Novosti

Politika

Za Vučića – spremni!

Glavne parole dvaju prosvjeda protiv dolaska Aleksandra Vučića bile su ‘Izdala si nas ti’, ‘Srpski četnici i hrvatski početnici’, ‘Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj’, ‘Jasenovac – srpski mit’, uz neizostavni ‘Za dom – spremni’

Dok su crvenim tepihom na Pantovčaku, nešto prije 11 sati, polagano koračali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin gost, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, četiristotinjak prosvjednika, među kojima su se našla i barem trojica saborskih zastupnika, na glavnom zagrebačkom trgu već je sat i pol vremena svako toliko glasno uzvikivalo: ‘Izdaja, izdaja’. Nad prosvjednicima su se vijorile hrvatske zastave, zastave HOS-a, ali i jedna HSP-a, a brojni prosvjednici u rukama su držali transparente s natpisima kao što su ‘Izdala si nas ti’, ‘Srpski četnici i hrvatski početnici’, ‘Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj’, ali i ‘Jasenovac – srpski mit’. U isto vrijeme, stotinjak metara dalje, pod prozorima sjedišta Srpskog narodnog vijeća, omanja grupa predvođena notornim Draženom Kelemincem stajala je na mjestu na kojem je prije nekoliko mjeseci spaljivala primjerke tjednika Novosti i sipala salve uvreda. Na obje lokacije brojni prosvjednici nosili su oznake HOS-a s ustaškim pozdravom ‘Za dom – spremni’.

Nastavljala je Bartolić sve glasnije: ‘Znamo te Aleksandru Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio diljem lijepe naše’, dok su u već očekivanom ritmu prosvjednici urlali: ‘Izdaja, izdaja’

Glavni prosvjed, onaj na Trgu bana Jelačića, čiju je organizaciju službeno na sebe preuzela Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, otpočeo je hukanjem i bučenjem. U deset sati je umirovljeni general Željko Sačić s pozornice razočarano poručio da im je planirani pristup Markovom trgu ograničen te da će stoga nakon skupa na Trgu bana Jelačića s prosvjedom završiti na Kamenitim vratima. Zagrebačka policija, naime, oglasila se pažljivo sročenim priopćenjem u kojem je naglasila da se pristup Markovom trgu ograničava ‘temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti’.

’S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu, želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14’, navela je policija u priopćenju.

Očekivano, prosvjednička masa nije krila svoje nezadovoljstvo odlukom policije. Intonirana je, potom, hrvatska himna, a s rukama na srcu prosvjednici su glasno pjevali. Ispod zastave HOS-a na kojoj je jasno istaknut stajao ustaški pozdrav ‘Za dom – spremni’, ruku na srcu držao je i saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej. Nedaleko od njega stajao je još jedan HDZ-ov saborski zastupnik, ujedno i predsjednik HVIDRA-e, Josip Đakić. Nešto kasnije pridružio im se i Miro Bulj, Mostov saborski zastupnik.

S improvizirane pozornice okupljenima se uskoro obratio jedan od vođa prosvjeda koji je uz glasno odobravanje poručio da Hrvatsku brutalno omalovažava sam vrh srpskih vlasti.

‘Dok Srbija u New Yorku priređuje manipulatorsku i lažljivu, politikantsku izložbu, kojom se potpaljuju mit i izmišljotine o Jasenovcu, hrvatska Vlada, odnosno hrvatska diplomacija poduzima tek kozmetičke korake i sporedne primjedbe’, čulo se s pozornice nakon čega je najavljeno puštanje govora Aleksandra Vučića iz Gline 1995. godine.

Na pozornicu se zatim popela Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica.

‘Nećemo više šutjeti, dosta je bilo. Izdaja, izdaja’, povikala je Bartolić, a priključili su joj se brojni okupljeni.

‘U ime svih stradalih i u ime naše krvlju natopljene domovine, svi, pa i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih. Pitam vas, dragi prijatelji, je li Aleksandar Vučić to zaslužio?’ kazala je Bartolić, a prosvjednici su spremno odgovarali: ‘Nije, nije’.

Nastavljala je Bartolić sve glasnije: ‘Znamo te Aleksandru Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio diljem lijepe naše’, dok su u već očekivanom ritmu prosvjednici urlali: ‘Izdaja, izdaja’.

Na pozornicu je stupio Božidar Alić. Brojni okupljeni na samo njegovo ukazanje pozdravljali su sa ‘Za dom – spremni’. Uzbuđeno je poručio prosvjednicima da se okrenu i pogledaju kako se na Hotelu Dubrovnik, u centru Zagreba, vijori srpska zastava. Prosvjednici su se odmah uzbunili i počeli bučiti, a zatim se u nevjerici okrenuli da bi gotovo razočarano zaključili da je Božidar Alić pogriješio. Na pročelju Hotela Dubrovnik vijorile su se tek zastave Europske unije, Republike Hrvatske i samog hotela.

Nakon kraćih govora i niza pjesama praćenih lelujanjem u ritmu, s pozornice je poručeno kako je vrijeme da okupljeni krenu prema Kamenitim vratima. Četiristotinjak okupljenih koračalo je i pjevalo ‘Rajska djevo, kraljice Hrvata’, a oni najbrži među njima već su pristigli do ograda iznad Kamenitih vrata i otpočeli s vrijeđanjem policijskih službenika.

‘Ima li među vama ijedan Hrvat? Ajde, recite’, povikao im je jedan od prosvjednika. Osnaženi ostatkom grupe zajedno su, po tko zna koji put, vikali ‘Izdaja, izdaja’ i ‘Zovi, samo zovi’. HDZ-ov zastupnik Josip Đakić priključivao se povicima samo na potonje.

Jedan od prosvjednika na samom kraju uhićen je, a neslužbeno se doznaje da je držao transparent s natpisom ‘Za dom – spremni’, ali bez oznake HOS-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više