Novosti

Stogodnjak

"Živjeli Crnogorci"

18. 6. – 25. 6. 1921: Na željezničkoj pruzi između Zelenike i Uskoplja, naoružana grupa razbojnika golemim je kamenjem zatrpala prugu, a zatim – kad se pojavio putnički vlak – po vagonima osula paljbu. Pucnjava je trajala više od 50 minuta

Large vlak

(foto Wikimedia)

Preko Rige, Berlina, Leipziga i Linza u Jugoslaviju se vratilo više desetaka Srba, Hrvata i Slovenaca koji su se, kao vojnici, nalazili u zarobljeništvu u Rusiji još od vremena rata. Za njihov povratak najviše je zaslužan američki Crveni križ. Poneki od zarobljenika u Rusiji su proveli više od sedam godina, velika ih većina bolje govori ruski, nego materinji jezik. O prilikama u Rusiji povratnici najviše pričaju kroz siromaštvo, pa tako uz ostalo kažu da "tamo kilogram kruha stoji 10.000 rubalja, a jedno odijelo čak pola milijuna rubalja…" Novine objavljuju neobičan događaj u vlaku prilikom povratka: "Među povratnicima nalazila se i jedna Ruskinja koja se tamo udala za našeg čovjeka. Bila je zadnjem stadiju trudnoće. U jednom trenutku dobila je trudove, pa su joj u porođaju pomagali svi koji su se nalazili u željezničkom vagonu. Rodila je blizance, dva sina…"

 

Iz Negotina u Srbiji ova vijest: "Ovdje imade oko 1000 slovenskih vojnika. Oni su ovih dana priredili u mjesnom parku javnu predstavu pod nazivom: 'Kakav gospodar, takav sluga!', dok su sokolaši iza toga izveli Hofmanovo 'Ujedinjenje'. Bilo je prisutno nekoliko hiljada mještana, koji su s najvećom pažnjom pratili kazališni komad i pritom burno odobravali. Poslije ovoga su gledaoci došli među vojnike i grlili ih i govorili da ovaj lijepi dana nikada neće zaboraviti. Za ovu priredbu, koja je u mnogome doprinijela zbliženju Slovenaca i Srba, najveću zaslugu imade gospodin potporučnik Edo Delek…"

 

Gotovo na pragu ljeta jedan dio Like, onaj bliže Velebitu, zameo je snijeg, a ostale dijelove preplavile su nepregledne bujice vode. To je Ličane podsjetilo na izuzetno jaku zimu koja je zaprijetila usjevima i najavila glad. Traže pomoć od države, osobito oni dijelovi koje su pogodile najnovije poplave.

 

Na željezničkoj pruzi između Zelenike i Uskoplja, naoružana grupa razbojnika golemim je kamenjem zatrpala prugu, a zatim – kad se pojavio putnički vlak – po vagonima osula paljbu. Pucnjava je trajala više od 50 minuta i pritom su smrtno stradali strojovođa, dvojica konduktera, trgovac iz Podgorice, putnica iz Sarajeva i dijete koje je držala u naručju. Novine javljaju da su "razbojnici navalili na preplašene putnike i opljačkali im sav novac i dragocjenosti. Jednako tako totalno je opljačkan poštanski vagon u kojem se nalazilo 1.900.000 kruna. Prije nego što su napadnuti putnici vraćeni natrag u vlak morali su tri puta kliknuti: 'Živjeli Crnogorci'…" Nekoliko dana kasnije novine su objavile da se iza razbojničkog prepada kriju poznati crnogorski odmetnici Đuro Todorović i Zeko Dalibanić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više