Novosti

Politika

Završite suđenja za ratne zločine prije odlaska na višu dužnost

Documenta traži da suci imenovani na novi Visoki kazneni sud završe procese za ratne zločine, među kojima je i onaj protiv Branimira Glavaša 

Wc9jg6nk8ub4mtz72v0n25r95eq

Udruga Documenta apelira na Ministarstvo pravosuđa da prije nego što imenovani suci preuzmu dužnosti na Visokom kaznenom sudu završi prvostupanjske postupke za ratne zločine počinjene u Osijeku, Petrinji i Manjači, kao i za one vezane uz granatiranje Zagreba i Jastrebarskog.

Iz Documente upozoravaju da su na sjednici Državnog sudbenog vijeća imenovani suce i sutkinje Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, koji će početi s radom prvog dana iduće godine, zbog čega se, kako kažu, postavlja vrlo ozbiljno pitanje što će biti s postupcima koje trenutno vode. Posebno ističu postupke za ratne zločine nad civilima u Osijeku protiv prvooptuženog Branimira Glavaša i drugih gdje sudskim vijećem predsjedava sutkinja Tanja Pavelin, kao i na suđenja za zločine u Petrinji protiv optuženog Dragana Perenčevića i drugih, kao i za zločine u Manjači te granatiranje Zagreba i Jastrebarskog, u kojima vijećem predsjedava sudac Tomislav Juriša. 

‘Svi spomenuti kazneni postupci su u fazi rasprave. U većini se dokazni postupci provode po godinu-dvije pa i dulje pa su mnogobrojni svjedoci već neposredno ispitani, neki i više puta. Smatramo da bi sukladno načelu vladavine prava, a naročito zbog ostvarenja ustavnog (i međunarodnim konvencijama određenog) prava na suđenje u razumnom roku te već narušenog povjerenje javnosti u rad pravosuđa u Hrvatskoj bilo neophodno osigurati da nedavno izabrane sutkinje i suci, prije prelaska na Visoki kazneni sud, okončaju prvostupanjske postupke‘, kažu iz Documente tražeći od Ministarstva pravosuđa da donese posebne uredbe kojom će sve njih obavezati na dovršavanje započetih postupaka kako bi se što prije došlo do presuda. Upozoravaju da bi se time izbjeglo ponovno pozivanje svjedoka u teškom zdravstvenom stanju kao i dodatno opterećenje za proračun, kao i nove presude Europskoga suda za ljudska prava protiv Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više