Novosti

Stogodnjak

Žene boksaju

13. 1. – 20. 1. 1923: Hoće li se i neke Srpkinje, Hrvatice i Slovenke ugledati na jedan dio Amerikanki koji se u posljednje vrijeme sve više okreću – muškim sportovima?! Domaće novine drže to malo vjerojatnim, jer "koja bi, na priliku, ljepotica izložila svoj dražesni nosić pogibelji što prijeti u šakačkim borbama"

Large stogodnjak

(foto Wikimedia Commons)

Što je ostalo od tri godine stare ministarske naredbe da poštanski uredi u kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca "ubuduće neće primati privatne novogodišnje i božićne karte (dopisnice) koje nisu izrađene od tanjeg kartona i koje su duže od 15 cm, da na poleđini karte ne smije biti naziva na stranom jeziku i da…su ćirilica i latinica obavezno pismo". Nije ostalo gotovo ništa jer u poštanskom prometu za Božić i Novu godinu vlada neviđeni nered: na pošte pristižu čak i razglednice koje se uopće ne mogu uvrstiti u uobičajene poštanske standarde!

 

Politički utjecaj književnika Miroslava Krleže sve je jači. Nitko više ne može zaustaviti prodor njegove političke misli i među radnički puk. Tako je 14. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu upriličena predstava "Golgota" isključivo za zagrebačke radnike, što je ranije bilo nezamislivo. Publika je bila toliko zadovoljna da je tražila reprizu.

 

Hoće li se i neke Srpkinje, Hrvatice i Slovenke ugledati na jedan dio Amerikanki koji se u posljednje vrijeme sve više okreću – muškim sportovima?! Domaće novine drže to, međutim, malo vjerojatnim, jer "koja bi, na priliku, ljepotica izložila svoj dražesni nosić pogibelji što prijeti u šakačkim borbama. Ili, recimo, u nogometu i hokeju, posebno u ovom potonjem. Ovaj sport je popularan u Sloveniji, te se i žene za nj zagrijavaju, iako je, upozoravamo, ženama u Americi već oštetio mnoge lijepe nosiće, izbio pokoji zub i unakazio mnoga lica…" Novine se bave još jednom zanimljivošću – iglama u ženskim šeširima! Kako spasiti mnoge putnike u tramvajima i trolejbusima od tih bockavih ukrasa na pojedinim ženskim glavama? Nikako nego redarstvenim propisima, zalažu se neki, pa podsjećaju na iskustva iz Berlina. "Tu se ima žene, koje uđe u tramvaj s dugom nezaštićenom iglom u šeširu, najprije upozoriti na svoje ponašanje, nakon čega kondukter iz džepa izvadi puce za iglu, koju žena od njega mora kupiti i tako svoju iglu učiniti nepogibeljnom. Ako to odbije može biti odstranjena iz kola i pritom još i platiti kaznu… Što mislite, je li takvo što moguće i kod nas? Mislimo, ta redarstvena i tramvajska učtivost?" 

 

Kako izgleda "bijeli Zagreb grad" u pogledu čistoće? Dvojica gradskih povjerenika za čistoću (dr. J. Korenić i A. Mušić) obišla su dio grada od Preradovićeve do Vlaške ulice i evo što su uz ostalo zabilježili: "Smisao i pojam o čistoći u građana svih kategorija duboko je pao. Ljudi se čude ako im se prigovori da nešto nije čisto. Štoviše, za ono što je nečisto oni dokazuju da je jako čisto i da bolje ne može da bude… Privatni stanovi su jako zapušteni. Ulazi u kuće puni su otpadaka, papira, blata, svakojakog smeća. Dvorišta su nečista, kanali i zahodi zamazani. U nekojim hotelima, gostionicama, krčmama i kavanama nema pljuvačnica, nema ni pepeljara, stolnjaci su zamazani i nečisti. Najgora je nečistoća u čekaonici i restauraciji trećeg razreda na državnom kolodvoru. To je pravo leglo nečistoće"… stoji uz ostalo u izvještaju dvojice gradskih povjerenika za čistoću.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više