Novosti

Stogodnjak

Bit će nam kao i u Americi

3. 9. – 10. 9. 1921: Ministarstvo narodnog zdravlja podnijelo je zakonskom odboru na diskusiju zakonski prijedlog "o ograničenju prodaje alkohola". Ovim bi prijedlogom bila zabranjena prodaja alkohola subotom i nedjeljom do ponedjeljka u 8 sati

Large rakija

Ilustracija (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Simo Miljuš, jedan od najagilnijih komunističkih aktivista, koji je bio osuđen u Beogradu na osam mjeseci zatvora, uhapšen je i u Zagrebu. Objavljeno je da je "Miljuš, pod zaštitom svoga zastupničkog imuniteta, u Zagrebu vodio čitavu komunističku propagandu nakon 'Obznane'. U svom privatnom stanu, u Gundulićevoj ulici broj 55, uredio je veliku kancelariju za propagandu, gdje je i izdavao tajni komunistički list. Prilikom premetačine našao se kod njega vrlo otegotni materijal o nelegalnoj komunističkoj borbi, tako naročito o korištenju radničkih strukovnih sindikata u komunističko-partijske svrhe, o osnivanju komunističkih 'ćelija' unutar buržoaskih društava…".

 

Ministarstvo narodnog zdravlja podnijelo je zakonskom odboru na diskusiju zakonski prijedlog "o ograničenju prodaje alkohola". Ovim bi prijedlogom bila zabranjena prodaja alkohola (rakija, vino, pivo i dr.) subotom i nedjeljom do ponedjeljka u 8 sati. Prijedlog je već odobrio ministarski savjet. Protiv su se digli brojni gostioničari. U Zagrebu je predsjednik Saveza gostioničara Pavleković primljen kod kraljeva namjesnika Juraja Demetrovića, kojem je kazao: "Solidne i čestite gostione i krčme imat će subotom obustavljeno točenje, a na njihovo mjesto doći će tajna točenja i krijumčarenje alkoholnih pića, kako se to sada događa u Americi. Stoga vas molim da ovo velevažno pitanje riješimo sporazumno, a ne jednostrano…"

 

Lažni član Udruženja glumaca Kraljevine SHS Mika Stojković u Crikvenici je, sa svojom kazališnom družinom, uprizorio Ogrizovićevu "Hasanaginicu". Novine su ovako izvijestile: "Bila je to prava kazališna bezumnost. Što će misliti strani svijet o našoj dramskoj umjetnosti kad vidi ovakve predstave u kojima je dobra tragedija izvrnuta u lošu komediju, jer je u ovoj predstavi jedini muškarac bio sam vođa družine M. Stojković, a ostalo su bile glumice. Baš kao u Crnoj Gori prije rata…"

 

Službene Narodne Novine objavile su pravilnik o prijemu učenika u bogoslovije. U njemu uz ostalo stoji: "U bogosloviju Sv. Save u Karlovcima primit će se 50, u Sarajevu i Prizrenu također 50, dok će na Cetinju to biti 40 učenika o državnom trošku, a o svome koliko ih se bude javilo. Za upis u prvi razred najprije se treba prijaviti rektoru dotične bogoslovije, a zatim mu predati školsku svjedodžbu da je svršio 4 razreda realke ili gimnazije sa vrlo dobrim uspjehom i da je vrlo dobrog vladanja. Isto tako mora predati krštenicu iz koje se razabire da mu nije više od 17 godina, kao i pismeni pristanak roditelja i njihovu izjavu da će uredno plaćati mjesečne uplate. Učenici s tjelesnim manama i oni kojima nije razvijen sluh, ni glas za pjevanje ne mogu se primiti…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više