Novosti

Politika

Zabranitelj Škoro

Nakon što se ustavni stručnjak Mato Palić na Facebooku zapitao postoji li neka stranka u Hrvatskoj koju bi trebalo zabraniti, Škoro je brzo iskoristio za napad na SDSS

Hkyaukar2mc0xiqgriule6l89ut

Miroslav Škoro (foto Borna Filić/PIXSELL)

Zanimljiva je simbioza profesora ustavnog prava Mate Palića i predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Poput raka samca i moruzgve žive u zajedništvu i nabacuju si međusobno lopte bolje nego najuigraniji nogometni tandem. A pritom se, kako tvrde i jedan i drugi, uopće ne znaju. Kako bi tek bilo da se upoznaju!?

Obično priča ide ovako: Palić, često preko Facebooka, nabaci neku ideju, koju potom Škoro zakuca u javni prostor. Pa se tako Palić zalaže za širenje ustavnih ovlasti predsjednika države, pa eto Škore s istom inicijativom. Obrazac funkcionira gotovo savršeno. Zadnji primjer je Palićev status na Facebooku od prije neki tjedan gdje je sam sebe i svoje FB prijatelje upitao postoji li neka stranka u Hrvatskoj koja djeluje protuustavno pa bi je trebalo zabraniti, jer 'svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjera podrivanju slobodnog demokratskog poretka ili ugrožava opstojnost Republike Hrvatske'. Velika većina odgovorila mu je da se bez sumnje radi o SDSS-u koji da 'podriva ustavni poredak RH' , da je veleizdajnički i da ga predvode ‘otvoreni neprijatelji RH kojima bi trebalo ‘dosuditi izgon iz države‘.

Nije trebalo dugo čekati da se javi Škoro. U ponedjeljak je u televizijskoj emisiji Bujica, koju vodi Velimir Bujanec, tip koji je kokainom platio usluge prostitutke, kazao da bi kao predsjednik, koji već sada ima te ovlasti, razmislio o zabrani nekih političkih stranaka. 'Apsolutno bih pokrenuo zabranu nekih političkih stranaka, ukoliko se stvore preduvjeti za to. Ono što ja vidim kao problem kod Pupovca i njegove stranke je to da ide po mišljenje na Frušku goru i da onda destabilizira Republiku Hrvatsku. On se ponaša kao da je druga strana! To je kao i kod odgoja djece. Nekada djetetu moraš zabraniti da gleda televiziju na neko vrijeme, zašto ne?', kazao je.

Kad smo nazvali Palića prije dva tjedna i upitali ga koju stranku bi po njemu trebali zabraniti, ovaj bivši visokorangirani HDSSB-ovac odgovorio je da takva u Hrvatskoj ne postoji i da je pitanje na Facebooku postavio jer ga je ‘zanimalo što ljudi misle‘. Da je Palić puno više zainteresiran za ovu temu nego što je to nama rekao, govori i činjenica da je tada na Facebooku objasnio kako se pokreće postupak za zabranu stranaka, objasnivši da odluku donosi Ustavni sud, a da zabranu mogu zatražiti predsjednik Republike, Vlada, Hrvatski sabor, Vrhovni sud, tijelo koje obavlja registraciju stranaka i državni odvjetnik. Slično je ponovio jučer u Jutarnjem listu kazavši da je Škoro pogriješio, jer da SDSS ne ispunjava uvjete za zabranu niti nasilno želi srušiti demokratski poredak.

U Novom listu profesorica s riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić kazala je da se nikako ne može govoriti o zabrani rada SDSS-a. 'Oni koji govore o zabrani SDSS-a gube iz vida i namjerno prešućuju da bi zabrana mogla biti primjerena ako se radi o nasilnom rušenu ustavnog poretka. To bi bila poanta eventualne zabrane, bez obzira je li nasilje upisano u program stranke ili se vidi iz same akcije', objasnila je Sanja Barić i dodala još: 'U pravnom smislu sigurno ne može doći u obzor zabrana SDSS-a jer je izjava jedne osobe i jer se nikako ne radi o nasilnom rušenju ustavnog poretka'.

Zašto onda Palić potencira tu temu, očito zna Škoro koji je prijedlogom zabrane rada SDSS-a, ako je to uopće bilo upitno, definitivno sebe svrstao na stranu onih koji svoju politiku grade na animozitetu prema predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više