Novosti

Politika

Zločin bez kazne

Zločini na području nekadašnje općine Korenica još uvijek se istražuju iako su prijavljeni policiji neposredno nakon njihovog počinjenja 12. kolovoza 1995. godine

4ep1nrlbisjg8qm7eg7bpo7jioh

Povodom 23. obljetnice operacije ‘Oluja’, u organizaciji Documente – Centar za suočavanje s prošlošću održana je konferenciju za medije na kojoj je Vesna Teršelič upozorila da se zločini na području nekadašnje općine Korenica, u selima Komić i Poljice, ‘još uvijek istražuju’ iako su prijavljeni policiji neposredno nakon počinjenja 12. kolovoza 1995.

- Pred nama je još jedna godišnjica ‘Oluje’ u kojoj moramo konstatirati da je jako mali broj zločina procesuiran od strane hrvatskog pravosuđa. Od prošle godine zapravo nema promjena. Nakon presude tribunala u Haagu u kojoj su oslobođeni generali, bilo je jasno da se utvrđene činjenice o sudbini velikog broja žrtva i da je sada obaveza za procesuiranje tih zločina spala na Hrvatsku i druge postjugoslavenske zemlje - rekla je Teršelič, voditeljica Documente.

Napomenuto je da Documenta nije dobila odgovor na podnesene zahtjeve za pristup informacijama Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) vezano za radnje poduzete u vezi te istrage.

‘Temeljem podataka Hrvatskog helsinškog odbora, u selo Komić nadomak Udbine 12. kolovoza 1995. tenkovima i oklopnim transporterima ušla je grupa hrvatskih vojnika. Tijekom rata u tome selu nije bilo vojnih djelovanja, no tijekom VRA ‘Oluja’ većina stanovništva je izbjegla, pa je u selu ostalo 20-ak mještana. Navedenog dana, neposredno pred ulazak pripadnika HV-a, dio preostalog stanovništva sklonio se u obližnju šumu, dok su uglavnom starije i slabo pokretne osobe ostale u selu gdje su ubijeni vatrenim oružjem ili zapaljeni u kućama. Osim ljudskih žrtava, toga dana u periodu između 12 i 14 sati, ubijene su i domaće životinje te zapaljeno gotovo 80 posto objekata u selu. Neke od žrtava stradale su u susjednom selu Poljice. Točan broj žrtava nije u potpunosti utvrđen, no pretpostavlja se da je toga dana stradalo najmanje šestero, a prema nekim izvorima sedmero do devetero mještana’, navodi se u dopisima koje je Documenta poslala MUP-u i DORH-u.

Okupljenima se obratio i Drago Pilsel, novinar i nekadašnji aktivist Hrvatskog helsinškog odbora.

- Lako se moglo utvrditi koja je postrojba HV-a prošla tim područjem - rekao je on.

Pilsel je detaljno opisao užase na koje je naišao prilikom posjeta selima nakon počinjenih zločina. Pročitao je iskaz Jele Ugarković, kćeri ubijene Marije Brkljač u selu Komić, koja je, skrivajući se petnaestak metara od vlastitog doma, gledala kako vojnici spaljuju kuću u kojoj je bila njezina nepokretna majka.

Pilsel je opisivao svoja sjećanja, a među njima i slike tijela majke i sina, 93-godišnje Save Lavrnić i 65-godišnjeg Petra Lavrnića, koja su ležala na dvorišnom putu nekoliko kilometara od Udbine. Kako je kazao, noge su im bile vezane žicom, a ruke konopcem.

- Hrvatske vlasti nisu pokazale tada nikakav interes da obiđu ta sela - rekao je.

Vesna Teršelič na kraju je pozvala političare na stvaranje atmosfere u kojoj će se odgovorni za zločine procesuirati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više