Novosti

Društvo

Odbačena Pauletićeva tužba protiv Novosti

Robert Pauletić tužio je SNV kao izdavača Novosti tražeći da mu zbog teksta "Svinjac na suđenju" isplati naknadu štete od 40 tisuća kuna, što zagrebački Općinski sud nije prihvatio s obzirom da se radilo o vjerno prenesenom izvještaju sa suđenja i naložio Pauletiću da SNV-u plati troškove suđenja

Large pauletic

Robert Pauletić (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Općinski građanski sud u Zagrebu odbacio je tužbu Roberta Pauletića koji je od Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača tjednika i portala Novosti, tražio da mu zbog teksta "Svinjac na suđenju", objavljenog 27. veljače 2019. godine, isplati naknadu štete od 40.000 kuna plus zateznu kamatu. Umjesto toga, sutkinja Vanesa Peruzović Čuić naložila je Pauletiću da SNV-u nadoknadi parnične troškove u iznosu od 5.000 kuna.

Pauletić, bivši zamjenik ministra turizma i glavni urednik Slobodnog tjednika, u tužbi je tvrdio da su u tekstu iznesene neistinite informacije i uvrede koje su mu prouzročile povredu prava osobnosti na čast, ugled i dostojanstvo. U članku, koji je zapravo izvještaj sa suđenja, konstatira se da je novinar Novosti Viktor Ivančić pred Općinskim sudom u Splitu nepravomoćno proglašen krivim zbog teksta "Dva svinjčeta" te se donosi tekst Ivančićeve obrane pred sudom.

U kolumni "Dva svinjčeta", objavljenoj 30. srpnja 2016. godine, Ivančić je napisao osvrt na intervju koji je Pauletić dao novinaru Jošku Dadiću za Slobodnu Dalmaciju. Ivančić je u članku pisao o "moralnom svinjcu", a u satiričnom tekstu koristio je i zoološke metafore, istaknuvši Pauletićev i Dadićev angažman u tjedniku ST. Dok je Pauletić bio glavni urednik, napisao je Ivančić, objavio je popise s imenima, adresama i telefonskim brojevima najmanje dvjesto građana Hrvatske koji su lažno optuženi kao neprijatelji države. Posljedice tih novinskih hajki, naglasio je, bile su fatalne jer su neki od javno ozloglašenih bili ubijeni, uhapšeni, premlaćeni, izbačeni iz stanova ili su počinili samoubojstva.

Pauletić navodi da su lažne tvrdnje kako je, dok je bio glavni urednik Slobodnog tjednika, objavio popise najmanje dvjesto građana Hrvatske lažno optuženih da su četnici, kosovci, udbaši i petokolonaši ili neprijatelji države te da su u Ivančićevoj obrani Joško Dadić i on nazvani pripadnicima streljačkog stroja kao i da njihov rad predstavlja moralno, profesionalno i ljudsko dno.

"Takve informacije na najgrublji način vrijeđaju njegovu čast, ugled i dostojanstvo zbog čega je bio u izrazito neugodnoj situaciji kako u obitelji tako i na poslu i u društvu. Slijedom navedenog, traži da mu tuženik po osnovi naknade štete isplati iznos od 40.000,00 kn sa zateznim kamatama od podnošenja tužbe pa do isplate te da mu naknadi parnični trošak", piše u tužbi.

Odvjetnica SNV-a Lina Budak osporila je njegov zahtjev, tvrdeći da se radi o izvještaju sa suđenja i da su informacije za koje Pauletić tvrdi da su uvredljive, neistinite i štetne navedene u izvješću sa glavne rasprave te da su u tekstu vjerno prenesene.

"Pregledom predmetnog članka nije utvrđeno da bi autor članka promijenio sadržaj izvješća s održane sudske rasprave odnosno sadržaj iznesene obrane okrivljenika, niti da su autor ili tuženik uredničkim postupcima dali drugačiji smisao i kontekst tom izvješću, već da su informacije za koje tužitelj u ovom postupku tvrdi da su za njega uvredljive, neistinite i štetne, sadržane u potpunom i točnom izvješću sa glavne rasprave u kaznenom postupku konkretno prenesenoj obrani okrivljenika. Naime, informacije u pogledu kojih tužitelj i postavlja predmetni zahtjev nisu u predmetnom članku iznesene na način koji čitatelju sugerira njihov drugačiji značaj od onog kojeg one moraju imati u danom trenutku odnosno nema sumnje da su sadržane u vjerno prenesenoj obrani okrivljenika u kaznenom postupku", stoji u presudi.

Također se ističe da nakladnik ne odgovora za štetu ako je informacija kojom je šteta učinjena vjerno izvješće sa rasprave na sjednici tijela sudbene vlasti koje nije promijenjeno uredničkom obradom.

"Stoga tužitelju ne pripada pravo na naknadu štete slijedom čega je tužbeni zahtjev odbijen. Obzirom na izneseno pravno stajalište sud prilikom donošenja odluke niti nije posebno cijenio iskaze tužitelja i svjedoka", zaključuje se u nepravomoćnoj presudi na koje se stranke u postupku mogu žaliti.

Inače, isti sud u Zagrebu prije dva mjeseca odbio je Pauletićev zahtjev da mu SNV radi naknade štete prouzročene tekstom Borisa Dežulovića "Slobodni fejsbuk" isplati 25.000 kuna plus zatezne kamate. Umjesto toga, Pauletić bi po ovoj presudi SNV-u trebao nadoknaditi parnični trošak od 7,5 tisuća kuna.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više