Novosti

Društvo

Joш сaмo 135 мeтaрa

Mjeштaни Бjeлинe пoкрaj Бeнкoвцa пoзивajу дoнaтoрe дa им пoмoгну у зaвршaвaњу aсфaлтирaњa путa дo грoбљa и црквe Св. Пeткe у Бjeлини

Large informator jo%c5%a1 samo 135 metara  %c4%87irilica

Asfalt položen nedavno

Samoorganizirani mještani Bjeline pokraj Benkovca nastavljaju tamo gdje su stali. Nakon što su u samo pola godine uspjeli prikupiti sredstva za asfaltiranje ceste prema mjesnom groblju i crkvi, ponovo pozivaju sve ljude dobre volje da im s donacijama pomognu da dovrše započeti posao.

- Naša akcija za asfaltiranje javnog nerazvrstanog puta do groblja i crkve bila je vrlo uspješna, ali nismo uspjeli sakupiti ciljani iznos za asfaltiranje i održavanje čitave dužine puta od 750 metara. U septembru 2022. s prikupljenim iznosom donacija uspjeli smo asfaltirati najdužu dionicu puta od raskršća za Gračak do Borja, dužine oko 620 metara, gdje su bile najveće rupe i vododerine. Naši donatori nisu bile političke partije, Vlada, lokalna vlast, a ni strane fondacije, već obični ljudi, rodom iz Bjeline i Parčića te njihovi prijatelji koji žive u Hrvatskoj i u inozemstvu - navode iz Udruge "Baština Bjeline".

Naglašavaju da su sami prionuli na posao jer benkovačka gradska vlast godinama ignorira njihove molbe da izdvoje novac iz proračuna za komunalnu infrastrukturu u Bjelini. Preostaje im još samo 135 metara puta na lokaciji Borje. Od jednog poduzeća su dobili ponudu u visini od 12.622 eura s PDV-om. Zbog nedostatka radnika, kratke dužine ove dionice i inflacije, troškovi asfaltiranja viši su nego 2022., napominju iz udruge.

Od spomenutog iznosa koji im je potreban, udruga već ima 4000 eura iz donacija. Njihov cilj je da u naredna dva mjeseca prikupe nešto više od 8000 eura. Ukoliko odaziv građana bude dobar pa prikupe i više od planiranog, udruga će moći razmisliti o izradi obostranih asfaltnih bankina. Ispred ulaza u groblje mogli bi i povećati asfaltiranu površinu, kako bi se kamion za odvoz smeća lakše okretao i parkirao. Osim toga, bankine pod malim nagibom omogućit će odvod oborinske vode i lakše parkiranje osobnih automobila pored puta.

- Sve Bjelinjane, Parčićane i njihove potomke koji žive u Hrvatskoj ili u inozemstvu, a naročito one koji imaju grobna mjesta oko crkve Sv. Petke, pozivamo na solidarno uključivanje u zavičajnu i neprofitnu akciju doniranja novca za asfaltiranje puta. Predlažemo da dobrovoljne novčane priloge građani daju po principu "koliko tko može", da nam se tako narodna volja i snaga umnože da izrazimo volju za čuvanjem materijalne i kulturne baštine u rodnom selu - poručuju iz Udruge "Baština Bjeline".

Podaci za uplatu su: Primatelj: Udruga "Baština Bjeline", Zagreb, Republika Hrvatska, IBAN: HR1623600001102896290, Banka: Zagrebačka banka, SWIFT: ZABA HR2X, OIB: 72386354946, Svrha uplate: Donacija za asfaltiranje puta do groblja i crkve u Bjelini, Poziv na broj: 02 – datum uplate (dan, mjesec i godina).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više