Novosti

Preporuke: serije

Žene s iskrom

Od New Yorka na kraju 19. stoljeća, preko američkih šezdesetih, pa do alternativne sadašnjice, recentna televizijska produkcija komentira rodnu dinamiku i odnose moći

Large power cvitesic

The Power (Prime Video)

U postpandemijskom dobu globalni su politički odnosi sve izraženije oblikovani novim oblicima konzervativizma i retradicionalizacije, očekivanim nusproduktima svake velike svjetske krize, u kojima poslovično najviše nadrljaju žene. Čini se da su društveni procesi u sferi rodne nejednakosti prespori, pa priroda uzima stvari u svoje ruke i adolescentice obdaruje novim organom sposobnim oponašati električne impulse srca. Posljedica te evolucije manifestira se tako da mlade žene diljem svijeta iznenada razviju sposobnost provođenja struje iz ruku, prijeteći stoljećima patrijarhata instantnim preokretom rodne dinamike.

Premisa je to nove Amazonove serije, koju je po nagrađivanom feminističkom SF romanu Naomi Alderman adaptirao tim od osam scenaristkinja, uključujući i samu autoricu. Buđenje novog svjetskog poretka koji prekida ciklus muškog nasilja i korupcije raspreda se u mozaiku od pet uzbudljivih priča koje nas vode na fantastično putovanje diljem planete, od Južne Karoline i Seattlea, preko Bliskog istoka, Nigerije, Velike Britanije i istočne Evrope. Svaka od protagonistkinja proživljava vrlo osobnu, a opet tako univerzalnu dramu u kojoj uči kontrolirati svoje moći kako bi preuzela kontrolu nad vlastitim životima i društvom u cjelini.

S velikom moći dolazi i velika odgovornost, ali i prijetnja da će nova društvena dinamika samo zamijeniti aktere, a stanje će ostati isto. U sjajnoj međunarodnoj glumačkoj postavi pojavljuju se neka nova i nepoznata lica, ali i zvijezde kao što su Toni Collette, Eddie Marsan, Toheeb Jimoh ("Ted Lasso") i Josh Charles ("The Good Wife"), a domaćoj će publici vjerojatno najbliskija biti priča supruge-taokinje istočnoevropskog diktatora koju izvrsno igra Zrinka Cvitešić. Ovaj žestoki, sugestivno režirani komentar o rodnim konstruktima, snazi i moći tjera gledatelja da preispita pretpostavke koje leže u pozadini mehanizama koji pokreću odnose između žena i muškaraca i otkriva da je za revoluciju dovoljna tek iskra.

 

Julia (HBO Max)

Čuvena američka kuharica Julia Child, koja je u šezdesetima kroz svoj kulinarski TV-šou Amerikancima približila francusku kuhinju, bila je jedno od najvećih imena u svijetu gastronomije, ali i žena nevjerojatno uzbudljive prošlosti, pa nije ni čudo da se posljednjih godina rasplamsalo novo zanimanje za njezin neobičan život. Serijsku dramediju o njezinu usponu do slave osmislio je i producirao Daniel Goldfarb, producent "Čudesne gospođe Maisel", koji kao da se specijalizirao za šarmantno portretiranje žena koje se suprotstavljaju konvencijama i utiru vlastiti put, otvarajući usput pukotinu za proboj novim generacijama. Juliju (Sarah Lancashire) upoznajemo kao već sredovječnu, sretno udanu ženu na rubu menopauze, koja se pita je li pogriješila što je zbog karijere u OSS-u odgađala postati majkom. No unutarnja previranja ne traju dugo, jer ta nemirna žena već ima plan kako da se izdigne iz nevidljivosti i pokori svijet prodorom na televiziju.

Svaka je epizoda fokusirana na određenu epizodu originalne "Francuske kuharice" koja se od 1963. na javnoj televiziji WGBH prikazivala puno desetljeće. Od početne ideje zabavnog biopica serija raste poput lisnatog tijesta, redajući slojeve tema; rodne, rasne i kulturne mikroagresije, borbe žena da ih se shvati ozbiljno u muškom svijetu, pitanja dobrog i lošeg feminizma, paranoja američkog establišmenta pedesetih od subverzivnih elemenata u medijima, sve se to prožima u sjajno odigranoj visoko stiliziranoj dramediji, koja je istovremeno i ljubavno pismo televiziji koja je nekoć figurirala kao prozor u svijet iz kojeg bi se mogla izvući općedruštvena korist. Bon appétit.

 

The Gilded Age (HBO Max)

Dok se drama u "Downton Abbeyju" odvijala vetikalno, praktički na jednom imanju, Julian Fellowes svoju je novu raskošnu produkciju odlučio prebaciti u njujorško visoko društvo kasnog 19. stoljeća, i prikazati društveni snobizam koji se odvija na relaciji old moneynew money. Doba rapidnog gospodarskog rasta u SAD-u bilo je i doba nemilosrdnih poslovnih afera, političkih sabotaža, potisnute seksualnosti, rasnih predrasuda i ogromnih klasnih nejednakosti. Dvije sezone ove kičaste, kostimirane sapunice suptilnog humora integriraju povijesne, kulturne i društvene promjene toga vremena u priči koja vrvi ženskim zavadama i tenzijama (koje sjajno igraju Christine Baranski, Cynthia Nixon, Carrie Coon i dr.), a njihove spletke iza leđa prezaposlenih muževa rezultiraju bujanjem kulturnog i društvenog života starog New Yorka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više