>

novosti logo

Vojni tenzioneri

Ono što se predstavlja motivom prosvjeda na Savskoj cesti proizvedeno je u istoj paraobavještajnoj radionici koja godinama servisira političke potrebe HDZ-a, odnosno Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, te Milana Bandića i njegove klike

Politički militantna frakcija hrvatske braniteljske scene – predvođena ljudima koje vode osobni politički, i ne samo politički, interesi – u potpunosti je iskonstruirala razloge protesta koji od početka ovog tjedna traje pred sjedištem Ministarstva branitelja na zagrebačkoj Savskoj cesti. Kolovođe prosvjeda za povod su uzeli jednu rečenicu Bojana Glavaševića, pomoćnika ministra branitelja, koji je nedavno začuđeno konstatirao zanimljiv fenomen: dok je među hrvatskim braniteljima, ratnim pobjednicima, prilično rašireno obolijevanje od PTSP-a, posttraumatskog stresnog poremećaja, među bivšim vojnicima samoproglašene Vojske Republike Srpske Krajine, odnosno srpskih vojski koje su ratovale na području Hrvatske, PTSP službeno gotovo da i ne postoji.

To za ovu priču nije važno, no fenomen nije neobjašnjiv. Vojnici krajinske paradržave, naime, za razliku od hrvatskih branitelja nisu imali materijalni poticaj da obilaze liječnike i dobivaju, utemeljene ili izmišljene, potvrde o invalidnosti prouzročenoj posttraumatskim stresom. Naravno da i među srpskim vojnicima ima oboljelih od PTSP-a, ali oni s tom dijagnozom nisu mogli tražiti nikakve materijalne povlastice od bilo koje države. Rekosmo, to nije važno za ovu priču, jer su organizatori prosvjeda bezobrazno izvrnuli Glavaševićevu rečenicu u izjednačavanje žrtve i agresora i u najavu otimanja braniteljskih prava, pa zbog te izmišljotine demonstriraju i traže ostavke: uz Glavaševića, na meti su ministar Predrag Matić i njegova pomoćnica Vesna Nađ, a sumanute optužbe u međuvremenu, bez ikakva osnova, napreduju i u smjeru premijera Milanovića i čitave komunističko-udbaško-jugoslavenske vlasti koja da ugnjetava ionako marginalizirane hrvatske branitelje.

Ono što se predstavlja motivom prosvjeda na Savskoj cesti proizvedeno je u istoj paraobavještajnoj radionici koja godinama – manipulacijama i spletkama – servisira političke potrebe opozicijskog HDZ-a, odnosno Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove klike. Bliže se predsjednički izbori, bliži se i vukovarska godišnjica 18. studenoga koja je očito isplanirana kao novo poniženje državnog vrha pa dotad valja usijavati tenzije, a Bandić se suočava s izvjesnošću dužeg boravka iza rešetaka. To su stvarni razlozi dovođenja unesrećenih i ogorčenih ljudi pred Ministarstvo branitelja. Baš ništa osim toga ne stoji iza nereda i političkog kaosa koji se pokušava isprovocirati svim raspoloživim sredstvima. Uključujući i ljudske živote.

1/2