Novosti

Kronika

Zagrebačkom mitropolijom i dalje će upravljati patrijarh Porfirije

Za novog mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je dosadašnji episkop Joanikije, dok je jeromonah Sava, iz manastira Svete Petke u Zagrebu, imenovan vikarnim episkopom patrijarha SPC-a

Large sava bundalo

Patrijarh Porfirije i novi vikarni episkop marčanski Sava (foto Mitropolija zagrebačko-ljubljanska)

Petodnevno redovno majsko zasjedanje Sabora pravoslavne crkve završeno je u subotu navečer izborom dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, dok na njegovo mjesto dolazi vikarni episkop dioklijski Metodije, a za episkopa valjevskog izabran je dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su jeromonah Sava, sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu s titulom episkop marčanski kojeg je patrijarh prošli mjesec rukopoložio u čin jeromonaha, jeromonah Jerotej, sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju s titulom episkop toplički i arhimandrit Justin s titulom episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin izabran je za vikara episkopa bačkog s titulom episkop mohački, a za vikara episkopa diseldorfskog i sve Njemačke izabran je arhimandrit Jovan s titulom episkop humski.

U Svetom Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu koji ostaju članovi zamjenici, a za nove članove izabrani su, na prijedlog patrijarha srpskog Porfirija, episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije, stoji u saopćenju koje je dostavio episkop bački Irinej, portparol SPC-a.

Premda je dio medija spekulirao da će se na ovom Saboru izabrati i novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski, ta će eparhija ostati pod upravljanjem patrijarha Porfirija do izbora novog mitropolita.

"Sabor je sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne crkve. Sa istom pažnjom je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi SPC-a kako u Srbiji i u zemljama regiona tako i u dijaspori širom sveta. U tom okviru posebna pažnja je posvećena stanju naše Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, pravâ i imovine SPC-a nastavljaju, i to, nažalost, u sve težem obliku. Isto tako se Sabor suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između SPC-a i države Crne Gore, čime je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori", ističe se u saopćenju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više