Novosti

Politika

Za Beograd, za Beograd

Među hrvatskim veteranima velik je interes za sudjelovanje u proslavi oslobođenja Beograda, a stigao je i službeni poziv

Igxlxky2eqsnky9q666wnfu83je

Proslava sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda je posebno važna jer se njome prekida praksa prihvaćena poslednjih godina, kada se Srbija stidela svog antifašizma i da ne učimo ovaj dio naše slavne istorije - poručio je gradski menadžer Beograda Goran Vesić predstavljajući program obilježavanja, kako je istaknuto, značajne godišnjice veličanstvene pobjede boraca bivše zajedničke države, među kojima su velik doprinos dale i jedinice iz Hrvatske: borci 6. ličke divizije, 13. proleterske brigade i 28. slavonske divizije.

Ističući da je želja organizatora da se uz svečano obilježavanje oslobođenja Beograda oda priznanje svim učesnicima pobjede, SUBNOR Srbije poslao je i službeni poziv Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) da sudjeluje na centralnoj svečanosti 19. listopada u beogradskoj Kombank areni. Ujedno je najavljeno svečano otvorenje ulica i otkrivanje spomen-ploča narodnim herojima Peki Dapčeviću i Koči Popoviću.

Dobivanje poziva potvrdio je i predsjednik SABA Franjo Habulin, demantirajući tako neke medijske napise da službeni Beograd nije poslao pozive svima koji su sudjelovali u oslobađanju tadašnje prijestolnice, naročito Hrvatima i Slovencima. Prema Habulinovim riječima, iz svake republike bivše države pozvana su dva predstavnika veteranskih udruga da kao gosti SUBNOR-a Srbije i Grada Beograda sudjeluju u manifestaciji.

- Naravno da ćemo se odazvati jer su Beograd, a naročito njegov centar, oslobađali Hrvati. Na središnjoj svečanosti i na polaganju vijenaca na Spomenik oslobodiocima Beograda Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske predstavljat ćemo Ivan Fumić i ja. Na velikoj vojnoj paradi 16. listopada, kada je najavljen dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina, nećemo biti, jer nemamo sredstava da tamo budemo tjedan dana - poručio je Habulin, naglašavajući da je s organizatorima u kontaktu i da je već potvrdio dolazak hrvatske delegacije u Beograd.

Prema njegovim riječima, za sudjelovanje u velikoj, desetodnevnoj proslavi u Beogradu postoji izniman interes hrvatskih, a naročito zagrebačkih antifašista. Potvrdio je to i Petar Raić, predsjednik zagrebačke Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista.

- Do sada smo svake godine, bez obzira na nedovoljnu komunikaciju s organizatorima, prisustvovali svečanostima u povodu oslobođenja Beograda, a ove je godine poseban interes među našim članstvom i prijavilo se mnogo više zainteresiranih nego što ima mjesta u autobusu kojim idemo u Beograd. U kontaktu smo s organizatorima i želimo da se, osim službene delegacije SABA, dopusti ulazak i pedesetak hrvatskih antifašista na središnju svečanost u Kombank areni. Također želimo da nas se uvrsti u ceremoniju polaganja vijenaca na Spomenik oslobodiocima Beograda - poručuje Raić.

Kako ističu Habulin i Raić, još nisu upoznati s pojedinostima programa središnje svečanosti u Kombank areni koju će režirati Dragan Bjelogrlić, ali vjeruju da u Beogradu neće biti nikakvih neugodnih iznenađenja. Pritom ističu ohrabrujuće riječi upravo Gorana Vesića, predsjednika organizacijskog odbora beogradske proslave.

- Proslava je važna, ali je bitnije da građani postanu svesni da je naša zemlja u Drugom svetskom ratu bila na pravoj strani i dala veliki doprinos antifašističkoj borbi, koja je temelj današnje moderne Evrope - zaključio je Vesić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više