Novosti

Kronika

Зa пeрjaсичкe пaртизaнe

Двaдeсeтaк Koрдунaшa oкупилo сe дa oдajу пoчaст бoрцимa и жртвaмa фaшистичкoг тeрoрa

F2axjqatd1ko7yt77kw6jh19o71

Unatoč novom razbuktavanju korona-epidemije, dvadesetak stanovnika Perjasice, mjesnog odbora u sklopu Barilovića, ali i Krnjačana i Karlovčana okupilo se 11. jula odati počast palim partizanima i žrtvama fašističkog terora u međurječju Korane i Mrežnice, četrdesetak kilometara od županijskog središta. Uz spomenik u Perjasici, obnovljen prvenstveno donacijom poduzetnika Gorana Štroka, sina legendarnoga Titovog generala Izidora, položeni su vijenci i spomen-svijeće, a potom je o nemalom obolu Korduna i njegovih partizana slavnoj pobjedi antifašističkih snaga u Drugome svjetskom ratu govorio SNV-ov koordinator Rade Kosanović.

Spomenuvši prigodnim riječima Milutina Karasa, komandanta Trećega kordunaško-perjasičkog partizanskog odreda, poginuloga potkraj rata, Kosanović se osvrnuo na krajnje neprimjeren odnos prema antifašizmu i antifašistima posljednjih desetljeća, unatoč tome što u hrvatskom Ustavu još stoji da je današnja samostalna država temeljena upravo na toj baštini.

Počast perjasičkim partizanima do preklani je odavana potkraj kolovoza, no ove je godine, radi nemilih okolnosti vezanih uz epidemiološku situaciju, barilovićki VSNM namjeravao to učiniti u povodu svoje krsne slave 7. jula, Ivanjdana ili uz obilježavanje nekadašnjeg Dana borca 4. jula, no od toga se odustalo uslijed objektivnih okolnosti i izborne nedjelje. Kakogod, 11. jula nije bilo ni uobičajene svečane sjednice Vijeća radi bolesti ili neprisustva dijela članova.

Bivši predsjednik tog manjinskog tijela Dušan Žiža, nedavno je podnio ostavku na svoju funkciju nezadovoljan odnosom općinskih vlasti prema mjesnom odboru i samoupravi na čijem području još ima kuća bez vode, struje i telekomunikacijskih signala, odakle ne vozi autobus za Karlovac ni za Dugu Resu, gdje trgovina osnovnim namirnicama radi svega triput tjedno, a mnogi putevi još nemaju ni najosnovnijeg sloja asfalta.

- Kao da se sve urotilo protiv par desetaka stanovnika, koliko nas je još ostalo ovdje. Na biračkom je popisu svega 90 imena, a na posljednjim je izborima glasalo tek 30 birača. Iako su svoj glas najvećim dijelom dali SDSS-u i našoj zajednici, svjesni su da nam je svima iz dana u dan sve lošije. Cijeli se ovaj kraj naprosto gasi – zaključio je Žiža u ne baš optimističkom tonu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više