Novosti

Politika

Vlada lošeg rada

Previše je ministara u vladi premijera Andreja Plenkovića koji se nisu proslavili dosadašnjim radom i istupima u javnosti: jedni negiraju svoju odgovornost i u slučaju kapitalnih propusta, drugi prijete novinarima, treći imaju razumijevanja za obiteljsko nasilje, četvrti opravdavaju ‘Za dom spremni’…

4rhgppufu2it77niv799pchd7px

Vlada u dresovima u povodu uspjeha Hrvatske na SP-u (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Tek što je bura zapuhala, a Vlada je sa svojih vrata odbila već dva napada fekalijama. Najprije je, ogorčena pravosudnim porazom u slučaju Gavrilović, slobodna novinarka Iva Anzulović prosula kantu fekalija na ulazu u Banske dvore, dok su nekoliko dana kasnije radnici pulskog Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maj tokom prosvjeda na Markovu trgu pred zgradom Vlade ostavili izmet u peleni s natpisom ‘Govno govnima’. Što god mislili o takvom načinu izražavanja nezadovoljstva, ono evidentno postoji, a da razloga za njega itekako ima pokazuje pregled dosadašnjeg rada nekih od medijski najprisutnijih ministara u vladi premijera Andreja Plenkovića.

Milan Kujundžić

‘Ako igdje prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem’, izjavio je ministar zdravstva nakon što je u Zaprešiću na ulici preminuo dvadesetdvogodišnji Matteo Ružić. Tragični slučaj, posljedica loše organizacije Hitne pomoći, još je jednom ocrtao očajno stanje u hrvatskom zdravstvu: manjak liječnika i medicinskih sestara, milijarde nagomilanih dugova, među vodećima smo po smrtnosti od malignih bolesti u Europi, nema novca za skupe terapije koje dolaze iz EU-a, očekivani životni vijek nam je ispod prosjeka EU-a i pao je po drugi put u posljednje tri godine… Tjednik Nacional piše da je upravo Kujundžić navodno opstruirao projekt obnove hitnih prijema u sedam bolnica. Prema istraživanju CroElecto agencije 2x1 komunikacije, čak 29,97 posto ispitanika ocijenilo ga je najgorim ministrom, dok 69,29 posto njih smatra kako treba podnijeti ostavku. No ministar i dalje traži područje na kojem bi prepoznao da je odgovoran.

Treba li nabrajati dalje? Primjerice, da negira bilo kakve propuste nakon nedavnog požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, pri čemu je poginula jedna osoba. Umjesto toga pokušao je poniziti kolege liječnike Ines Strenju Linić i Božu Petrova koji su ukazali na njegovu odgovornost, kazavši da oni u hrvatskoj medicini znače manje nego on u hrvatskoj poljoprivredi. Inače, stava je da život počinje začećem te je najavio sudjelovanje Katoličke crkve u radu na izmjenama tzv. zakona o pobačaju. U nedostatku bilo kakve suvislije ideje, povećao bi trošarine na alkohol, cigarete, kockanje i mobitele, što bi trebalo pomoći u sanaciji osam milijardi kuna dugova zdravstva. Član HDZ-a bio je do 2013., kada je osnovao stranku Hrvatska zora – stranka naroda, s kojom nije polučio nikakav uspjeh. Pa se vratio u HDZ.

Nada Murganić

Dok se iz države iseljavaju čitave obitelji, a socijalnu politiku nastoje kreirati rijetki entuzijasti na lokalnom nivou, za zapitati se što radi ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Ono što mediji nazivaju gafovima kojima šokira javnost govori da ministrica zapravo nema nikakvog kapaciteta za bavljenje politikom. Nakon što je predstavila falš mjere za demografsku revitalizaciju, u veljači ove godine pred kamerama je ostavku podnio politički tajnik u njezinu ministarstvu Marin Strmota. A kada je Mara Tomašević povukla optužbe za obiteljsko nasilje protiv svog supruga, HDZ-ovog požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, ministrica je izjavila: ‘To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti (…)’ Zatim se ispričala, jer ju je javnost krivo shvatila. Lani je na svoju ruku u javnu raspravu pustila pa nakon kritike premijera povukla nacrt Obiteljskog zakona s definicijom obitelji kao zajednice muškarca, žene i djeteta. U novom prijedlogu zakona izvanbračne zajednice nisu izjednačene s bračnima, ali zato piše da ‘roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima’. Pogodite kojima.

