Novosti

Kronika

Зeлeнo ниje зa oтпaд

"Бaрaњскa чистoћa" пoкрeћe прojeкт зa збрињaвaњe зeлeнoг oтпaдa из циjeлe Бaрaњe: Aкo сe кoристaн сaдржaj успиje дoбити нaкoн кoмпoстирaњa, диjeлит ћe сe грaђaнимa бeсплaтнo

Large 4

Zeleni otpad preuzima se isključivo u besplatnim kodiranim vrećama

Belomanastirska komunalna tvrtka "Baranjska čistoća", u okviru projekta "Biootpad", započela je s prvim ovogodišnjim besplatnim odvozom vrtnog i zelenog otpada s područja cijele Baranje (trave, lišća, korova, uvelog cvijeća, granja i sl.), koji se prikuplja isključivo u specijaliziranim kodiranim vrećama. Korisnici iz baze "Baranjske čistoće" mogli su, a moći će i dalje, besplatno preuzimati takve vreće i zaduživati ih u količinama prema vlastitim potrebama.

- Biootpad čini oko pedeset posto ukupnog otpada, što znači da se na belomanastirsko Gradsko odlagalište godišnje dovozi oko 4000 tona takvog otpada. Zeleni otpad čini deset posto ukupnog biootpada, a ostatak je – kuhinjski otpad. Zeleni otpad je sezonske naravi i njega vidimo, a kuhinjski se ne vidi i kontinuiran je - kaže Damir Paulić, direktor "Baranjske čistoće".

- Iako je Baranja tzv. ruralni kraj, biootpad sa sela dolazi u većim količinama nego iz grada. Vreće će biti posebno obilježene da bi se potpuno izmaknule od drugih vreća, što znači da ćemo na ulici preuzimati isključivo zaštićene vreće pa se biootpad neće moći odbacivati u nepoznatim vrećama. Osim toga, kabastiji biootpad poput grana, stabljika i sl. morat će se svesti na manje dimenzije kako bi se mogao ubaciti u vreću. Za korisnike broj vreća neće biti ograničen, ali ćemo kontrolirati koliko smo ih kome dali i da li je isti te vreće vratio – govori Paulić.

U prvoj fazi "Baranjska čistoća" planira godišnje prikupiti 650 tona zelenog otpada, što je znatna količina, a plan će provesti vlastitim sredstvima. U početku zeleni otpad će biti dovožen na posebno mjesto u sklopu Gradskog odlagališta, jedinog registriranog i saniranog odlagališta u Baranji, a kasnije najvjerovatnije na površinu u gradskom vlasništvu kod Branjinog Vrha, namijenjenu upravo za zeleni otpad. Sastav zelenog otpada, kao i nekakvi rezultati u procesu kompostiranja za sada nisu bitni jer je primarni cilj umanjiti ukupnu količinu otpada. Ako se uspije dobiti koristan sadržaj nakon kompostiranja, dijelit će se besplatno zainteresiranim građanima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više