Novosti

Stogodnjak

"Jugoslavija će biti jedna od najbogatijih zemalja u Evropi"

9. 9. – 16. 9. 1922: Kada bi se iskorištavala sva vodena snaga Jugoslavije, onda bi gotovo sva sela, a kamo li ne i gradovi, mogli biti osvijetljeni elektrikom, sve željeznice mogla bi tjerati elektrika, a povrh toga još i par hiljada velikih plugova i ostalih gospodarskih strojeva, a da o industriji i ne govorimo

Large ozalj

Ilustracija (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

"Kad je riječ o prirodnim ljepotama, naša je zemlja jedna od najbogatijih u Evropi. Kad bi se iskoristila sva prirodna bogatstva u zemlji, tada kod nas ne bi smjelo biti ni sirotinje, ni gladi." pišu neke novine, nudeći izlaz iz opće neimaštine. "Naša je država bogata rijekama i vodopadima. To bogatstvo nam daje mogućnost da dobijemo milijune konjskih snaga. Pad vode dade se pretvoriti u električnu energiju, koja onda osvjetljava gradove i pokreće bezbroj … industrijskih strojeva … U nas ima sveukupno 3.507.790 konjskih snaga. To je toliko bogatstvo da je samo nekoliko država u tom pogledu ispred nas: Francuska s 4.600.000 konjskih snaga, Italija 4.656.000 konjskih snaga… A mi iskorištavamo samo – 160.000 konjskih snaga, dakle ni dvadeseti dio. Kada bi se iskorištavala sva vodena snaga Jugoslavije, onda bi gotovo sva sela, a kamo li ne i gradovi, mogli biti osvijetljeni elektrikom, sve željeznice mogla bi tjerati elektrika, a povrh toga još i par hiljada velikih plugova i ostalih gospodarskih strojeva, a da o industriji i ne govorimo. No, naša država nema toliko novaca da bi to sama mogla uraditi. Međutim, to će biti učinjeno tokom vremena, pa će Jugoslavija biti jedna od najbogatijih zemalja u Evropi. I baš ovo prirodno bogatstvo Jugoslavije ne da mira našim neprijateljima. Oni je po svaku cijenu žele uništiti, a to bogatstvo uzeti za sebe…" pišu novine.

 

Moda je gospodarica svijeta i valja je bezuvjetno slušati! To je glavni smisao poruke koja stiže iz Beograda, od nekoliko desetaka midineta i na tragu je nekih pariških modnih trendova koji se iz sve snage upinju da se žene ipak ne odreknu – kratke suknje! "To je najkoketnija i najdražesnija moda posljednjih godina. Nikada žene nisu izgledale tako lijepo i zavodljivo kao u kratkim suknjama. Ta je moda privlačila, zbunjivala, sapinjala, omamljivala i zaluđivala muškarce", poručuju beogradske midinete – ljubiteljice mode kratkih sukanja, dodajući da su žene u njima postale mnogo privlačnije… Isticanje ženskih nogu i njihova ljepota znače samo jedno: uzmi me! Moje su noge ljepše nego noge moje susjede!" Zagrebačke Novosti sve to komentiraju riječima: "Rat je toliko prorijedio muškarce da su žene ostale na svijetu većina, pa je postalo teško pronaći muža. Zato i žele biti lijepe. A kako naglasiti tu svoju ljepotu nego nošenjem kratke suknje i tako što više pokazati svijetu, privući muškarca, zapanjiti ga, omamiti i dovući ga ravno u pandže budućoj punici…"

 

"Mlad, inteligentan Slaven (tuđinac), koji je studirao Akademiju, traži udovicu ugodne vanjštine u dobi od 18 do 25 godina, ženidbe radi. Miraz poželjan, kuća obavezna. Opširne ponude, sa slikom kuće, na 'Tuđinac', poste restante Osijek…" stoji u oglasu broj 48393.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više