dveri, baš kao i 2016. godine u južnoafričkom Cape Townu, kada je nakon potpisivanja globalnog anti-LGBT manifesta novoosnovana Internacionalna organizacija za obitelj (IOF) preuzela osnivanje Svjetskog kongresa obitelji.

Kako točno ova pročetnička stranka surađuje sa Željkom Markić, Novosti su pitale Nemanju Zarića, jednog od predstavnika Dveri u Veroni.

‘Vrlo prosto. Teme o kojima mi ovde govorimo su bazične teme za sve nas. Govorimo o našoj zajedničkoj veri, o porodici, o zaštiti života, o unapređenju kvalitete života za sve naše porodice. Govorimo o temama o kojima se slažemo, razlike moraju biti po strani kada govorimo o zaštiti života’, rekao nam je Zarić i napomenuo da su Dveri u Svjetskom kongresu obitelji aktivne već sedam godina.

Adriana Zaharijević, feministkinja i filozofkinja s beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, sudjelovala je u Veroni na alternativnom, feminističkom programu. Suradnju Dveri i U ime obitelji objašnjava na drugačiji način.

- Porodica je važna. Srpska porodica je važna i hrvatska porodica je važna. Dokle god postoji jasna granica između Hrvatske i Srbije, oni rade na istom političkom cilju. Budući da se jako mrze, nipošto ne žele da bude ikakvih kombinacija između hrvatskih i srpskih porodica - kaže Zaharijević Novostima.

Prema neslužbenim najavama, idući bi se kongres mogao održati u Brazilu pod patronatom nedavno izabranog ekstremno desnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, a do njega bi ova dobro umrežena skupina mogla biti značajno osnažena zastupnicima u europskim institucijama koje žele napadati izvana, a urušavati iznutra.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više