Novosti

Društvo

Video: Jovičić uz poricatelje ustaškog genocida

Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac, dopustila je čelnim revizionistima da podno Kamenog cvijeta polože vijenac s natpisom ‘Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.’

Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac, dopustila je čelnim revizionistima da podno Kamenog cvijeta u Jasenovcu polože vijenac za ‘žrtve’ koje su na tom mjestu tobože ubijene od 1945. do 1951. godine. Okupljeni sada i u Hrvatsku nacionalnu platformu, podržavatelji ideje da je Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata bio radni i sabirni logor, a logor smrti tek za vrijeme komunista, odazvali su se na državnu komemoraciju koja je u Jasenovcu održana 22. aprila.

Delegacija ne čelu s Markom Juričem, proizvođačem govora mržnje na lokalnoj zagrebačkoj televiziji, i Igorom Vukićem, članom notornog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koji se u javnosti predstavlja kao Srbin čiji se otac iz Jasenovca sjeća ‘mladića u uniformi koji su ga nosili na ramenima i s njim se igrali’, naumila je podno spomenika položiti vijenac na kojem je stajao natpis ‘Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.’. U tome ih je pokušao spriječiti Ivo Pejaković, kustos jasenovačkog muzeja, koji je toga dana obnašao i dužnost voditelja odjela za prijavu delegacija. Kako javljaju desničarski portali, Pejaković je simpatizerima ustaškog režima poručio da im nije dozvoljeno postavljanje vijenca jer bi ‘natpis na vijencu naštetio ugledu Hrvatske’.

No u obranu sve glasnijih poricatelja genocida uskoro je stala Jovičić u čijem društvu se našla i njena, u posljednje vrijeme sve prisutnija pratnja – ministar Zlatko Hasanbegović. ‘Ne znam zašto je to rekao. On zna da svi mogu položiti cvijeće. Nemojte mu uzeti za zlo. Samo vi položite vijenac’, poručila je Jovičić revizionističkom vodu, što se jasno vidi na snimci koju je Jurič postavio na svoj Youtube kanal. Njenu odluku nije pokolebala ni činjenica da su joj članovi Hrvatske nacionalne platforme, među kojima su bili i Josip Jurčević, Drago Koruga i Ivica Jularić, ponovili što točno piše na njihovom vijencu. ‘Svatko stavlja kako misli da treba. Dobro da ste došli k meni’, odgovorila im je predsjedničina i Hasanbegovićeva miljenica i potom Juriču uz smiješak dodala: ‘Dobro da sam vas prepoznala’. Nakon svega, Jovičić je otišla riješiti situaciju s ‘neposlušnim’ kustosom, čime je stala u obranu onih koji tvrde da za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske ‘zatočenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani’, za razliku od 1945. do 1951. ‘kada je kroz taj je logor prošlo, po nekim procjenama 50.000 zarobljenih vojnika, uglavnom Hrvata, od kojih je značajan broj bio i ubijen’. Riječ je o tezi koja je od dolaska Domoljubne koalicije na vlast sve prisutnija u javnosti, a koju je nedavno znanstveno opovrgao Slavko Goldstein u svojoj najnovijoj knjizi ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’.

Alen Budaj iz zagrebačkog Margelova instituta u razgovoru za ‘Novosti’ kaže da ovaj čin predstavlja uvredu ‘pravim žrtvama Jasenovaca, koje se sada izjednačavaju s imaginarnim žrtvama isto tako imaginarnog poslijeratnog komunističkog logora’.

- To je revizionistička podvala i predstavlja šlag na torti postojećem neodrživom stanju Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac koja djeluje suprotno postojećem zakonu. U njemu se jasno definira da je cilj te ustanove očuvanje trajne uspomene na žrtve fašističkog terora i borce Narodnooslobodilačkog rata stradalih u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška, kao i očuvanje tekovina antifašizma – objašnjava Budaj i dodaje da smo se kao društvo zbog sustavnog neregiranja JUSP-a na blaćenje i napade na jasenovačke žrtve te imenovanja Jovičić na mjesto savjetnice predsjednice Grabar-Kitarović za holokaust našli pred zidom srama.

- Ravnateljica je u maniri dvorskog poslušnika naredila kustosu da odobri postavljanje vijenca čiji sadržaj zorno naznačava razloge zbog kojih su zajednice potomaka stradalih u Jasenovcu odbile doći komemorirati uz državni vrh, a koji od ove godine u svojstvu Sabora ponovno postaje pokroviteljem Bleiburga. Sve je to, uz rapidno ustašovanje, dovelo je do čak tri komemoracije od kojih se ona državna na kraju prometnula uz revizionističku pobjedu i pljuvanja po jasenovačkim žrtvama. Revizionisti sada po internetskim forumima trijumfalno kliču kako su konačno srušili mit o tom logoru, jer su uz prisustvo ministra i ravnateljice legitimno položili vijenac za žrtve tzv. ‘komunističkog logora’. Mislim da nakon svega potomci ustaških žrtava moraju tražiti kompletno razrješenje JUSP-a na čelu s ravnateljicom, a to trenutno nemaju od koga zatražiti budući da se resorni ministar Hasanbegović vrlo dobro slaže s Jovičić. Teško je za očekivati da članovi te iste ustanove samostalno podnesu neopozive ostavke i tim činom moralno umiju svoj obraz. Ako ne radi sebe, onda barem radi nevinih žrtava koje osim istine svakako zaslužuju trajnu uspomenu i pijetet – poručuje direktor Margelova instituta.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više