Novosti

Politika

Viktor Ivančić traži izuzeće suca Tomislava Zlodre

Odvjetnik kolumnista Novosti predao je zahtjev za izuzećem s obzirom da je isti sudac vodio postupak u tužbi Roberta Pauletića protiv Ivančića i proglasio ga krivim. Sada mu zbog istog teksta sudi povodom tužbe novinara Joška Dadića

2ij4mnr4kwsq95gcz9fj06gn7ed

Viktor Ivančić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Boris Ivančić, odvjetnik kolumnista Novosti Viktora Ivančića, zatražio je izuzeće suca splitskog Općinskog suda Tomislava Zlodre u sporu zbog kaznenog djela uvrede koji je protiv njega pokrenuo novinar Slobodne Dalmacije Joško Dadić.

Razlog je činjenica da je Zlodre bio sudac i u predmetu koji je protiv Ivančića pokrenuo Robert Pauletić. Povod tužbi i Dadiću i Pauletiću bila je Ivančićeva kolumna ‘Dva svinjčeta’, objavljen u Novostima. Satirična kolumna napisana je u povodu intervjua što ga je za Slobodnu Dalmaciju s Pauletićem, tadašnjim doministrom turizma i kandidatom za gradonačelnika Splita, a nekadašnjim urednikom i novinarom Slobodnog tjednika, medija koji je ratnih 1990-ih objavljivao lažne popise ‘četnika’, ‘kosovaca’ i ‘suradnika okupatora’, vodio Dadić, također bivši novinar ST-a. Ta dvojica bivših suradnika razgovarala su o raznim temama, da bi Dadić tek pri samom kraju Pauletiću postavio pitanje: ‘A što je s radom u ST-u i objavljivanjem popisa navodnih kosovaca?’ Pauletić je odgovorio da on nema ‘apsolutno nikakve veze s tim spornim popisima’.

Podsjetimo, sudac Zlodre je u predmetu Pauletić protiv Ivančića presudio u korist tužitelja i nepravomoćno kaznio okrivljenog na novčanu kaznu od 9.333,20 kuna, odnosno na 40 dnevnih dohodaka. Kako se praktički radi o istom predmetu (dva tužitelja tuže Ivančića zbog istog teksta), odvjetnik je od predsjednika Općinskog suda u Splitu zatražio izuzeće Zlodre smatrajući da se sudac ‘de facto već očitovao o okrivljenikovoj krivnji za kazneno djelo uvrede koja proizlazi iz okrivljenikovog novinskog teksta’.

Postupci se, nastavlja dalje, temelje na identičnom činjeničnom i pravnom temelju zbog čega ih smatra jednim postupkom. Sve to, ističe Boris Ivančić, nedvojbeno dovodi u sumnju objektivnost, neovisnost i nepristranost suca Zlodre. Štoviše, po mišljenju branitelja, radi se o neprijepornom dokazu sučeve pristranosti, jer je Tomislav Zlodre već donio odluku u slučaju Pauletić koju je odvjetnik Viktora Ivančića nazvao skandaloznom i izrazito nepovoljnom za okrivljenika, ustvrdivši da sudac nije pregledao cjeloviti spis niti cijenio sadržaj izvedenih dokaza, kao ni navode okrivljenika tijekom postupka.

‘Potpuno je izvjesno da će sudac Zlodre, temeljem identičnog činjeničnog stanja i identičnog činjeničnog opisa, donijeti identičnu, osuđujuću odluku, unatoč tome što ovaj kazneni postupak, u materijalno-pravnom smislu, nije niti započeo. U tim okolnostima, okrivljeniku je uskraćeno pravo na obranu, koje je jedno od temeljnih postulata pravnog poretka Republike Hrvatske’, stoji u zahtjevu za izuzećem koji je branitelj podnio prije održavanja prvog ročišta, ali uz očekivanje da će se i sam sudac Zlodre zbog tog razloga izuzeti iz ovog predmeta. Međutim, on to nije učinio.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više