Novosti

Društvo

Vojvođanski Fond za pružanje pomoći donira 50.000 eura

U akciji "Banija je naša kuća" Srpsko narodno vijeće do sada je prikupilo 740.000 kuna, i 180.000 eura. U petak se nastavlja podjela građevinskog materijala, kontejnera, čizama i peći, u Vrginmostu je otvoreno centralno skladište, a u Petrinji se pokreće SNV-ov humantirani punkt

Large peci prave

Podjela peći u Gornjoj Bačugi (foto SNV)

U prostorijama Srpskog narodnog vijeća u četvrtak je SNV-ov tim održao sastanak s Duš̌kom Ćutilom, voditeljem Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima, pokrajinske vlade Vojvodine. Ćutilo je tokom dana bio na terenu, razgovarao je s petrinjskim parohom Sašom Umićevićem i našim aktivistima i aktivistkinjama u Petrinji i Glini. Nakon povratka u Novi Sad Ćutilo će definirati pomoć u skladu s informacijama koje su prikupljene danas na terenu.

Ispred SNV-a na sastanku su, uz Milorada Pupovca, sudjelovale Jelena Nestorović i Tatjana Dragičević. Pupovac je predstavnike vojvođanskog Fonda upoznao s trenutnim potrebama na terenu, prije svega kontejnerima, bijelom tehnikom, pećima na drva, štednjacima…

- Imamo također potrebe šatorima s metalnim konstrukcijama. Obnova i razvoj slijede nakon ove prve faze kada se saniraju hitne potrebe. Taj plan obnove uskoro ide u Sabor, i Vlada će u stopostotnom iznosu financirati obnovu, za razliku od obnove Zagreba. Još ne znamo hoće li obnova kuća biti u gabaritima u kojima su bile prije potresa ili u nešto manjem. Mi ćemo tražiti da obnova svakako uz životni prostor obuhvati i gospodarske objekte, sve u skladu sa seizmološkim standardima. Spremamo tim koji će raditi na obnovi i razvoju, kako bi Vladu o potrebama ljudi na terenu detaljno informirali. Centar za razvoj i investicije SNV-a će biti uključen u Vladine planove obnove. Za sada se još uvijek rade hitni popravci, pa nam trebaju letve, folije, crijepovi, cigle. Još uvijek ne znamo koliko je točno kuća porušeno i koje kategorije su dobile. Posebno ne znamo koliko (srpskih) kuća treba rušiti, što bi trebali doznati u sljedećih 15 dana kada se naši aktivisti vrate s terena, gdje će napraviti popise kuća, njihove fotografije... – kazao je Pupovac.

Sa sastanka u Srpskom narodnom vijeću (FOTO SNV Facebook)

Prema njegovim riječima, SNV je vlastima u Srbiji sugerirao da se Republika Srbija uključi u obnovi sa svojom operativom i građevinskim materijalom.

- O tome sam informirao premijera Plenkovića. Popis oštećenih kuća i prijava za obnovu je naša ključna aktivnost u sljedećem periodu - naglasio je Milorad Pupovac.

Duško Ćutilo je rekao kako je u ovom trenutku njihov Fond spreman pomoći sa 50.000 eura koje bi se usmjerile konkretnim obiteljima i to prije svega u donacijama građevinskog materijala.

- Stiropor, fasadne mase, limeni krovovi predstavljaju one materijale koji će svakako uskoro biti potrebni stradalom stanovništvu, pa se u tom smjeru može usmjeriti spomenuta donacija iz Novog Sada - naglasio je Pupovac.

Otvoreno skladište u Vrginmostu

Za potrebe humanitarne akcije "Banija je naša kuća", a u suradnji s općinom Vrginmost i načelnikom Milanom Vrgom, u četvrtak je otvoreno centralno skladište u kojem će svaka donacija biti dostavljena, evidentirana i potom upućena na teren ili preuzeta na licu mjesta. Jedna takva golema donacija - tri šlepera blok cigle – jučer je bila na putu prema skladištu. SNV zahvaljuje tvrtki Univerzum iz Inđije na donaciji.

"Sretni smo da ste se javili našoj akciji i da smo mogli podržati dostavu, kao što smo prikupljenim sredstvima nabavili dva šlepera crijepa iz kikindskog Toze Markovića", poručuju iz SNV-a.

Jelena Nestorović, koordinatorica volontera i vijeća na terenu te Tatjana Dragičević, koja pokriva humanitarna i socijalna pitanja, naglasile su kako koordinacija humanitarnu pomoć donatora iz Hrvatske i susjednih zemalja usmjerava ciljano prema središnjem skladištu SNV-a u Vrginmostu, a svi podaci o donacijama će biti centralizirani i povezani sa središnjim uredom u Zagrebu.

- Naš Fond raspolaže sa rezervama hrane koja također u kratkom periodu može biti dostavljena na Baniju - istaknuo je Ćutilo.

Jelena Nestorović je napomenula kako centralni skladišni prostor na Vrginmostu raspolaže kapacitetima u vezi skladištenja hrane koja bi se u periodu obnove, sljedećih mjeseci, nastavila dijeliti stanovništvu. Na sastanku se govorilo i o potrebi za jačim agregatima na terenu, posebno važnim za domaćinstva koja se bave uzgojem stoke, te naglasilo kako akcija po kriznom zakonskom okviru službeno traje do 29. ožujka 2021. godine.

Centralni SNV-ov punkt u Petrinji

U petak će Milorad Pupovac i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović pustiti u rad humanitarni punkt SNV-a u Petrinji, kako bi se sve SNV-ove aktivnosti pomoći na terenu još efikasnije koordinirale u direktnoj komunikaciji sa nastradalim stavnovništvom Banije.Kroz humanitarnu akciju SNV-a pod nazivom "Banija je naša kuća" do sada je prikupljeno 740.000 kuna, te gotovo 180.000 eura.

Aktivisti SNV-a jučer su nastavili s podjelom kontejnera, a danas će u Gornjim Bačugama dijeliti toliko potrebne peći i čizme.

U suradnji s Crvenim križem i nadležnim službama dostavljaju se šleperi s građevinskim materijalom i kontejnerima. Uspostavljanjem zajedničke Koordinacije humanitarnih organizacija na terenu, kojima rukovodi Nikola Vukobratović iz SNV-a, ta će pomoć sasvim je sigurno biti i efikasnija.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više