Novosti

Kronika

Zgrada "pojela" voćinsku crkvu

Geo-info centar se gradi u neposrednoj blizini pravoslavne crkve čime se zatvara pogled na kulturno-historijski spomenik: "U Voćinu na državnim zemljištima ima i drugih lokacija za gradnju. Centar sela je prazan", kaže zamjenik župana Igor Pavković

Large crkva vo%c4%87in 6

Golema zgrada u blizini Crkve Svetih 318 bogonosnih otaca

Park prirode Papuk jedan je od jedanaest parkova prirode u Hrvatskoj. Zbog iznimne geološko-biološke raznolikosti i vrijedne kulturno-povijesne baštine, njegovih 336 četvornih kilometara 1999. godine proglašeno je zaštićenim područjem.

U dvadeset godina postignuti su iznimni rezultati za što je javna ustanova dobila niz priznanja, a iz godine u godinu sve je veći broj gostiju koji dolaze u ovaj dio Slavonije. Upravo bi održivi turizam u budućnosti trebao biti poluga razvoja za pet općina i dva grada u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Iz tih razloga u Voćinu se gradi Geo-info centar, početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk koji bi trebao informacijski osuvremeniti geološku, biološku i kulturnu baštinu. Prostor će imati neto površinu od 843,13 četvornih metara i pogled na stari srednjovjekovni grad. Dio je projekta Geopriče UNESCO-a, geoparka ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. "Geo-info centar će biti mjesto putovanja kroz čitavu prošlost od početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima. Posjetitelje se voditi kroz 23 milijuna godina unazad: osjetit će ozračje špilja i jama, ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru", najavljuju u Parku prirode Papuk.

Sve bi to bilo sjajno da se Centar ne gradi u neposrednoj blizini pravoslavne crkve čime se zatvara pogled na vrijedan kulturno-historijski spomenik Voćina, lokalnu pravoslavnu crkvu koja također može biti zanimljiva turistima. Vjernici misle da je to napravljeno namjerno kako bi se umanjila vidljivost hrama i umanjila povijesna baština Srba u ovim krajevima. Ni sveštenstvo nije oduševljeno, ali iz crkve nema izjava za javnost.

Crkva Svetih 318 bogonosnih otaca sagrađena je 1790. godine. Hram su spalili ustaše 9. siječnja 1942. godine, a parohijski dom je uništen do temelja. Crkva je ponovno podignuta 1976. da bi u prosincu 1992. godine bila oštećena paljenjem. Obnovljena je 2000. godine, a novi krov, elektroinstalacije te vanjsku i unutarnju fasadu dobila 2015. godine.

- Sve je urađeno prema zakonu, na čestici koju je država poklonila Parku prirode, ali ne mogu biti siguran da tu nije bilo neke skrivene namjere jer u Voćinu na državnim zemljištima ima i drugih lokacija. Centar sela je prazan i to bi po mom mišljenju bilo daleko atraktivnije mjesto za jednu takvu zgradu. Pokušali smo riješiti problem, bilo je dobre volje u Parku prirode i slali smo dopise u Ministarstvo, ali nismo uspjeli. Na kraju, možda to i nije loše: posjetitelji će se tu okupljati i sigurno će vidjeti crkvu – kaže zamjenik župana Igor Pavković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više