Novosti

Politika

Za izbornu reformu

Gong predlaže podjelu zemlje na šest izbornih jedinica koje uvažavaju ustavnu jednakost biračkog prava i u kojima se bira različit broj mandata, a čije granice prate granice županija

Large ilustracija gong

Gongov prijedlog sa šest izbornih jedinica

Gong iznova zagovara redizajn izbornih jedinica u Hrvatskoj, a u smjeru pravednije zastupljenosti glasova s obzirom na broj poslaničkih mandata. Sukus je to, naime, današnje promocije najnovijeg ili obnovljenog te unaprijeđenog modela reforme iz radionice ove nevladine udruge. Okupljeni u zagrebačkom Novinarskom domu mogli su tako promotriti kartu Hrvatske sa svega šest područja koja broje između 440 i 770 tisuća građanki i građana s pravom glasa. Najmanje napučeno te najsjevernije od njih, ono koje zahvaća Međimurje i Hrvatsko zagorje uz dio Podravine, davalo bi 17 zastupničkih imena. Najmnogoljudnije i najjužnije, a to je jedinica s četiri dalmatinske županije, odlučivalo bi pak o 29 mandata, najviše od svih.

Izvršna direktorica udruge Oriana Ivković Novokmet napomenula je da taj prijedlog reforme nastoji uoči idućih parlamentarnih izbora 2024. godine zaštititi političku jednakost. "Ako svaki glas ne vrijedi jednako u praksi", pojasnila je, "demokracija je ugrožena." Pritom granice jedinica iscrtane u Gongu slijede postojeća županijska razgraničenja, što dosad nije bio slučaj, pa su dotične cjeline uvelike kolažirane iz dijelova županija, te u raznovrsnim kombinacijama, ali onako kako je odgovaralo stranci na vlasti, najčešće HDZ-u.

Inače, parlamentarna koalicija na vlasti je početkom godine najavila izmjene izbornog zakonodavstva zbog finijeg ugađanja vrijednosti biračkog glasa u okviru zakonskih odstupanja. "No dosad nisu poduzeti konkretni koraci u tom pogledu, kao što vidimo", rekao je na promociji Berto Šalaj, predsjednik Vijeća Gonga i politolog na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Prozvao je hrvatsku političku klasu u cjelini, upozoravajući da se "osim izbornim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, moraju baviti manjkavostima u domaćem izbornom zakonodavstvu". Čulo se i da je Gong već Ustavnom sudu ukazivao na problem nejednakog vrednovanja glasova i lošeg utjecaja sadašnjeg kroja izbornih jedinica na objektivnost i pravičnost rezultata glasanja. No sud je uvijek priznavao te rezultate, premda je iskazivao slaganje s nalazima o faktičnoj im neustavnosti.

Da bi Gongova podjela, među ostalim, ispravila nelogičnosti postojeće geografske podjele, smatra član udruge Goran Čular, također politolog na FPZ-u. "Manji broj izbornih jedinica s većim brojem zastupnika koje biraju poboljšava i druge elemente hrvatskog razmjernog modela. Praktički će biti gotovo nemoguće da stranka koja pređe izborni prag ostane bez mandata, što se dosad znalo događati. Pritom priča o podjeli nije priča o novoj regionalizaciji Hrvatske, jer naš prijedlog polazi upravo od postojećih županija", rekao je on.

Gongov politološki dvojac prokomentirao je i jučerašnju odluku Ustavnog suda o odbacivanju referendumskih inicijativa Mosta, kao i zahtjeve da se taj sud ukine nekim budućim referendumom. Šalaj je izjavio da se Ustavni sud delegitimira u javnosti odlukama poput te, ispoljavajući karakteristike poslušnika parlamentarne većine. Čular je dodao da Gong svejedno nije za ukidanje te institucije, jer većina razvijenih liberalnih demokracija taj sud ima. "No on jest izašao iz okvira svojih ovlasti u vezi s mogućnostima ustavotvornosti. A napravio je to iz sadržajnih razloga, ne iz procesnih", zaključio je Goran Čular.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više