Novosti

Stogodnjak

Vjera u slavenstvo

8. 10. – 15. 10. 1921: "Naš narod može biti slobodan samo izvan habsburške monarhije, može biti velik samo u jugoslavenstvu i slavenstvu". Na te riječi Juraja Biankinija podsjećaju zagrebačke Novosti u povodu pola stoljeća njegova javnog djelovanja

Large stogodnjak

Juraj Biankini (foto Wikipedia)

Mađarska se sprema na novi veliki rat! To pišu mnoga europska glasila, a njihovo pisanje prenose i domaći listovi, posebno naglašavajući da jugoslavenski sjeverni susjed gomila trupe na južnoj i zapadnoj granici, kao i da je već okupirao neka područja austrijske Štajerske. Pritom se navodi da "Međusaveznička komisija nije uložila nikakav protest protiv mađarske strane koja regrutira ljudstvo rođeno 1900. godine i stavlja ga pod oružje…"

 

"Naš narod može biti slobodan samo izvan habsburške monarhije, može biti velik samo u jugoslavenstvu i slavenstvu…" Na te riječi Juraja Biankinija podsjećaju zagrebačke Novosti, a u povodu pola stoljeća njegova javnog djelovanja, nastavljajući da je "don Biankini ovu veliku vjeru u slavenstvo sačuvao sve do duboke starosti. Još na nedavnom novinarskom kongresu u Splitu govorio je s mladenačkim zanosom o velikoj budućnosti slavenstva i Rusije. I ove su riječi proročanske, kao što su bile i one o raspadu monarhije…" pišu Novosti.

 

U Zagrebu je, preslušavanjem prvooptuženog Rodoljuba Čolakovića, nastavljeno suđenje atentatoru i organizatorima atentata na ministra Draškovića. Čolaković je opširno govorio o dogovorima za organiziranje terorističkih skupina koje bi se borile protiv vlasti. "Obznana je bila velika zapreka za našu komunističku aktivnost, pa smo tražili najbolji način da je uklonimo. Na ideju da ubijemo Draškovića došli smo, nakon što smo u listu 'Riječ' vidjeli da će ministar ljetovati u Delnicama… Ja nisam učinio ništa protiv države, već samo protiv 'Obznane'. Ja žalim što je oduzet jedan život, ali kad to traži viši interes, onda se tu nema što žaliti…" Alija Alijagić je u svojem iskazu izjavio uz ostalo i ovo: "Od Lopandića sam dobio revolver, a od Čolakovića 300 dinara. Ja sam se sam ponudio da izvršim atentat. Žalim što sam ubio čovjeka, ali još više žalim što sam ženi oteo muža, a djeci oca…" Zanimljive izjave na sudu dao je i šestooptuženi Nikola Petrović, polaznik više trgovačke škole u Zagrebu. Naime, porekao je sve ono što je kazao u istrazi, objašnjavajući to riječima: "To sam vam ja doista sve rekao, ali sve je izmišljeno. Imam ja takvih zanimljivih pojedinosti punu bačvu. Sve sam to pričao jer imam bujnu maštu, a i morao sam nešto da kažem…" O samoj atmosferi u sudnici Novosti pak pišu: "Galerije su potpuno prazne, a u parteru s desne strane sjedi tek šest osoba, među kojima se ističe visok, jak Bosanac u narodnoj nošnji, kakva se nosi u Srbiji i u susjednim mjestima bosanske međe. Taj je čovjek otac optuženog Lopandića“.

 

U slovenskom dijelu Koruške dogodila se nezapamćena nesreća – izgorjelo je cijelo selo Blato i gotovo sva stoka u stajama. Nastradalo je i nekoliko osoba, i to uglavnom onih koje su gasile požar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više