Novosti

Kronika

Žegar u srcu: s riječi na djela

Zavičajno udruženje pruža primjer kako pomoći rodnom kraju: U božićnoj humanitarnoj akciji koja se provodi drugu godinu prikupljena su sredstva za nabavku 27 paketa socijalno najugroženijim Žegaranima

Svojom najnovijim akcijom, podjelom humanitarnih paketića za pravoslavni Božić, udruženje ‘Žegar u srcu’ nastavlja pomagati ljudima koji žive u ovom sjevernodalmatinskom selu na području Grada Obrovca.

Žegar danas ima 279 stanovnika i devetnaestoro djece od kojih jedanaestoro ide u osnovne škole u Obrovcu i Žegaru

- Naše udruženje osnovano je 13. aprila 2016. i tada je brojalo svega četiri člana. Danas se možemo pohvaliti da je taj broj mnogo veći - govori Beograđanin Branko Komazec koji je dopremio pomoć, ističući da svi članovi potiču iz Žegara.

- Nakon ovog najnovijeg rata najveći broj Žegarana naselio je prostore Vojvodine: Novog Sada, Rume, Inđije, Pazove, Batajnice. U manjem broju Žegarani žive u Beogradu, centralnim i južnim dijelovima Srbije. Međutim, Žegarane danas možete sresti u zemljama zapadne Evrope i Skandinavije, ali i u Sjevernoj Americi, dok danas na prostoru Žegara živi svega 279 stanovnika - govori Branko. Naglašava da je ideja iz koje je nastalo udruženje upravo povezivanje svih Žegarana širom svijeta. Zahvaljujući suvremenim sistemima komunikacija i društvenim mrežama, za udruženje ne samo da su čuli Žegarani širom svijeta, već i mještani cijelog bukovačkog kraja, koji pozdravljaju ovu ideju. Ovakav potez sa sada donosi odlične rezultate, koji se ogledaju u humanim gestama i akcijama koje sprovodi ‘Žegar u srcu’, a najviše se odnose na pomoć starijim i socijalno ugroženim žiteljima Žegara.

Zahvaljujući podršci svih Žegarana udruženje je sprovodilo niz samostalnih akcija, ali su se našli i u nekim zajedničkim pothvatima poput opremanja školske biblioteke ‘Stojan Janković’ i dječje igraonice ‘Sveti Sava’ u Žegaru. U izradi ovog projekta učestvovali su i SPC - Crkvena opština Obrovac, humanitarna organizacija ‘Srbi za Srbe’ i udruženje ‘Love’ iz Italije.

- Na ovaj projekt smo posebno ponosni jer smo zajedničkim snagama uspjeli da stvorimo predivan kutak za najmlađe Žegarane - kaže Komazec, ističući da Žegar danas ima devetnaestoro djece od kojih jedanaestoro ide u osnovne škole u Obrovcu i Žegaru.

- S obzirom da postojimo nešto više od godinu i po, još uvijek nemamo podršku državnih institucija, bilo Srbije, bilo Hrvatske. S druge strane, možemo da se pohvalimo dobrom saradnjom sa SPC-om u Obrovcu, kao i gradskim Vijećem srpske nacionalne manjine koji su nam dosta pomogli u prethodnim akcijama. Međutim naše udruženje u budućnosti planira više akcija koje bi doprinijele razvoju Žegara. Jedna od takvih bila bi otvaranje etnološkog muzeja u samom mjestu - za takav projekt neophodna nam je pomoć gradskih vlasti u Obrovcu, za koje se nadamo da ce nam izaći u susret. Smatramo da Žegar u tom smislu ima mnogo da ponudi s obzirom na njegovu burnu historijsku i kulturnu prošlost. Ovakve akcije imale bi za cilj jačanje i očuvanje tradicije, jezika, vjere i kulture ali bi upotpunile turističku ponudu Žegara - ističe Komazec.

U božićnoj akciji koja se provodi drugu godinu prikupljena su sredstva za nabavku 27 paketa socijalno najugroženijim Žegaranima. Osim tih paketa u kojima su bile osnovne životne namirnice, prehrambeni proizvodi i sredstava za ličnu higijenu, a koji su podijeljeni po kućama, prikupljena su i sredstva za kupovinu paketića za svu djecu, što im je također uručeno na Božić.

- Ono što nas motiviše da narednih godina nastavimo sa ovom akcijom za koju se nadamo da ce postati tradicionalna, jeste srdačnost i ljubaznost naših domaćina koji nas dočekuju u svojim domovima. Ovim putem htjeli bi da se zahvalimo svim ljudima koji su podržali ovu akciju sa svojim donacijama i omogućili nama kao udruženju da je realizujemo. U ovu priču vodi nas isključivo ljubav prema rodnom kraju, a drugi interesi ne postoje. Veliki značaj pridajemo transparentnosti u našem radu, kako bi svako jasno mogao da vidi tok sredstava - ističe Branko Komazec. Podsjeća da najveći broj Žegarana živi od socijalne pomoći, dok ih se nekoliko bavi stočarstvom i poljoprivredom.

Žegarsko polje je veliki poljoprivredni resurs na kome se proizvodilo najviše kupusa, ali danas gotovo da je neobrađeno zbog manjka radne snage koja bi mogla pokrenuti privredni razvoj žegara i cijelog kraja. Ipak, prirodne ljepote ovog kraja omogućile su zadnjih godina razvoj seoskog turizma i povećan broj posjeta. Tome doprinose rijeka Zrmanja i rafting čiji je start u Žegaru, kao i manastir Krupa koji potiče iz 14. vijeka koji se nalazi na samo šest kilometara od centra sela.

- Ljeti ovaj kraj oživljuje jer ga posjećuje veliki broj ljudi koji žive svuda po svijetu, a svoje godišnje odmore provode u svom Žegaru. Manifestacije poput Žegarskih susreta koje se održavaju krajem jula već tradicionalno svake godine privuku veliki broj posjetilaca gotovo iz cijele Dalmacije - zaključuje Branko Komazec.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više