Novosti

Politika

Smjena u Jasenovcu

Prije otprilike mjesec dana, u strogoj konspiraciji, Ministarstvo kulture razriješilo je dugogodišnju ravnateljicu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac. Sporazumni raskid radnog odnosa, na zahtjev same Nataše Jovičić, dolazi nakon više skandala i neprimjerenih događanja vezanih uz rad ove ustanove

Xghvr5pl1l63v2gju8tpcfyg0v5

Nataša Jovičić (foto Anto Magzan/PIXSELL)

Prije otprilike mjesec dana, u strogoj konspiraciji, Ministarstvo kulture razriješilo je dugogodišnju ravnateljicu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac (JUSP) Natašu Jovičić. Od prvog dana ove godine v.d. ravnatelja je Ivo Pejaković, kustos s trajnim iskustvom u toj ustanovi. Početkom veljače Upravno vijeće JUSP-a Jasenovac raspisat će natječaj za novog ravnatelja.

Sporazumni raskid radnog odnosa na zahtjev same Nataše Jovičić dolazi nakon više skandala i neprimjerenih događanja vezanih uz rad ove ustanove, čija je kulminacija bila tokom 2016. godine, u mandatu revizionističke vlade Tomislava Karamarka. Antifašisti, nevladine organizacije i mediji oštro su osudili njeno držanje na službenoj komemoraciji u čast proboja logoraša 22. travnja, kada je omogućila da vijenac polože članovi Hrvatske nacionalne platforme koja je uskoro prerasla u Projekt Velebit. Iako je Pejaković to htio spriječiti, jer je natpis o navodnim stradalima od 1941. do 1951. štetio ugledu Hrvatske, Jovičić je ipak dozvolila da se takav vijenac položi.

Također je bojkotirala komemoracije srpskih i židovskih organizacija, a kada je održana narodna komemoracija u organizaciji antifašista i SNV-a, odbila je dati priključak za struju, pa se razglas napajao strujom iz agregata. Nije se snašla ni kada je u prosincu 2016. u samom mjestu Jasenovcu postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a na koju je uklesan ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, jer je lakonski konstatirala da ta ploča nema nikakve veze s ustanovom kojoj je na čelu.

Podsjetimo i da se već deset godina vuku repovi oko sadašnjeg postava u muzeju i diskusije koliko on vjerno prikazuje užase i stradanja u tom logoru, kao i na činjenicu da više godina ne djeluje Savjet JUSP-a u kome bi trebali biti predstavnici antifašista i naroda čiji su pripadnici činili najveći udio u žrtvama Jasenovca. Sve unatoč tome što njihove organizacije godinama uzalud traže da se taj Savjet nakon višegodišnje pauze konačno oformi.

Ostaje nada da će ministrica kulture na osnovu natječaja za novog ravnatelja JUSP-a Jasenovac imenovati osobu koja će stvarno znati što se na tom mjestu događalo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više