Novosti

Društvo

Wolt je unaprijedio uvjete rada

Tvrtka Wolt uputila je reagiranje i ispravak dijela informacija iz članka "Radnički rewolt", objavljenog u pretprošlom broju Novosti, u petak, 12. svibnja, na stranicama 10 i 11. Njihovu reakciju prenosimo bez intervencija

Large 1

Tvrdnja kako platforme "žele određivati cijenu usluge, dodjeljivati vožnje i onemogućiti sindikalno organiziranje" su potpuno netočne. Wolt platforma u niti jednom dijelu ne utječe na raspored vožnji odnosno odabir dostava već to čine isključivo sami partneri-dostavljači koji među ponuđenim dostavama mogu odabrati obzirom odgovara li im vožnja po zaradi i udaljenosti dostave. Algoritmi ponudu dostava partnerima-dostavljačima automatski definiraju i nude između ostaloga i prema: dostupnosti vozača, lokaciji na kojoj se trenutno nalaze, prijevoznom sredstvu i slično.

Tvrdnja kako Wolt Hrvatska želi "onemogućiti sindikalno organiziranje" potpuno je netočna jer partneri-dostavljači nisu zaposlenici tvrtke Wolt. Naime, Wolt je isključivo platforma koja spaja tri strane – prije svega, omogućujemo dostavu hrane i ostalih proizvoda iz restorana i trgovina svojim korisnicima. Poslujemo putem mobilne aplikacije i web stranice te korisnicima nudimo praktičan način naručivanja, što su prepoznali i naši partneri, odnosno restorani i trgovine koji se nalaze na našoj platformi. Uz to imamo i partnere dostavljače, zaposlene preko vlastitih obrta ili tvrtka posrednika, koji putem naše platforme žele obavljati poslove dostave.

Želimo istaknuti kako je na temelju anketa koje redovito provodimo među partnerima dostavljačima koji rade preko naše platforme, vidljivo kako većina partner dostavljača ne želi izravno zapošljavanje za platformu, jer bi to značilo gubitak fleksibilnosti koja im je jedan od najvažnijih čimbenika zašto odabiru ovu vrstu posla. Wolt platforma je jedina platforma na kojoj partneri dostavljači rade kada oni žele i nije potrebno unaprijed odabrati tzv. delivery time slot u kojem žele obavljati dostave, mogu neograničeno i besposljedično odbijati narudžbe koje im iz nekog razloga ne odgovaraju te se i isključiti iz rada po svojoj želji u bilo kojem trenutku.

Partneri-dostavljači koji dostave obavljaju putem platforme Wolt organizirani su u "Inicijativu zajednice Wolt dostavljača" što Wolt Hrvatska u niti jedno trenutku nije i nema namjeru sprječavati. Dapače, pozdravljamo okupljanje i formiranje kvalitetnih inicijativa naših partnera na svim razinama, a s kojima kompanija može u budućnosti voditi konstruktivan i kvalitetan dijalog u trenutku kad je to moguće i opravdano te kad to čine profesionalno i odgovorno.

Dodatno ističemo kako niti jedan od partnera dostavljača nije isključen s Wolt platforme zbog sudjelovanja u protestu, već zbog nekorektne komunikacije i vrijeđanja korisničke podrške, prijetnji zaposlenicima te prijetnji i pozivanju na odmazdu partnera vozača prema drugim partnerima platforme. Svaki partner dostavljač je prije isključenja dobio i nekoliko upozorenja. Nadalje, jednom kada je partneru dostavljaču isključena podrška, on i dalje može obavljati dostave preko naše platforme, ali ostaje bez Woltove korisničke podrške. U ovom trenutku imamo nekoliko takvih partnera dostavljača. Mi nismo poslodavac i samim time ne možemo utjecati na prekid radnog odnosa partnera dostavljača.

U izjavi sugovornik M. Brajak govori: "…bunimo se protiv netransparentnog, nepoštenog i diskriminirajućeg sustava plaćanja… ne znamo parametre po kojima nam se računaju cifre koje zarađujemo za dostavu… pritom je sve jako neujednačeno… stvari su potpuno nejasne" što odaje netočan i pogrešan dojam nepoštenog rada platforme.

Naime, u proteklih mjesec Wolt Hrvatska aktivirao je obračunavanje kilometara dostave prema stvarno pređenoj cestovnoj udaljenosti te smo omogućili partnerima dostavljačima da prema unaprijed prikazanoj procjeni cijene dostave sami odluče žele li prihvatiti zadatak ili ne. Cijene dostava poznate su svim dostavljačima putem aplikacije, a vrlo često su više zbog povećane potražnje ili lošijih vremenskih uvjeta; tijekom tekućeg mjeseca povećana naknada aktivna je od 20 do 30 posto, ponekad i do 50 posto ukupnog vremena, što je osobito vidljivo u danima blagdana, praznika ili nedjeljom; riječ je o tzv. "surge pricing" i prakticiraju ga sve digitalne platforme u svrhu poticanja dostavljača da se uključe na platformu u trenutku kad je zahtjev za dostavama veći od broja aktiviranih dostavljača. Wolt platforma je jedina platforma na koju partneri dostavljači rade kada oni žele i nije potrebno unaprijed odabrati tzv. delivery time slot u kojem žele obavljati dostave, mogu neograničeno i besposljedično odbijati narudžbe koje im iz nekog razloga ne odgovaraju te se i isključiti iz rada po svojoj želji u bilo kojem trenutku. Svim našim partnerima-dostavljačima sve ove informacije pravovremenu su predstavljene i najavljene te iste mogu svakodnevno dobiti kroz našu korisničku podršku.

Važno je istaknuti kako je omjer domaćih i stranih partnera-dostavljača koji isključivo putem vlastitih obrta ili putem agregatora obavljaju poslove dostave koristeći Wolt platformu je 90 posto naspram 10 posto u korist domaćih partnera-dostavljača. Također, Wolt Hrvatska, kao i Wolt globalno, svim partnerima-dostavljačima pristupa jednako i nudi potpuno jednake uvjete suradnje, bez obzira je li riječ o domaćim ili stranim dostavljačima. Dodatno, mi u Wolt Hrvatska pozdravljamo i podržavamo sve Inicijative i aktivnosti koje kroz svoje nastupe promoviraju jednaka i odgovarajuća prava za sve pa tako i strane radnike u Hrvatskoj te koje kroz svoj rad i nastupe ukazuju na nepoštivanje osnovnih radničkih i ljudskih prava strana radnika u Hrvatskoj i svijetu.

Uz sve navedeno, želimo dodatno podsjetiti da je Wolt Hrvatska u proteklih pola godine u više je navrata unaprijedio uvjete rada za svoje partnere dostavljače što većina njih prepoznaje i pohvaljuje putem internih anketa koje redovito provodimo. Uz povećanje cijene dostave odnosno zarade za partnere dostavljače te obračunavanje kilometara dostave prema stvarnom učinku omogućili smo partnerima dostavljačima da prema unaprijed prikazanoj procjeni cijene dostave sami odluče žele li je prihvatiti ili ne. Omogućili smo, a što se i navodi u tekstu, i rad putem vlastitog obrta uz odabir mogućnosti rada i putem agregatora. Također, u danima praznika dodatno novčano stimuliramo rad, a uveli smo i dodatne naknade za partnere dostavljače ako je čekanje isporuke narudžbe duže od 10 minuta te ako se radi o narudžbi koja je teža od 10 kg.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više