Novosti

Kronika

Дoбрoдoшли у Гoрaнсу

Гoрски кoтaр пoзнaт je пo узгojу брojних пoљoприврeдних културa, a нeдaвнo су у Дoкмaнoвићимa кoд Врбoвскoг прeдстaвљeни и прoизвoди oд гoрaнскe лaвaндe

Large 7 cirilica

OPG Goransa ima 3000 sadnica lavande

Nedavno održani Dan lavande u Dokmanovićima kod Vrbovskog bio je prilika da brojni zainteresirani posjetioci uživaju u autohtonim goranskim proizvodima, ali i u svemu što se od tamo uzgojene lavande može pripremiti. Štoviše, ta manifestacija, odnosno sajam autohtonih proizvoda, bila je i prilika za obilazak nasada lavande OPG-a Goransa, ali i upoznavanje drugih biljaka na tom području. Manifestaciju je organizirala udruga Plodovi gorje - Gorski kotar, a u nju su bili uključeni i pododbor Prosvjete u Moravicama, koji je dao donaciju za kuhanje 120 porcija graha što su obavili članovi Planinarskog društva Rudač, te Grad Vrbovsko koji je dao štandove, priča nam vlasnica OPG-a Goransa Borjanka Smojver, ističući pritom veliki doprinos udruga i pojedinaca manifestaciji koja je bila otvorena za sve zainteresirane.

- Svoje proizvode predstavilo je deset izlagača, među kojima i jedan iz Novske koji se uspješno uključio u akciju, a tu su bile i članice Udruge žena Moravice sa svojim proizvodima. Moram spomenuti i paroha Jelenka Stojanovića koji je ustupio prostor ispred crkve za potrebe manifestacije, a svim zainteresiranima omogućio je obilazak crkve, s velikim im entuzijazmom objašnjavajući značenje ikona - govori Borjanka.

S obzirom na iskazan interes izlagača i posjetilaca koji su kupovali proizvode, namjera je da Dan lavande postane tradicija, pa će se krenuti u organizaciju i naredne godine. S Borjankom pričamo o proizvodnji lavande koja je uobičajenija u nekim drugim krajevima.

- Uzgajamo gorsku lavandu koja uspijeva iznad 600 metara nadmorske visine i imamo 3000 sadnica lavande na parceli površine 3000 kvadratnih metara. Dobro uspijeva, ali ne prodajemo cvijet nego ga odvozimo na destilaciju, pa od 2000 litara cvijeta dobivamo sedam litara eteričnog ulja koje ima široku primjenu u medicini i kozmetici, od analgetika do sredstva za masažu. Osim toga sami šijemo ukrasne vrećice u koju stavljamo lavandu, a odlažemo ih i u ormare kako bi odvratili moljce, što su znale još i naše bake. Radimo i sapune, od lavande se može napraviti i limunada, a sve prodajemo na sajmovima - dodaje Borjanka Smojver koja je sada u penziji, ali je kao inženjerka kemije i biologije 25 godina predavala te predmete u školama.

Borjanka ima plan kako obogatiti program budućih Dana lavande.

- Ideja je da u polju organiziramo koncert ozbiljne muzike ili jazza, odnosno likovnu koloniju jer lavanda, pogotovo s crkvom Sv. Georgija u pozadini, daje upečatljiv prizor. Muzičari bi bili u polju, a publika sjedila naokolo - kaže ona i ističe da je lavanda izdržljiva biljka koja se od toga može oporaviti. Kaže i da joj je žao što su oko njenog mnoga neobrađena polja.

- U ovom kraju Gorskog kotara ima dosta mlađih. Zato sam spremna savjetom pomoći svakom zainteresiranom da se upusti u uzgoj lavande - dodaje naša sugovornica.

Za utiske o ovoj manifestaciji pitali smo i Milana Vukelića, predsjednika VSNM-a Grada Vrbovskog i potpredsjednik Prosvjetinog pododbora u Moravicama.

- Ideju i realizaciju ocijenio bih kao vrlo uspješne i kvalitetne, uzimajući u obzir da je Dan lavande organiziran po prvi put. Zadovoljan sam što imamo ljude koji poduzimaju inicijative i koji se trude da njihove ideje postanu stvarnost, kao što je gospođa Borjanka. Zbog toga smo se kao pododbor odmah uključili i pomogli u organizaciji kroz predstavljanje naše muzičke sekcije koju vodi predsjednik pododbora Novica Vučinić, kao i prostorija zavičajne zbirke, pomoći naših članova volontera, te osiguravanje besplatnog ručka svim posjetiteljima. Razvoj ovakvih i sličnih manifestacija je od velike važnosti jer privlači posjetitelje koji mogu uživati u prekrasnoj prirodi, hrani i druženju, ali i upoznati naše običaje, kulturu i znamenitosti - naglašava Vukelić, koji smatra da bi gradske vlasti Vrbovskog trebale više pomagati ovakve manifestacije.

- To je upravo zadaća i smisao postojanja lokalne samouprave. Nažalost, podrška je već duži niz godina zanemariva, kako u financijskom, tako i u administrativnom smislu. Aktivnosti ovise isključivo o volonterskom duhu lokalnih organizacija i pojedinaca i zbog toga nakon nekoliko godina, tako pokrenute ideje često ishlape i nestanu, ljudi se umore i prestanu biti aktivni. Vrlo je teško u kraju koji se posljednjih desetak godina bori s iznimnim padom broja stanovnika očekivati da će lokalni volonteri biti glavni organizatori većih kulturnih, sportskih ili turističkih manifestacija, dok u isto vrijeme u Gradu Vrbovskom imamo zaposlene profesionalce čiji bi posao trebao biti da stvaraju nove i potiču razvoj postojećih manifestacija. Zbog takvog dosadašnjeg rada Moravice su već izgubile vrlo zanimljivu i kvalitetnu smotru folklora, u Gomirju se održava festival harmonike čiji su organizatori sami mještani okupljeni kroz udrugu Gomirje u srcu, dok u Ljubošini u godini dana nema nijedne službene manifestacije. Takvo stanje je potrebno što prije promijeniti, na dobrobit cijele zajednice - ističe Vukelić.

Poboljšanje vidi u projektu Običaji i tradicija Srba Gorskog kotara koji je proveden u prvoj polovini ove godine.

- To je primjer kako se na kvalitetan način može predstaviti kulturna baština i istorijsko naslijeđe naroda našega kraja. Iznimno sam zadovoljan što je Srpsko narodno vijeće podržalo zajednički projekat dva pododbora SKD-a Prosvjeta na našem području, Gomirja i Moravica. Imali smo vrlo intenzivan period u kojemu smo kroz različite radionice, predavanja i stručne ekskurzije ostvarili nekoliko bitnih ciljeva, a to su predstavljanje kulturnog blaga i običaja našega naroda na ovome području, stjecanje novih znanja kroz druženje i edukaciju, kao i stvaranje ideja za razvoj turizma u našem kraju, a koje su utemeljene na istoriji i običajima Srba Gorskog kotara. Upravo zbog toga pripremamo još neke zanimljivosti vezane uz završetak projekta za koji se iskreno nadam da će vrlo skoro dobiti svoj nastavak - zaključuje Milan Vukelić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više