>

novosti logo

Društvo Društvo

Vršitelj služnosti

Uoči parlamentarnih izbora HDZ pravnim akrobacijama osigurava kontrolu nad HRT-om: Vlada uredbom mijenja zakon kako bi na čelu HRT-a ostavila Sinišu Kovačića, kojeg je istovremeno imenovala i u svoj odbor za organizaciju proslave Oluje. On sebe očito doživljava kao Vladinog činovnika

Na Vladinoj web stranici e-Savjetovanja objavljen je prijedlog uredbe kojom bi se promijenio Zakon o HRT-u tako da se vršitelju dužnosti ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniši Kovačiću produlji mandat sa šest mjeseci na godinu dana. Odluka je to koja je izazvala brojne negativne reakcije jer je riječ o čovjeku koji je u manje od pet mjeseci, koliko vodi HRT, uspio srozati ionako bijedan rejting nečega što se danas valjda samo u šali naziva javnim servisom. Ideološka revolucija koju su na HRT-u pokrenuli Kovačić i njegovo društvo iz novinarske udruge HNIP, s klerikalizacijom programa i smjenjivanjem više od 70 urednika na svim programima radija i televizije, prisjetila nas je atmosfere iz 1990-ih, kada je HRT isključivo bio servis HDZ-a i Tuđmanove ideologije.

Kovačićev šestomjesečni v.d. mandat trebao je, inače, završiti 5. rujna, šest dana prije parlamentarnih izbora. Zbog toga je Nadzorni odbor HRT-a donio odluku o pokretanju postupka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu radi postavljanja privremenog upravitelja, kako bi HRT mogao nastaviti normalno funkcionirati. Ta je odluka u skladu s postojećim zakonom, međutim, nema sumnje da će tehnička Vlada, koristeći se činjenicom da je Sabor raspušten, provesti u djelo svoju uredbu kojom će se članak 19. Zakona o HRT-u promijeniti tako da Kovačić može i narednih šest mjeseci nastaviti uništavati kredibilitet kuće kojoj je na čelu.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u priopćenju koje je potpisao njegov predsjednik Saša Leković oštro je osudilo inicijativu Vlade, navodeći da se ona ponaša prema HRT-u kao prema ratnom plijenu i da javni medijski servis pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije. HND navodi da zbog toga nije čudno što Vlada želi produljiti mandat v. d. glavnog ravnatelja, koji bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve.

‘Na taj način pokušava se sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i mjesecima nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana’, istakli su u HND-u.

Koliko god produljenje mandata Siniši Kovačiću bilo kontroverzno, ono je ipak u skladu sa zakonima i Ustavom.

- Odluka Vlade svakako ne bi bila protivna Ustavu, jer postoji zakon kojim se Vlada ovlašćuje da između raspuštanja jednog i konstituiranja drugog Sabora može ovakve stvari uređivati uredbama – kaže odvjetnica Vesna Alaburić.

S druge strane, SDP-ovci Peđa Grbin i Željko Jovanović poručuju da je Vladina odluka nezakonita i da će prestati vrijediti 31. rujna, kada će, uvjereni su, njihova stranka preuzeti vlast u Hrvatskoj. Međutim, postavlja se pitanje tko zapravo stoji iza odluke. Prijedlog formalno dolazi od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali se pretpostavlja da cijela Vlada ne stoji iz njega. Mostovi ministri vjerojatno ne podržavaju ovu odluku, a stav Mosta jasno je definirao saborski zastupnik Miro Bulj, koji je putem Facebooka doveo u pitanje Kovačićevu etičnost.

‘Nikako se ne mogu složiti s produljenjem mandata Siniši Kovačiću na čelu HRT-a. Smatram kako je HRT odigrao sramotnu ulogu u pokušaju spašavanja Tomislava Karamarka. Također, svi profesionalni pokazatelji govore da je svoj posao odradio izuzetno loše. Gledanost informativnih emisija, posebno Dnevnika, u drastičnom je padu. Most se nikada neće složiti sa subjektivnim novinarstvom u službi političkih moćnika koje podsjeća na totalitarna vremena’, napisao je Bulj.

Za razliku od njega, ministar Hasanbegović ima razloga za produljenje mandata Kovačiću. Način na koji je prionuo na rastakanje nezavisnih medija u potpunosti se poklapa s načinom na koji funkcionira komesarski mozak prve metle Prisavlja. Čistka urednika i novinara provedena je u svim segmentima HRT-a, od Informativnog programa, preko Zabavnog, do Trećeg programa radija, koji se zadnji našao na udaru, ali je njegovo stavljanje pod šapu HDZ-a i katoličkog klera naišlo na snažan otpor kulturne javnosti. Reakcija komesara iz HNIP-a, svjesnih da gubitkom HDZ-a na izborima oni gube poziciju moći, potpuno je šizofrena, ali je u skladu s duhom vremena. To Bujančevo i Kovačićevo društvo novinara tako se nedavno osvrnulo na smjenu radijske novinarke Ljubice Letinić: ‘Njezine su emisije bile zagrižena neojugoslavenska i marksistička aktivistička uporišta… Na koncu konca, da je Ljubica Letinić istaknuta ljevičarska aktivistica, a tek onda novinarka, dovoljno govori i činjenica da je jedna od osnivačica projugoslavenske inicijative Kulturnjaci 2016. Vjerojatno je da je upravo za taj ostrašćeni politički aktivizam, po već uhodanoj metodi nagrađivanja ‘svojih’, nedavno i nagrađena nagradom Hrvatskog novinarskog društva.’

Inače, u pauzama između smjena nepodobnih profesionalaca, HDZ-ova i klerikalna revolucija na HRT-u povremeno jede i svoju djecu. Prvi je stradao šef programa Jozo Barišić, a nedavno je šaptom pala, odnosno raspoređena na druge dužnosti, i urednica Prvog programa Ružica Renić Andrijanić. Zbog malo ekstremnijeg desničarenja smijenjeni su i Karolina Vidović-Krišto i Helena Krmpotić, a nedavno je pao i Denis Latin, kojega košer HDZ-ovci izgleda nisu prihvatili u svoje jato u koje se uporno gurao.

Usred bure oko produljenja mandata, Siniša Kovačić na oltar je domovine odlučio prinijeti i jednu osobnu žrtvu: Vlada ga je imenovala u Organizacijski odbor za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno operacije Oluja. Ranijih godina u odboru je, u skladu s odlukama Vlade, sjedilo nekoliko uglednika iz vojnih redova, skupa s predstavnicima Sabora, Vlade i Ureda predsjednika. Ove godine, priključio im se i ročnik Kovačić, koji očito sebe doživljava kao Vladinog činovnika, a ne kao čovjeka čija bi uloga trebala biti jamčenje neovisnosti HRT-a. HRT bi, prema pisanju kninskog portala Feral news, trebao organizirati koncert u Kninu na kojem će nastupiti Marko Perković Thompson. On će tamo ustaškim pozdravom na početku pjesme o rodnom selu pomoći obnovu vukovarskog vodotornja. Zaista, kako bi to moglo proći bez Siniše Kovačića?

1/1