Novosti

Politika

Za našu drugaricu i sa-Borku Pavićević

Srpsko narodno vijeće i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju sve prijatelje i suradnike da se pridruže u sjećanju i odavanju počasti heroini ovoga doba, u srijedu, 10. srpnja, u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu

X6kwzofxlre1xzzikpiex83m57h

Borka Pavićević (1947 - 2019) (foto CZKD)

Povodom smrti Borke Pavićević, dramaturginje, antiratne aktivistkinje i direktorice Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, Srpsko narodno vijeće i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju sve njene prijatelje i suradnike da se pridruže, u srijedu, 10. srpnja, u 19 sati, u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagrebu), u sjećanju i odavanju počasti jednoj od najvažnijih heroina ovoga doba.

Podsjetimo, Borka Pavićević rođena je 1947. godine u Kotoru. Diplomirala je dramaturgiju 1971. na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, gdje je i magistrirala 1976. godine s tezom ‘Neorealistička drama u Srbiji između dva rata’. U dramaturškom odjeljenju Ateljea 212 radila je deset, a u Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu 20 godina. Bila je dramaturginja u kazalištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu, osnivačica teatra Nova osećajnost te učesnica pokreta Kazalište, pozorište, gledališče, teatar.

Sa mjesta uredničke direktorice Beogradskog dramskog pozorišta smijenjena je 1993. godine zbog njenog javnog djelovanja. Naime, Borka Pavićević je od početka rata 1990-ih sudjelovala u mnogobrojnim antiratnim akcijama, u suradnji sa jugoslavenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji.

Bila je učesnica Civilnog pokreta otpora, članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, te osnivačica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju. Pisala je kolumne u časopisu Susret, tjedniku Vreme i u dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: ‘Na ex – Postdejtonska moda’, ‘Moda’ i ‘Glava u torbi’. Dobitnica je brojnih nagrada poput one Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004, te Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više