Novosti

Kronika

Voćinsko proljeće

U Srpskom kulturnom centru na periferiji Voćina tamošnja zajednica dobiva reprezentativan prostor za okupljanje i rad, što je rezultat višegodišnjeg zalaganja SNV-a, Prosvjete, SDSS-a i drugih da se očuva tradicija i stvore uvjeti novog života srpskog naroda ispod Papuka

Srpska zajednica Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji konačno je dobila svoj kulturni centar, prostor za društveno-politički rad, okupljanje i kulturno-zabavne sadržaje: u četiristotinjak kvadrata lijepe katnice u perifernoj Ulici Josipa Martinca, blizu ceste prema Macutama, smješteni su uredi Srpskog narodnog vijeća, Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i Samostalne srpske demokratske stranke. Srpski kulturni centar na prigodnoj je svečanosti u ponedjeljak, 10. svibnja, otvorio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, istaknuvši zadovoljstvo što je voćinska zajednica predanim i kvalitetnim radom uspjela očuvati svoje organizacije i izboriti se za jedno ovakvo reprezentativno zdanje.

- Volio bih da ima više ovakvih kuća i dana u kojima možemo presijecati vrpce. Četiri stotine kvadrata ne bi bilo malo ni u Osijeku ili Virovitici, a kamoli ovdje u Voćinu. Uskoro će biti završena gradnja Srpskoga kulturnog centra u Slatini, a planiramo gradnju ili rekonstrukciju jedne postojeće zgrade u Virovitici. Želimo da srpska zajednica na području Virovitičko-podravske županije ima pristojne uvjete za rad. Želimo da naši sugrađani, pripadnici većinskoga naroda, vide da zajednica stvara i obnavlja svoje pretpostavke za život pa da i oni mogu biti gosti u ovakvom zdanjima, da ono što stvarate možete dijeliti s drugima. I obrnuto. Vrijeme je da umjesto podjele imamo međusobnu diobu onoga što stvaramo, onoga najboljeg od sebe što možemo ponuditi drugim ljudima. Vjerujemo da će Igor Pavković, kao zamjenik župana, to nastaviti raditi i u sljedećem mandatu, da će vijećnici u nizu općina nastaviti svoj politički rad i biti prisutni na drugim mjestima – rekao je Pupovac.

Zgrada je nekad bila u vlasništvu poznate drvoprerađivačke tvornice Gaj, a u njoj su stanovali tvornički radnici. Poduzeće je nakon Domovinskog rata propalo, imovina je rasprodana, a zgrada je pripala stambenom fondu Općine Voćin. Nakon što je u zgradi izbio požar, stanari se više nisu vratili, pa ju je općinska vlast odlučila prodati. Kupilo ju je Srpsko narodno vijeće za sto tisuća kuna, pa u rekonstrukciju uložilo još približno 380 tisuća. Novac je osiguran putem Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a na temelju Operativnog programa za nacionalne manjine, odnosno sredstava namijenjenih obnovi i izgradnji škola, društvenih domova i prostora za rad vijeća manjinskih zajednica. U obnovi zgrade promijenjeno je krovište, postavljene su nove vodovodne i električne instalacije, uređeno je pročelje, zamijenjena je kompletna stolarija, a prizemne prostorije su temeljito renovirane i uređene iznutra.

- Zahvaljujući razumijevanju SNV-a, naša zajednica sada ima zgradu u kojoj će biti smještene sve općinske manjinske institucije i organizacije. Lijepo je kad stanete pred glasače nakon četiri godine i kažete da ste realizirali što ste obećali. A pored Centra, ovdje je u 90 posto slučajeva riješena komunalna infrastruktura – rekao je zamjenik virovitičko-podravskog župana Igor Pavković.

U obnovljenom prizemlju Centra su s jedne strane prostorije voćinskog pododbora SKD-a Prosvjeta i ured terenskog suradnika SNV-a, a s druge stranačka prostorija SDSS-a i kancelarija SNV-a Voćin. Zadovoljstvo nije krila Jelena Vučković, sekretarka Prosvjetina pododbora i SNV-ova suradnica.

- Općina nam je dosad izlazila u susret besplatnim ustupanjem radnog prostora u Hrvatskom domu i puno joj hvala na tome. Ali kad imaš svoju kuću, to je nešto sasvim drugo. Posebno je zadovoljstvo na njoj vidjeti ulaznu ploču s nazivima naših institucija. Vlastiti prostor itekako će nam olakšati rad, jer ovdje uz ostalo možemo na pravilan način čuvati i održavati naše nošnje, imati prostor za arhivu, darove, zahvalnice, pehare i nagrade. To više ne moramo pohranjivati po vlastitim kućama već sada možemo izlagati da i druge vide – kazala nam je Jelena, koja u Voćinu vodi školu srpskog jezika i kulture. Trenutačno tu nastavu pohađa četvero đaka, djeca predškolske i osnovnoškolske dobi.

- Ćirilica im je jako interesantna i izuzetno sam zadovoljna kako napreduju. Znaju čitati, naučili su tko je car Lazar, uče o slavnim vojskovođama, znamenitim Srbima iz zavičaja i šire. Čim epidemiološke mjere dopuste, otići ćemo i na izlet, upoznati Istru i Brijune – dodala je.

Pododbor Prosvjete u Voćinu vrlo uspješno djeluje već deset godina, a toliko dugo organizira međunarodnu smotru folklora na kojoj se znade okupiti i po 800 sudionika iz 15 hrvatskih i regionalnih KUD-ova.

- Glavni nam je zadatak sačuvati srpstvo ispod Papuka: da se družimo, putujemo i prenosimo drugima ono što ovdje radimo. Imamo 60 članova i 20 aktivnih plesača te dječju i pjevačku grupu. Godišnje smo imali po dvadesetak nastupa, a ovaj prostor će nam dati novi vjetar u leđa. Bit će lakše organizirati probe, jer smo do sada vježbali u prostoriji bez struje, uz svijeće i akumulatore – kaže nam Prosvjetina voditeljica Dragica Vučković.

Čim bude prikupljeno dovoljno novca, započet će završna faza uređenja i opremanja voćinskog Centra, koja također predviđa otvorenje muzeja na katu reprezentativne zgrade.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više