Novosti

Politika

Vrt fikusa

Ovlasti Programskog vijeća znatno su ograničene, a na njihovo izvješće iz srpnja prošle godine još nitko iz Sabora i Vlade nije odgovorio

3li885stq8kkrvxwxskwi7su151

Sve manji utjecaj – Programsko vijeće HRT-a (foto Pixsell)

Izborom Brune Kragića za novog predsjednika Programskog vijeća HRT-a, nadzornici koji zastupaju i štite interes javnosti u programu javne radiotelevizije početkom tjedna odradili su svoju prvu ovogodišnju sjednicu na kojoj su se više bavili imenovanjima i razrješenjima nego samim programom. Ističući da je HRT vrlo korektno i profesionalno pratio predsjedničke izbore, član Programskog vijeća Josip Jelić otvorio je raspravu, nakon koje je od ravnatelja programa Saše Runjića zatraženo izvješće.

- Mislim da smo izbore odradili na visokoj profesionalnoj razini. Naravno da se uvijek može bolje, kvalitetnije i informativnije, ali s obzirom na okolnosti u kojima sada radimo, vrlo sam zadovoljan. Radio, televizija i novi mediji predsjedničke su izbore odradili na najbolji mogući način - istaknuo je Runjić.

Članovi Programskog vijeća nisu našli zamjerke u praćenju kampanje, sučeljavanju predsjedničkih kandidata i predstavljanju izbornih rezultata, ali zato jesu u izvršavanju programskih obaveza HRT-a: najviše zamjerki imali su na termine i najavu emitiranja pojedinih emisija na HTV-u. Naglašavajući da je šteta da se neke iznimno kvalitetne emisije mogu pronaći samo metodom slučajnog izbora daljinskim upravljačem, članovi Vijeća istaknuli su i ono što je, prema njima, najvrjednije u programu HRT-a.

Prema riječima Nede Ritz, javna televizija napravila je značajne pomake u kvaliteti dokumentarnog programa, a najbolji primjer za to je nedavno emitirani dokumentarac ‘Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu’ uglednog redatelja Mire Andrića. Prema Nedi Ritz, taj je dokumentarac uz bok stranim dokumentarnim filmovima, no zanimljivo je da se nitko od članova Programskog vijeća nije osvrnuo na vrišteću političku činjenicu u tom filmu, gdje uopće nije spomenuto ime Bosne i Hercegovine kojom Trebižat uglavnom teče. Taj propust ili nekorektnost nitko nije ni primijetio. Kao vrijedne emisije koje se emitiraju u nepovoljnom terminu istaknuti su ‘Press klub’ i emisije iz kulture koje se redovito emitiraju iza ponoći.

No bez obzira na pohvale ili podvale, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman obavijestio je članove Programskog vijeća da nastavlja ‘transformaciju HRT-a prema modernoj multimedijalnoj javnoj televiziji’. Pritom, prema svemu sudeći, Programsko vijeće nema veliku ulogu. Prema riječima Nine Obuljen Koržinek, bivše predsjednice Vijeća koju je nakon isteka mandata zamijenio Bruno Kragić, ovlasti Programskog vijeća znatno su ograničene, a znakovito je i da na njihovo izvješće o ispunjenju obaveza HRT-a iz srpnja prošle godine još nitko iz Sabora i Vlade nije odgovorio.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više