Novosti

Kratko & jasno

Tomislav Petrušić: Nered u Hitnoj

Jedina smo žurna služba čiji djelatnici nemaju pravo na skraćeni radni vijek, a u nezavidnoj smo situaciji i zbog sve učestalijih fizičkih napada na djelatnike što zakon ne definira kao napad na službenu osobu, kaže predsjednik udruge Hitna uživo 194

Large intrigator  mini

(foto Vera Žganec/PIXSELL)

Zbog čega je važno donijeti Zakon o hitnoj medicini?

Upravo to bi trebalo pitati sve dosadašnje ministre zdravstva i ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu, saborsku zastupnicu Maju Grbu-Bujević koja u 15 godina mandata ravnateljice po tom pitanju nije napravila ništa. Pravno gledajući, hitna medicinska služba (HMS) u Hrvatskoj funkcionira po pravilnicima koji su u nekim županijskim zavodima sustavno kršeni, a da nitko nije pravno odgovoran. Osim što smo jedina žurna služba čiji djelatnici nemaju pravo na skraćeni radni vijek, u nezavidnoj smo situaciji zbog sve učestalijih fizičkih napada na djelatnike što zakon ne definira kao napad na službenu osobu. Vili Beroš prvi je ministar koji se dohvatio problematike nepostojanja Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći te je za ovu godinu najavljeno i njegovo donošenje. Od tog Zakona prvenstveno će korist imati pacijenti jer će regulirati jednako kvalitetnu zdravstvenu skrb na cijelom području RH.

Kako funkcioniraju hitne službe u Hrvatskoj ako nisu zakonski regulirane?

Problem je što danas svaka županija ima različitu kvalitetu hitne medicinske službe, a to najviše ovisi o ulaganju županije kao osnivača i sposobnosti ravnatelja. Vozila hitne medicinske službe su naš prvi instrument za obavljanje djelatnosti i tu je velika razlika jer se u nekim zavodima kupuju što jeftinija, neadekvatna vozila, dok se u nekima gleda isključivo na kvalitetu koja se naravno mora platiti više. Također je velika oscilacija u kvaliteti opreme i educiranosti kadra što krajnje rezultira neujednačenoj zdravstvenoj skrbi prema krajnjem korisniku, odnosno pacijentu.

Progovorili ste o problemima na svom radnom mjestu u Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije u kojem ste i sindikalni povjerenik?

Krajem prošle godine Zavodu su isporučena dva nova vozila za ispostave Bjelovar i Daruvar. Nedugo nakon što su stavljena u funkciju, djelatnici ispostave Daruvar negodovali su prema poslodavcu da ležaj za pacijenta jako vibrira, što je potencijalno opasno kod različitih vrsta ozljeda i može utjecati na krajnji ishod liječenja pacijenta. Isto su potvrdili djelatnici ispostave Bjelovar pa su vozila vraćena isporučitelju. Problem je bio neadekvatan ovjes koji je uklonjen s oba vozila te su vozila nakon toga vraćena u funkciju. Cijela priča izašla je u javnost, što je rezultiralo negodovanjem ravnatelja Zavoda i vlasnika tvrtke koja je isporučila vozila, a koji su sve to cijelo vrijeme opovrgavali te javno govorili da je sve izrežirano samo da bi se među pacijente uvukao neutemeljeni strah.

Kao zviždač iz udruge Hitna uživo 194 prozvali ste bjelovarsko-bilogorski Zavod zbog prijetnji otkazom?

Ovo je drugi put da mi se prijeti otkazom zbog ukazivanja na nepravilnosti u radu. Poslodavac se ne zna nositi s aktualnom problematikom koja je eskalirala u zadnja tri tjedna. U javnost su procurile snimke stanja vozila, pacijenti su ispričali svoja neugodna iskustva u vožnji sa sanitetima kad su neki od njih teško stradali ili se nikad nisu vratili obiteljima. Javnost je napokon imala priliku vidjeti pravu sliku voznog parka Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije. Mislim da će Županija kao osnivač Zavoda ubuduće jako dobro razmisliti kakva će vozila kupovati jer su djelatnici, kao i pacijenti frustrirani trenutnim stanjem voznog parka koji je u najmanju ruku u jako lošem stanju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više