Novosti

Politika

Zašto je Pupovac bio na proslavi 30. godišnjice osnivanja RS-a

Prvi razlog je činjenica da nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata živi na području Republike Srpske, a drugi je da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći za vrijeme SNV-ove humanitarne akcije "Banija je naša kuća", objasnili su iz SNV-a razloge odlaska Milorada Pupovca na proslavu 30. godišnjice osnivanja RS-a

Large rs

S proslave 30. godišnjice osnivanja RS-a (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

Ovoga vikenda je u Banja Luci obilježena 30. godišnjica osnivanja Republike Srpske. Među uzvanicima je bio i Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Stranke koja je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, piše Deutsche Welle.

Odgovarajući na pitanje novinara iz te njemačke medijske kuće zašto je Pupovac išao na proslavu praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Srpsko narodno vijeće istaknulo je da "sudjelovanje nije imalo politički karakter" te da postoje dva razloga za nazočnost Milorada Pupovca u Banja Luci. Prvi je činjenica da na području Republike Srpske živi nekoliko desetaka tisuća Srba koji su pobjegli iz Hrvatske, a drugo je su institucije RS-a pružile značajnu humanitarnu pomoć nakon potresa na Banovini.

Priopćenje SNV-a prenosimo u cijelosti:

"Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. januara 2022., povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti.

Naše sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to da li su takve odluke već donijete ili bi se mogle donijeti. 

Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti.

SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira sa institucijama RS-a.

Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prema potresom pogođenom stanovništvu.

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira."

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više