>

novosti logo

Zagrebačka novogodišnja noć: Fizički napadnuti tražitelji azila

‘Napali su nas šipkama i to dva puta. Imali su oko trideset godina i siguran sam da bih onoga koji me je udarao prepoznao bez ikakvog problema. To će biti moguće ako policija odradi svoj posao’, tvrdi jedan od napadnutih koji je danas bio među prosvjednicima ispred Prihvatilišta za tražitelje azila Porin

Nekoliko desetaka tražitelja azila danas je prosvjedovalo ispred Prihvatilišta za tražitelje azila Porin. Povod za protest bilo je nasilje koje su četvorica njih doživjela u novogodišnjoj noći, kada su palicama pretučeni na zagrebačkim ulicama. Posljedice napada su dokumentirali neposredno nakon događaja, a te fotografije donosimo u galeriji (klikom na prvu fotografiju).

- Napali su nas šipkama i to dva puta. Ako policija nabavi snimke s nadzornih kamera, posve jasno bih mogao prepoznati napadača, jer jedan od njih nije imao kapuljačom zamaskirano lice. Mislim da su imali oko trideset godina i siguran sam da bih onoga koji me je udarao prepoznao bez ikakvog problema. To će biti moguće ako policija odradi svoj posao – kazao je Ayman, jedan od napadnutih.

Budući da napadači nisu pronađeni, okupljeni su zahtijevali adekvatnu zaštitu od nasilja i reakciju policije. Današnji protest su iskoristili i kako bi ponovno ukazali na loše uvjete smještaja, prehrane te neadekvatni pristup medicinskoj pomoći. Smatraju da su napadi na njih nedopustivi i da policija ovaj put mora reagirati. Žele da se moguće buduće nasilje zaustavi te da se napadači privedu pravdi. Nakon protesta i brojnih upita medija, tri dana nakon napada, reagirala je i policija.

‘U prvom događaju 31.12. u 4,40 minuta zaprimljena je dojava o tučnjavi u pothodniku kod stajališta autobusa, Paromlinska ulica. Četvorica oštećenih tražitelja naveli su da su ih fizički napala trojica nepoznatih počinitelja koji su se nakon toga udaljili u nepoznatom pravcu. Oštećeni nisu imali vidljivih ozljeda te su odbili ponuđenu liječničku pomoć. Drugi događaj dogodio se sat vremena kasnije oko 5,30 sati na autobusnoj stanici u Kauzlarićevom prilazu kojom prilikom je tražitelj azila naveo da su ga fizički napala trojica nepoznatih počinitelja. Zbog vidljivih ozljeda liječnička mu je pomoć pružena KBC-u Zagreb. U opisanim slučajevima poduzimaju se sve mjere i radnje kako bi se pronašli odgovorni počinitelji’, navodi se u policijskom priopćenju.

Svi tražitelji azila s kojima smo razgovarali kažu kako nisu mogli vjerovati da će u Zagrebu doživjeti fizičke napade. Policija i zaštitari u Porinu tvrde da napadnuti mladići nikada nisu učestvovali u bilo kakvim incidentima. Među njima se nalazio i mladi irački glumac koji je prošle godine deportiran u Hrvatsku iz Austrije.

1/5