Novosti

Stogodnjak

Vračare najavljuju sedam gladnih godina

2. 9. – 9. 9. 1922: Socijalne razlike su vidljive na svakom koraku – bogati su sve bogatiji, a siromašni sve gladniji. Pritom se život okrutno poigrava sa onima koji nemaju ništa

Large siromastvo

Ilustracija (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Novine se bave jednim poraznim podatkom – da je u Bosni nepismeno čak 85 posto odraslog stanovništva! Ništa bolja situacija nije ni u ostalim dijelovima zemlje. "Ali, nismo mi, što se nepismenosti tiče, najgori na svijetu. Tu, odmah uz nas, nalazi se Italija. Međutim, talijanska vlada uprla je sve snage da stane na put tome zlu. Posebnim je dekretom regulirala borbu protiv analfabetizma".

 

Socijalne razlike su vidljive na svakom koraku – bogati su sve bogatiji, a siromašni sve gladniji. Pritom se život okrutno poigrava sa onima koji nemaju ništa. Novine bilježe priču iz Beograda: Tamo je neki mladić, zvani Žutica, ulicama hodao u cipelama koje nisu imale – potplate. Jednoga dana ukrao je par cipela s vrata nekog postolarskog obrtnika. Završio je u zatvoru, pa poslije na sudu. Ali tamo nije znao kad se rodio, pa se tako nije znalo ni je li navršio 18 godina te hoće li biti optužen kao maloljetnik ili kao punoljetna osoba. Sud je naredio da se pribavi njegov rodni list, ali se umiješala neuništiva birokracija, pa je na izvod iz knjige rođenih trebalo čekati punih pet mjeseci. Za to vrijeme je čamio u zatvoru s jednim punoljetnim mladićem, koji je za slično krivično djelo osuđen na 14 dana zatvora. Žutica je ležao iza rešetaka punih pet mjeseci, a sud ga na kraju osudio – samo na 21 dan zatvora! Novine su cijeli slučaj popratile ovim riječima: "Čuvši za sve ovo posrnuli dečaci, od kojih neki nisu navršili ni 15 godina, govore da imaju 18 da ne bi pola godine čekali u tamnici dok ne stigne njihov izvod iz matične knjige krštenih. A doskora će valjda i starce od 60 godina, kojima će trebati pooštriti kaznu, slati na omladinske sudove…"

 

Dobar dio Hrvatske, a najviše Slavoniju, Baniju i Kordun, zahvatila je prava najezda – poljskih miševa. Ulaze u brašnjare i mlječarice, pustoše po tavanima i podrumima, nalaze ih čak i u – krevetima! A ono što rade po poljima ravno je općoj kataklizmi. Seoske vračare najavljuju – sedam mišjih, što će reći gladnih godina, a poljoprivredni zadružni savezi ne bave se vradžbinama već savjetuju: "da je najuspješniji i jedini provediv način tamanjenja poljskih miševa taj, da svaki zemljoradnik pri oranju ubija miševe. I to tako da odrasla djeca sa metlama, napravljenim od jakih šiba, idu iza pluga i njima tuku miševe koje plug izbacuje iz zemlje. Dočim one miševe koji ostanu u svojim rupama treba utamaniti – vrelom vodom. A miševe koje zateknete u svojim kućama isto tako treba umlatiti metlom. Preporuča se općinama i zadrugama da ovaj način tamanjenja oglase u svim dijelovima države gdje se pojavila ova pošast…" kaže se u službenim uputama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više