Dražen Bošnjaković

Hrvatska odavno čeka svog pravosudnog reformatora, ali aktualni ministar sigurno nije taj. Umjesto da su pravosudne trakavice protiv Milana Bandića zbog višemilijunskih malverzacija već okončane, one tek počinju, a zagrebački gradonačelnik pritom nije nimalo skrušen, dapače, u nedavnom intervjuu najavljuje da ima ambicije za osvajanje vlasti u državi. Zahvaljujući neučinkovitosti pravosuđa, kazneni procesi protiv Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Tomislava Horvatinčića nemaju jasan kraj. Zdravko Mamić je dan prije izricanja nepravomoćne presude, kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora, odmaglio u BiH. Samo nebo zna na koji će način Bošnjaković reformirati pravosuđe u kojem procesi padaju zbog nepotpunih optužnica, povreda kaznenog postupka ili nejasne argumentacije u presudama, poput ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ratni zločin iz 1991. I dok je Europska komisija odavno konstatirala da nam je pravosuđe po učinkovitosti i dalje najgore u Uniji, a nedavno istraživanje percepcije korupcije pokazalo da je naša zemlja pri vrhu u EU-u, odnosno da čak 94 posto ispitanika smatra da je korupcija u zemlji raširena, ministar poseže za oprobanim receptom kako da sve ostane po starom – najavljuje novi paket pravosudnih zakona.

Tomo Medved

Zagrebačka Udruga udovica branitelja Domovinskog rata na siječanjskom prosvjedu ispred HRT-a otkrila je da je zbog blaćenja rata i vrijeđanja udovica ministar hrvatskih branitelja osobno uputio pismeni zahtjev čelnicima javne televizije za neprikazivanje filmske komedije ‘Ministarstvo ljubavi’ Pave Marinkovića. U lipnju je ministar zaprijetio novinaru Vojislavu Mazzoccu koji je otkrio da je ovaj zaposlio svoga sina u zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani pak dobila posao zaštite Ministarstva branitelja. Ministar je zanijekao prijetnje kazavši da je on ‘jedan od onih vojnika koji je novinaru tijekom rata davao krv’.

Premda su silovatelji iz vojnog zatvora Kuline u travnju nepravomoćno osuđeni, Medvedovo je ministarstvo odbilo zahtjev žrtve silovanja za priznavanje statusa stradalnika u Domovinskom ratu. A nakon što su petrinjski veterani uspjeli pritiscima odgoditi Festival ojkače za listopad, ministar je izjavio da branitelji, kao i druge skupine društva, ‘imaju demokratsko pravo dati svoje mišljenje’. Ne znamo spada li pod to pravo i objava veterana iz Sinja koji je na svom Facebook-profilu napisao da novinare jednog portala ‘treba ubijat’. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je prijavu protiv njega uz obrazloženje kako se, između ostalog, radi o višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju kojeg su ‘pod utjecajem alkohola ponijele emocije zbog negativnih konotacija pri izvješćivanju o hrvatskim braniteljima kojima i sam pripada’…

Damir Krstičević

Dok ministar branitelja prijeti, dotle ministar obrane urla i vrijeđa. Nakon što je novinar portala Index Nenad Jarić Dauenhauer lanjskog studenoga objavio tekst kojim dokazuje da je Krstičević prepisao, a da nije prikladno označio, velike dijelove svoga završnog rada na američkoj vojnoj školi, ministar je sazvao konferenciju za medije na kojoj je objavio da je protiv njega pokrenuto ‘hibridno djelovanje’, istaknuvši kako rad za koji ga se proziva nije bio završni diplomski ni valoriziran, već pojedinačni informativni rad. Premda je novinar objavio ono što je dobio iz MORH-a, Krstičević ga je optužio da govori laži i neistine. ‘Završio sam isto kao i vi, pokažite mi vaš rad, pokažite mi vašu osnovnu školu (…) spreman sam se natjecati s vama. Sram vas bilo i manipulirate i lažete’, obrušio se na njega Krstičević, pokazavši da se teško nosi s kritikama. Potom se ipak ispričao za takvu razinu komunikacije. Na kraju krajeva, imao je preča posla: zalaganje za uvođenje obaveznog vojnog roka ili, eufemistički, temeljnog vojnog osposobljavanja mladih ljudi.

Davor Božinović

Izjavivši da je za azil prvi i osnovni uvjet zakonit ulazak u Hrvatsku, ministar unutarnjih poslova istaknuo se u nepoznavanju izbjegličkih prava, a posredno i nacionalnog zakonodavstva. Optužio je Centar za mirovne studije i udrugu Are You Syrious za poticanje ilegalnih migracija u Hrvatsku. Njega je pak javnost pozivala na odgovornost zbog navodno lošeg postupanja hrvatske policije prema šestogodišnjoj Madine Husini iz Afganistana koju je usmrtio vlak u blizini hrvatsko-srpske granice, na pruzi Šid – Tovarnik. Vlak ju je pregazio nakon što su njezinu majku i još šestero djece hrvatski policajci natjerali da se vrate u Srbiju, iako su htjeli zatražiti azil u Hrvatskoj. MUP je, očekivano, negirao bilo kakvu odgovornost.

Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u travnju je, slijedom raspisanog javnog natječaja, angažirala Večernji list za PR posao osmišljavanja kampanje svog ministarstva vrijedan 3,7 milijuna kuna. Pisalo se i da je lanjskog studenoga bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo deset milijuna kuna dvjema splitskim tvrtkama svojeg dugogodišnjeg poznanika Mladena Šimunića. Ministrica je izjavila da je sve napravljeno po propisima. Generalno, njezinu se ministarstvu zamjera loše povlačenje novca iz europskih fondova: Hrvatska je povukla samo 35 posto od dostupnih 10,7 milijardi eura do 2020.

Lovro Kuščević

Ministar uprave i odnedavni politički tajnik HDZ-a dobio je javnu packu od premijera Plenkovića nakon što je iz njegova ministarstva u lipnju u Večernji list procurila informacija da će Ministarstvo uprave uputiti Vladi mišljenje da nema zakonskog uporišta za micanje ploče s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ iz Jasenovca. Inače, Kuščević je na izborima u rujnu 2016. u X. izbornoj jedinici dobio svega 2.822 glasa. U travnju je izjavio da reforme u njegovom resoru idu punom parom, ustvrdivši kako se u četiri mjeseca od početka godine napravilo više nego u posljednjih petnaest. Svi oni građani koji su glasali za njega mogu biti zadovoljni.

Marko Pavić

Ministar rada i mirovinskog sustava najavio je novu mirovinsku reformu i povećanje izdvajanja u tzv. drugi mirovinski stup, koji je nametnula Svjetska banka i koji generira ogromne javnofinancijske minuse. Osim toga, financijaši i politički im pomagači žele oštetiti radnike, buduće umirovljenike, i kroz produženje radnog vijeka do 67. godine. Pisalo se da je s preuzimanjem dužnosti ministra zaposlio najmanje troje ljudi iz svoje udruge za mlade ISUM u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, odakle je potom ISUM-u dodijeljeno sto tisuća kuna. Pavić je već bio državni tajnik kada je u ime tvrtke koju je osnovala ta udruga potpisao s Bandićem primanje potpore od 350 tisuća kuna.

Gari Cappelli

Hrvatska, uz Dansku, ima najvišu stopu PDV-a od 25 posto na ugostiteljske usluge i također jednu od najviših za smještaj – 13 posto. Stručnjaci iz turističkog sektora izračunali su da bi zadržavanjem postojeće stope PDV-a do 2030. Hrvatska izgubila više od 2,5 milijardi eura potencijalnih turističkih investicija. No to ne brine ministra financija Zdravka Marića ni resornog ministra Garija Cappellija. Hrvatski se turizam doslovno dešava, i to mimo donesene Strategije razvoja turizma 2014.-2020., o čemu govori i analiza koju je u veljači objavila Hrvatska gospodarska komora. Od predviđenih sedam milijardi eura investicija zaključno s 2016., realizirano je tek 1,3 milijarde eura. Ministra Cappellija ne brine – inače bi se valjda oglasio – ni nedavno emitirani film njemačke televizije WDR čiji autori u razgovoru s našim priobalnim stanovništvom zaključuju da turistički bum u Hrvatskoj prate ekološki skandali, pretrpani gradovi i ugrožavanje UNESCO-ove svjetske baštine. Važno je da se ministar hvališe da će i ovogodišnja sezona ispuniti financijska očekivanja. Hoće, no čija?

Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture skrila se iza dubrovačkih zidina i nijemo promatrala ofenzivu petrinjskih (za)branitelja na ojkače, još jedan UNESCO-ov kulturni dragulj, baš poput njezina rodnog grada. Kulturno je šutjeti, pomislila je valjda ministrica za čijeg je mandata uskraćena, ne nužno tim redom, novčana potpora ‘Gordoganu’ i brojnim drugim časopisima te financiranje neprofitnim medijima, dok je s druge strane nastavljen poguban odnos ministarstva prema filmu, kazalištu, plesnoj umjetnosti… ‘Zalažem se za pluralizam, da svatko ima pravo stvarati bez obzira na svoja politička uvjerenja’, izjavila je u jednom intervjuu početkom godine. A tko će stvaralaštvo onih drukčijih političkih uvjerenja financirati, e to je već drugo pitanje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više