Novosti

Politika

Yee i Pupovac o položaju Srba i političkoj situaciji

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove Hoyt Brian Yee susreo se u utorak u Zagrebu s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem

Iucmzaoyr17yci05m13nvf10fer

Hoyt Brian Yee susreo se s Miloradom Pupovcem

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove Hoyt Brian Yee susreo se u utorak u Zagrebu s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem. Tema razgovora bila je politička situacija u Hrvatskoj u kontekstu porasta govora mržnje, nasilja i drugih oblika diskriminacije prema manjina te politike koje su važne za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

Kako je za ‘Novosti’ izjavio Pupovac, sastanak sa Hoytom Yeeom je bio veoma sadržajan, srdačan i iznimno važan za djelovanje institucija Srba u Hrvatskoj i njihovih predstavnika, kao i za suradnju s hrvatskom Vladom.

- Razgovarali smo o problemima govora mržnje, o proizvođenju diskriminacije, poticanju na nasilje i o opasnim historijskim revizionističkim trendovima koji su prisutni u našem društvu. Upoznali smo ga i s elementima našeg izvještaja o istoj temi koji će javnosti biti predstavljen u utorak - rekao je Pupovac.

- Usuglasili smo se i da je neophodno da se nastavi pružati podrška vladi Andreja Plenkovića i da se intenziviraju razgovori o načinu kako da se otklanjaju atavizmi prošlosti, pojave govora mržnje, ekstremizma i kako da to prestane biti glavna stvar u odnosu prema manjinama, posebno prema srpskoj. Bilo je riječi i o nužnosti fokusiranja na konkretna pitanja koja čekaju svoja rješenja, kao što su povratak izbjeglica, stambeno zbrinjavanje, obnova kuća ili ostvarivanje prava na obrazovanje i suradnja sa zemljama u regiji - dodao je on.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, saborski zastupnik Boris Milošević i Tamara Opačić, autorica izvještaja o govoru mržnje za 2016. godinu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više