Novosti

Kultura

Idući tjedan Dani lavande u Moravicama

Od 8. do 14. jula u Moravicama će se održati Dani lavande na kojima će se izrađivati suveniri od lavande, nakit od tkanine, prirodna kozmetika, uživati uz likovne, foto, putopisne, stvaralačko-znanstvene i glazbene radionice

Large lavanda

SNV je jedan od organizatora i pokrovitelja Dana lavande u Moravicama (foto Dubravka Petric/PIXSELL)

Od 8. do 14. jula u Moravicama će se održati Dani lavande na kojima će se izrađivati suveniri od lavande, nakit od tkanine, prirodna kozmetika, uživati uz likovne, foto, putopisne, stvaralačko-znanstvene i glazbene radionice za djecu i odrasle, ali i saznati nešto više o uzgoju starih sorti voća, te demonstraciji izrade hladnog prešanog soka od jabuke.

Očekuju se i izlaganja goranskih proizvođača lavande i drugih autohtonih proizvoda, koncert klasične glazbe u polju lavande, kao i zanimljiva delikatesna hrana i piće.

U ponedjeljak, 8. jula, u staroj školi u Dokmanovićima, u 16 sati održat će se kreativna radionica za djecu s izradom suvenira od lavande koju će voditi Gordana Vučinić. Broj sudionika ograničen, najavite se na mail: natalija.dokmanovic@gmail.com. Isti dan, u 19 sati, kreće likovna radionica za odrasle ''Umjetnost uz vino'' koju vodi Novica Vučinić. Prijave su također na mail: natalija.dokmanovic@gmail.com.

U utorak, 9. jula, u staroj školi u 16 sati započinje likovna radionica za djecu ''Oslikavanje platnenih torbi'' (potrebna prijava na spomenuti mail), dok je u 19 sati interaktivno predavanje i radionica izrade prirodne kozmetike ''Lavanda u funkciji održivog razvoja zajednice'' Borjanke Smojver.

Dan kasnije, u srijedu, 10. jula, u staroj školi u Dokmanovićima u 16 sati održat će se glazbena radionica za djecu koju će voditi Novica Vučinić i KUD Željezničar, dok je u 19 sati kreativna radionica za odrasle ''Izrada nakita od tkanine'' voditeljice Gordane Vučinić s obaveznom prijavom na mail.

U četvrtak je na istoj lokaciji u 16 sati stvaralačko-znanstvena radionica za djecu ''Lavandin laboratorij'' koju će voditi Alenka Kovačević. Broj sudionika ograničen, najave na mail: alenapp@gmail.com, dok će se u 19 sati na imanju obitelji Dokmanović, u zaseoku Vukelići, održati edukativno predavanje o uzgoju starih sorti voća te demonstracija izrade hladno prešanog soka od jabuke Đorđa Dokmanovića.

U petak, 12. jula, u staroj školi u Dokmanovićima, voditeljica Natalija Dokmanović u 16 sati vodit će foto radionicu za djecu ''Lavanda u oku promatrača'', au 19 sati je putopisna radionica ''Održivost projekata u području kulture'' i promocija knjige ''Kofer misli'' s voditeljicom Draganom Martinović.

U subotu, 13. jula, ispred hrama Sv. velikomučenika Georgija u Dokmanovićima, od 9:30 sati proizvode će izložiti goranski proizvođači lavande i drugih autohtonih proizvoda, u 10 sati je edukativna šetnja i razgledavanje nasada lavande na OPG Goransa uz predavanje o lavandi i ljekovitom bilju Astre Divine, Borjanke Smojver i članova PD Rudač, a u 14 sati će se poslužiti besplatan grah za posjetitelje i sudionike.

Zadnjeg dana, u nedjelju 14. jula, na nasadima lavande OPG Goransa u Dokmanovićima u 18:30 održat će se koncert klasične glazbe u polju lavande Gudačkog kvarteta Rucner s gostima Elenom Ramljak na violini i Darijom Vyškovskom na klavijaturama nakon kojeg je predviđen catering za goste i sudionike.

Pokrovitelji Dana lavande su Srpsko narodno vijeće, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo kulture RH i Grad Vrbovsko, a organizatori Srpsko narodno vijeće, VSNM Grada Vrbovskog, Udruga ''Plodovi gorja Gorskog kotara'' i OPG Goransa.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više