Novosti

Intervju

Dragan Zelić Vrijedni za raspust

Očekujemo da zastupnici ozbiljno razmotre inicijative za izmjene izbornog zakonodavstva koje su u proceduri

Zdtaes6au2prqduk7uwa01eavnm

Dragan Zelić (foto Pixsell)

S Draganom Zelićem iz GONG-a razgovarali smo povodom otvorenog pisma kojeg je ta organizacija uputila na adresu Sabora.

Na što GONG poziva Sabor u otvorenom pismu koje mu je uputio?

GONG je pozvao Sabor, a posebno predsjednike klubova zastupnika vladajućih stranaka, da ozbiljno razmotri i uvaži inicijative za izmjene izbornog zakonodavstva koje su u saborskoj proceduri i da iskoristi zimske praznike kako bi se postigao konsenzus oko promjena izbornih zakona. Podsjetit ću da se GONG, nakon što Vlada nije iskazala zanimanje za kvalitetnije uređenje izbornih pravila, okrenuo Saboru, smatrajući da i dalje ima vremena za postizanje dogovora između parlamentarnih političkih stranaka oko toga da se izborno zakonodavstvo, uz široku raspravu sa zainteresiranom javnošću, izmijeni u Saboru. Radeći sa skupinom zastupnika koji su podržali izmjene na tragu GONG-ovih prijedloga, u proceduru je poslan konkretan prijedlog izmjena zakona. Svjesni smo da zbog trenutačnog raspoloženja vladajućih šire izmjene nisu moguće, pa je u proceduru upućen minimum koji bi bio dobar temelj za neke buduće cjelovitije promjene.

Sabor još nije predložio jedinstven prijedlog promjena izbornih zakona, pa će se zbog kratkoće vremena u zadnji tren vjerojatno usvojiti samo prijedlog SDP-a?

Kratkoća vremena do koje se došlo namjerno ili nenamjerno ne smije biti alibi za prihvaćanje samo jednog prijedloga. Nadam se da se od početka nije namjerno igralo na kartu kratkih rokova. GONG smatra neprihvatljivim predloženi model preferencijalnog glasanja, u kojem birač ima samo jedan glas, odnosno može glasati samo za jednog kandidata s liste, te da preferencijski glas vrijedi samo ako je kandidat unutar liste dobio više od praga, tj. deset posto glasova.

Za što se GONG zalaže?

Zalažemo se za model u kojem bi birač mogao odabrati troje kandidata unutar liste, a prag unutar liste bi bio pet posto, odnosno niži za izbore za Europski parlament, na kojima je, uostalom, Hrvatska bila jedna izborna jedinica (na izborima za Sabor podijeljena je u deset općih izbornih jedinica). Očekujemo od Ustavnog suda da ponovno upozori na problem značajnog odstupanja u broju birača u pojedinim izbornim jedinicama, što dovodi do nejednake težine glasa.

Ostali GONG-ovi prijedlozi išli su u pravcu zabrane kandidiranja osoba koje su osuđene za neka od teških kaznenih djela poput ratnog zločina i gospodarskog kriminala, zabrane istovremenog obnašanja dužnosti saborskog zastupnika i načelnika općine ili gradonačelnika, kao i uvođenja obveze prikupljanja potpisa za kandidiranje i političkim strankama, 1.500 potpisa po izbornoj jedinici. Također, predložilo smo i produženje rokova za pripremu izbora, tako da kampanja ne bi počinjala od dana objave pravovaljanih lista, nego 30 dana prije izbora te daljnju profesionalizaciju DIP-a i obaveze podnošenja financijskih izvještaja putem interneta, kako bi podaci o donacijama i donatorima bili dostupniji i povezani s drugim bazama podataka, primjerice, onima o javnim nabavama.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više