Novosti

Kratko & jasno

Zdravko Belušić: Ne znamo tko odvozi trosku

Dolazili su neki kamioni, pokupili bi najkrupniji materijal s tog brda, no ubrzo je stalo. Seljani nisu zapamtili ni registraciju ni natpis na kamionu, tako da ne znamo o kome je riječ. Policija također navodno ne zna ništa, a jedan susjed kaže da je troska odvožena za potrebe asfaltiranja kraj Benkovca, kaže predsjednik Eko-udruge Ravni kotari

Large belusic dino stanin

(foto Dino Stanin/PIXSELL)

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još je u maju 2019. potvrdilo da je presudom Europskog suda dužno poduzeti mjere za uklanjanje kancerogenog crnog brda troske s lokacije u Biljanama Donjim. Čujemo da neki kamioni odvoze materijal, ali u čijoj režiji?

Dolazili su neki kamioni između Božića i Nove godine, pokupili bi najkrupniji materijal s tog brda. Čini se da je odvoženo za neke privatne svrhe, no ubrzo je stalo. Seljani iz prvih kuća do troske nisu zapamtili ni registraciju ni natpis na kamionu, tako da ne znamo o kome je riječ. Policija također navodno ne zna ništa, a jedan susjed kaže da je troska odvožena na raskršće u Benkovcu kod magistrale – za potrebe asfaltiranja! Ali ništa nemamo potvrđeno. Osim činjenice da se crno brdo prebacuje iz jednog ministarstva u drugo. Već su se četiri ministra promijenila, a mi i dalje imamo posla s troskom. To je trakavica koja traje već deset godina. Umorni smo od svega, nas kao eko-udrugu nitko ne šljivi.

Ministarstvo sada spominje izradu nekakvog vještačkog nalaza koji bi odredio daljnje smjernice u postupanju s odloženom troskom?

Dobro znate da posjedujemo tri nezavisne analize iz Njemačke kojima je potvrđeno da je odbačeni materijal kancerogen, da su ugljikovodici u njemu trideset puta veći od dozvoljenog u prirodi. I bez obzira na takav dokaz, pokušali su nas diskreditirati. Sada se čini još veća šteta jer ako se, kako su mještani zapazili, uklanja s prvog brda najkrupniji materijal, ispod njega je sitna prašina koju bura i jugo raznose županijom. Najgore je dakle to što se zagađuju podzemne vode. Posjedujemo rješenje izdano od Ministarstva poljoprivrede, koje je potpisao bivši pomoćnik ministra Dražen Kurečić, gdje piše da pošto nije napravljena zaštitna posteljica, troska nije adekvatno prekrivena i zbrinuta pa oborinske vode odnose kancerogeni materijal u podzemne vode.

Kako dalje, ima li rješenja nakon desetljeća patnje?

Možemo jedino slati dopise. Premda smo htjeli podignuti kaznenu prijavu, nemamo novca da platimo advokata. Prijavili bismo nadležno ministarstvo i Općinu Benkovac koja je odobrila takvo djelovanje kao i poduzeće koje je navezlo taj otrov. No ponavljam, nemamo novca za odvjetničke troškove. Tako i dalje psi laju, a karavane prolaze.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više