Novosti

Kratko & jasno

Vladimir Markuš: Štrajk vozača sanitetskog prijevoza

Više od 400 radnika sudjeluje u štrajku u petnaest županija. Više od 10 godina smo omalovažavani, kao struka kao da ne postojimo. Za isti posao nemamo ista primanja, kaže sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije

Large vladimir marku%c5%a1 lijevo patrik macek

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

U ponedjeljak je počeo štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Koliko radnika se odazvalo prvom danu štrajka, u kojim sve dijelovima zemlje?

Više od 400 radnika sudjeluje u štrajku, a obuhvaćeno je petnaest županija. U osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja vozači štrajkaju, a u sedam županija u kojima je sanitet pod zavodima za hitnu medicinu vozači po zakonu ne smiju štrajkati, ali štrajk podržavaju. Oni će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu, ništa više od toga. U pravilniku stoji da svaki prijevoz udaljenosti do 150 kilometara mora biti najavljen 24 sata ranije, a preko 150 kilometara 48 sati, jer mi nismo žurna služba.

Koji su vam glavni zahtjevi?

Više od deset godina smo omalovažavani, kao struka kao da ne postojimo. Za isti posao nemamo ista primanja. Tražimo donošenje uredbe kojom bi se izjednačile plaće na razini cijele države, jer se danas naše osnovice razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji. Veći dio saniteta na razini čitave države ima manja primanja, manji je dio onih koji imaju veća primanja. I po Ustavu i po radnom pravu trebamo biti jednako plaćeni za isti rad, vrijeme je da se to i ostvari.

Kako komentirate izjave ministra Vilija Beroša koji je uoči štrajka rekao da "nema tolerancije prema uskraćivanju zdravstvene skrbi"?

Štrajkom ne uskraćujemo zdravstvenu skrb, nego se borimo i za bolje za pacijente. Svi pacijenti kojima je prijevoz nužan će ga dobiti - dijaliza, hematologija i onkologija. Ono što nije od životne važnosti će morati pričekati, jer smo na 30 posto kapaciteta dok štrajk traje. I sa sto posto kapaciteta jedva sve odrađujemo, preopterećeni smo. Gospodinu Berošu poručujem da nismo na ulici, nego na svojim radnim mjestima, pred domovima zdravlja. Ali, ako će trebati, doći ćemo i na ulicu, a onda ćemo povući i druge nezadovoljne radnike u zdravstvu. Odjednom je velika briga ministra za građane i njihova prava, a ne brinu ga velike liste čekanja kojima se ljudima svakodnevno uskraćuje zdravstvena skrb, pravovremene dijagnostike i operacije. Ministar Beroš treba ozbiljno pristupiti rješavanju problema, a ne vršiti pritisak na ravnatelje domova zdravlja, tražiti spiskove vozača i sestara koje su u štrajku. Počeo je brojati i krvna zrnca, sve samo da bi zastrašio ljude. Na taj će način problem samo povećati. Revolt ljudi je velik, nemamo namjeru odustati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više