Novosti

Društvo

Zlatna teletina

Zlatni obrub, teleću kožu, bijele rukavice i vlasnički list dobit će oni koji plate 12.000 kuna za limitirano izdanje "Temelja Hrvatske"

Large intrigator  lasi%c4%87

Navali narode – "Temelji Hrvatske" (foto Marko Prpić/PIXSELL)

U ovoj zemlji, takvoj kakva jest, prodaje se i jedna knjiga s cijenom od 12 tisuća kuna. Preciznije, 11.976. Naslovljena je po onome što u pravilu i jest baš u zemlji, naime, po temeljima. Zove se "Temelji Hrvatske", a nije posrijedi inkunabula ili štogod tome slično, staro i rijetko. Nova je; ustvari bi tek imala doći na svijet. Zasad je nema po rafovima knjižara, nego samo u promociji, na web-stranicama izdavača Mozaik knjiga. Zato je i nismo osobno prelistali.

Ipak, recimo da će za kratku najavu dovoljno biti upoznavanje sa sadržajem kroz promotivnu brošuru. Potpisuje ga 14 znanstvenika sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković te iz HAZU-a. Izdavač stoga naglašava pouzdanu točnost iznesenih "činjenica i podataka". Govoreći o tematici, opisuje "ključne trenutke iz naše burne prošlosti te izuzetne pojedince koji su ostavili neizbrisiv pečat u povijesti naše države". No znanstvenost i žanrovska napetost nisu glavna dodana vrijednost u cijeni ove knjige. Ispostavit će se da je to ono zbog čega se izdanje reklamira terminima "luksuzno", pa još "ekskluzivno i unikatno". Iako će se tiskati u nakladi do 300 numeriranih primjeraka, ali dobro.

Taj luksuz ne podrazumijeva samo stotine fotografija i ilustracija, nego ručno izrađeni uvez od "najfinije teleće kože". Nadalje, u naslovnu koricu inkrustiran je mesingani medaljon, umjetničko djelo Karla Grossa. Stranice knjige imaju "skupocjeni zlatni rub". Komplet je opremljen zaštitnim ovitkom, pamučnim rukavicama za listanje, a za one koji žele znati više, tu je zasebni svezak s Ustavom RH. Konačno, uz račun ide i rezervacijski te vlasnički list.

Čitava ova skalamerija od nakladničkih specijalnih efekata ne bi bila toliko interesantna po samoj cijeni da nije pitanja tekstualnog sadržaja. Obrađuje se "prošlost duža od 1.200 godina", očito ne sežući do opjevanoga stoljeća sedmog. Kazuje se: "Vrijeme dolaska Hrvata na ove prostore i danas je jedna od otvorenih tema(...) Iako se ranije nerijetko spominjalo 7. stoljeće(...) vjerojatnije je da su tada(...) uz ostale narode, stigli Slaveni." Onda, nakon stoljeća prohujalih kroz knjigu, ide rez. Valjda je tu negdje ispalo ono malne jedno stoljeće: vrijeme između 1918. i 1990. godine za ovo izdanje ne postoji, ne u brošuri. Državu južnih Slavena spominje tek odjeljak "Krvavi izlazak iz Jugoslavije".

Svima pripravnim ispljunuti 12 tisućica za ovo publicističkog kiča i političke lakirovke, jasno, drugi temelji ne trebaju. Izdanje je ionako namijenjeno telećim pogledima zlatnog sjaja. Pomalo intrigira popis eminentnih povjesničara poput Tvrtka Jakovine i Nevena Budaka koji daju legitimitet trijumfalnom raspačavanju, ali pričekajmo još uvid u total sadržaja. Možda ni njima neće biti dovoljan standardni rezon da tako skupocjenu ediciju "imaju sve suvremene kulture".

Također, vlasnike ovog blaga mogla bi zateći nedavna objava pretprodaje običnog izdanja istog teksta s ilustracijama. Bez kože i pozlate, mjedi i pamuka, vlastovnice i hipoteke. Jedno će posjedovati oni koji uzimaju knjige na metar, drugo oni na karat. Obično izdanje u ovom času košta akcijskih 996 kuna, prava sitnica. U zemlji koja stenje uslijed propasti svih razvojnih snoviđenja, treba pritom znati da je Mozaik knjiga izdašno javno subvencionirana iz godine u godinu. Ne izravno za ovu knjigu, jer se pojedinačni naslovi otkupljuju naknadno. Kod dotiranja unaprijed, Ministarstvo kulture više polaže na opći utisak o izdavačkom programu. Vjerujemo da će Mozaik knjiga ovim izdanjem dodatno podići svoj rejting.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više