Novosti

Kronika

Vidimo se u Rumuniji + fotogalerija

Momčad Srba iz Hrvatske osvojila je 11. mjesto na evropskom nogometnom prvenstvu za pripadnike nacionalnih manjina, a Hrvati iz Srbije su diskvalificirani nakon što su usred polufinalne utakmice napustili teren. Pobjedu su ponovno odnijeli domaćini iz Južnog Tirola

Prošlu subotu u talijanskom Južnom Tirolu završila je treća Europeada, evropsko prvenstvo u nogometu za pripadnike autohtonih nacionalnih, etničkih i jezičnih zajednica i manjina. Riječ je o takmičenju koje od 2008. godine organizira Federalna unija evropskih manjina (FUEN). Ove godine nastupile su 24 ekipe, a među njima po prvi put momčad Srba iz Hrvatske i po treći put Hrvata iz Srbije, koji su na prvoj Europeadi u Švicarskoj osvojili drugo mjesto, a na drugoj, održanoj 2012. godine, kada su domaćini bili Lužički Srbi iz Njemačke, treće mjesto. Dvije ekipe zajedno su putovale na natjecanje i odsjele su u istom hostelu.

Kao i prethodna dva puta, pobjednici treće Europeade su ovogodišnji domaćini iz Južnog Tirola. Oni su bodreni svojom publikom u finalu svladali Okcitane iz Francuske sa 2:1 nakon produžetaka. Nakon što su u zadnjoj utakmici za jedanaesto, odnosno dvanaesto mjesto poraženi od Danaca iz njemačke Šlezije sa 3:2, Srbi iz Hrvatske su na kraju ipak završili jedanaesti na listi, pošto su dvije ekipe suspendirane: jedna zbog nedolaska na utakmicu predtakmičenja, a druga je ekipa Hrvata iz Srbije. Kako tvrde suci, oni nisu željeli nastaviti polufinalnu utakmicu protiv Okcitana, jer su im do 36. minute prvog poluvremena već bila isključena dvojica igrača i dosuđen penal. Kako je među isključenima bio i golman, rezervni je trebao po još jedan dio opreme, a budući da nije bilo čuvara sa ključem od svlačionice, igrači su otišli sjesti na klupu. Sudac ih je pitao hoće li nastaviti igrati, što su oni iz protesta odbili. No pravila su jasna: sudac se oko (ne)nastavka utakmice mora konzultirati nakon pauze od 15 minuta i to sa službenim predstavnikom ekipe, a ne sa igračima. Tek tada smije odsvirati kraj, međutim, to ovoga puta nije bio slučaj.

Sa rezultatom smo i više nego zadovoljni jer smo imali tek jednu pripremnu utakmicu na kojoj se polovica igrača prvi put vidjela sa ostatkom tima - Zoran Čugalj, trener i selektor Srba iz Hrvatske

Vodstvo Hrvata iz Srbije opravdano je ogorčeno na suđenje i to ne samo na ovoj utakmici. Iako je naglašeno da će se u Južnom Tirolu igrati po pravilima UEFA-e, sudačka kvaliteta nije bila na visokoj razini. Utakmice su uglavnom sudili mladi između 18 i 20 godina, koji uopće nisu bili odjeveni u službene dresove, a linijskih sudaca uopće nije bilo. Marinko Poljaković, trener Hrvata iz Srbije, ističe da su za prekid u najvećoj mjeri ipak krivi ‘naši igrači’ i da je incident zapravo izazvao golman Lebović, koji se nije smio dati isprovocirati. Očito je želja za igranjem u finalu bila jača.

- Moramo videti gde smo pogrešili. Ne smemo niti jednog trenutka krivicu prebacivati na drugu stranu, bez obzira na propuste u organizaciji. Ipak smo mi formalno izazvali incident, a to se nije smelo dogoditi - kazao je Poljaković, koji ekipu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji trenira već deset godina.

No, ni igrači iz Francuske nisu baš nevinašca: u finalnoj utakmici dobili su dva crvena i nekoliko žutih kartona, izazvali su prekid od punih sedam minuta, a nekoliko puta su nasrnuli na suca. Na kraju su zbog diskvalifikacije treće mjesto bez borbe osvojili koruški Slovenci. Zoran Čugalj, trener i selektor ekipe Srba iz Hrvatske, na kraju takmičenja je izrazio zadovoljstvo.

Bez obzira na propuste u organizaciji, ne smemo krivicu prebacivati na drugu stranu. Ipak smo mi formalno izazvali incident, a to se nije smelo dogoditi - Marinko Poljaković, trener Hrvata iz Srbije

- Kada pogledam unazad, odnosno da je naš dolazak u Južni Tirol bio upitan zbog nedostatka financija, da zbog radnih obaveza nije uspjelo doputovati čak pet igrača i da smo imali tek jednu pripremnu utakmicu, kada se polovica igrača prvi put vidjela sa igračima sa istoka zemlje, moram reći da sam i više nego zadovoljan. Uostalom, utakmice su se igrale svaki dan u punom vremenu, što na sličnim takmičenjima ne rade ni profesionalci, a kamo li amateri kakvi smo mi. Teško se bilo i aklimatizirati na 1250 metara nadmorske visine i potom se regenerirati u svega nekoliko sati. Uspjeli smo formirati reprezentaciju i u narednom periodu trebali bi podići kvalitet i pripremati ekipu za narednu Europeadu koja će se za četiri godine održati u Rumuniji, a domaćini će biti tamošnji Mađari - kazao nam je Čugalj, čiju je momčad poduprlo Srpsko narodno vijeće.

Jedna od zanimljivosti Europeade je i kulturni dan koji je održan u srijedu, 22. juna. Igrači 24 ekipe tada su predstavili svoje kulturološke, manjinske vrijednosti. Hrvati iz Srbije su predstavili tamburicu, a Srbi iz Hrvatske frulu dvojnicu. Otpjevali su i Bajaginu pjesmu ‘Moji drugovi’. Inače, u mjestu St. Martin in Thurn, gdje je održan kulturni dan, nalazi se muzej posvećen Prvom svjetskom ratu. U jednoj vitrini izloženi su portreti deset najvećih političara, vojskovođa i drugih utjecajnih pojedinaca u Austro-Ugarskoj monarhiji, a uz cara Franju Josipa i grofa Ferdinanda von Zeppelina nalazi se i portret Srbina rođenog u okolici Kostajnice. Riječ je o general-pukovniku Svetozaru Borojeviću, kojemu je 1905. godine dodijeljena ugarska plemićka titula von Bojna. Na početku Prvog svjetskog rata sudjelovao je u vojnim operacijama na Istočnom bojištu, a kasnije je premješten na talijansko, gdje je organizirao uspješnu obranu. Krajem rata preuzeo je zapovjedništvo nad cijelim Jugozapadnim bojištem zbog čega je odlikovan brojim medaljama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više