Novosti

Kronika

VIDEO: Završeno 14 godina mraka

Banijskoj porodici ponovo uvedena električna energija, ali put do struje u kući Tintorovih nije bio lagan jer je trebalo riješiti brojne probleme

Large srdjan tintor pokazuje ugovor s hep om  1

Srđan Tintor pokazuje ugovor s HEP-om (foto Vladimir Jurišić)

Dugih četrnaest godina Dušan Tintor i njegov sin Srđan iz Čavlovice na Baniji čekali su struju. Prije dva dana u njegovoj kući zasvijetlila je žarulja, a kad smo Dušana pitali što će prvo uraditi kad se raziđu gosti, političari i novinari, misleći pri tome na kupanje u toploj vodi, uključivanje televizora ili pečenja u pećnici, izgovorio je kao iz topa: "Napit ću se".

Prije pola stoljeća Tintori su, kao i svi ostali Banijci, mjesnim samodoprinosom u svoje selo uveli struju. Iskopali su potrebne kanale, srušili i dovukli kestenove stupce iz svojih šuma, odradili stotine radnih sati i još platili uvođenje struje u visini ondašnje cijene jednog teleta. Kad su se, nakon progonstva, 2007. vratili na svoje ognjište, jedva da su zatekli kuću, a kamoli struju i sve do nekidan su živjeli u mraku.

- Moj prijatelju, zatefteri tamo da smo se sin i ja ponovo rodili. Možeš li uopće zamisliti koliko je to dugo četrnaest godina živjeti u mraku. Za nas je ovo početak potpuno novog života i hvala svima koji su se oko toga založili - rekao nam je Dušan.

Put do struje u kući Tintorovih nije bio nimalo lagan jer je trebalo riješiti brojne administrativne i tehničke probleme. Ovom važnom događaju za Dušana i Srđana, prisustvovao je i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević, koji nije htio propustiti za njih životno važan i radostan događaj.

- Puno je tu uloženo truda. Riječ je o izgradnji 4,5 km dalekovoda, dugim pregovorima i dogovorima s HEP-om, osiguranja sredstva od jednog milijuna kuna, izrade projekta i ishođenju svih potrebnih dozvola. No, današnji moj srdačan susret s Dušanom i Srđanom potvrdio je da se sve to isplatilo i da je njihova sreća nemjerljiva - rekao je Milošević.

I prije nedavnog potresa život ove dvojice gorštaka nije bio lagan. Zemljotresom je postao još teži, no danas Dušan i Srđan imaju razloga za optimizam jer će se sa strujom, nakon dugo vremena, mnoge stvari ipak pokrenuti nabolje.

Nedavni potres bacio je Dušana i Srđana daleko nazad. Kuća i štala su znatno oštećene, stara kuća je neupotrebljiva, statičari ni dva i pol mjeseca nakon potresa još nisu stigli do njih, a najviše ih je pogodilo što su ostali bez dvadesetak ovaca.

- Ovce su bile na ispaši a kad se zemlja zatresla, prestrašile su se i pobjegle duboko u šumu. Krenuli smo u potragu ali ih nismo pronašli. Nakon nekoliko dana čuli smo pucnjeve iz šume. Bio je to organizirani lov na divljač, a da li su u tom lovu stradale i naše ovce, nikada nećemo saznati - kaže Dušan Tintor.

Selo Čavlovica pripada općini Dvor, čiji je načelnik Nikola Arbutina na dan uključenja struje u kuću Tintora, također došao da im čestita.

- Općina Dvor ima 64 naselja, a struje nema u dva naselja, Kobiljak i Zut, Prema svemu sudeći, neće je nikada više ni biti jer tamo više nitko ne živi. U Čavlovicu, u kojoj su Dušan i Srđan Tintor posljednji stanovnici, struja je napokon stigla, pa se može reći da su sada sva naselja u našoj općini osvijetljena - rekao je Nikola Arbutina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više