Novosti

Politika

Zločini bez kazni

Hrvatska iz političkih razloga ne želi osuditi zločine nad Srbima, ali slična situacija je na području cijele bivše Jugoslavije, zaključak je Privrednikove tribine

Fodcqo5mc0tzsd3bxwdlq35xyqb

Eugen Jakovčić i Slađana Čanković s voditeljem Sašom Kosanovićem  (foto Nenad Jovanović)

Odnos hrvatskih institucija prema ratnim zločinima nad Srbima je skandalozan, rečeno je na tribini ‘Zločin bez kazne – Zašto se ratni zločini počinjeni nad Srbima ne kažnjavaju‘, održanoj u prostorijama Privrednika u Zagrebu. Slađana Čanković i Eugen Jakovčić iz Documente govorili su o okolnostima više slučajeva i općoj situaciji. Čanković je podsjetila na slučaj ubojstva srpskog civila iz Karlovca pred očima njegove kćerke. Iako su ona i svjedoci konkretno iznijeli tko su počinioci, slučaj je zaključen kao ‘ratna šteta‘. Ukazala je i na brojne zločine nad srpskim civilima u Ogulinu, Gospiću, Karlovcu, Osijeku i Sisku.

- Hrvatska iz političkih razloga ne želi osuditi zločine nad Srbima, ali slična situacija neprocesuiranja zločina postoji na cijelom području bivše Jugoslavije. Presude hrvatskih sudova protiv Srba zasnivaju se na indicijama, a kazne nisu ni približne zločinima iste kategorije koji su počinili Hrvati. Srbi dobivaju rigorozne kazne od 10 do 15 godina zatvora čak i ako su samo bili prisutni događaju. Za njih u javnosti ne postoji presumpcija nevinosti jer ih se naziva zločincima i ubojicama, čak i ako budu oslobođeni. Iako od ratnih zločina prolazi sve više vremena, a svjedoci i počinioci umiru, nužno je nastaviti s podnošenjem tužbi i zahtjevima da se zločini procesuiraju. Također je potrebno snimiti iskaze svjedoka i porodica žrtava - rekla je Čanković.

Po riječima Eugena Jakovčića, neprocesuiranje zločina je problem HDZ-a, vlasti i pravosuđa.

- Iz monitoringa suđenja jasno je da se ponavlja praksa iz 90-ih jer je sve više suđenja u odsutnosti; dok su srpski osumnjičenici nedostupni vlastima, vlada nevoljkost da se sudi hrvatskim počiniteljima. Nakon Oluje pobijeno je više stotina Srba, a za te zločine u 24 godine donesene su samo dvije pravomoćne presude, jedna za zločin u Prokljanu i jedna oslobađajuća za Grubore uz jednu nepravomoćnu presudu - rekao je Jakovčić.

Ističući da su zločini u Vukovaru, pogotovo nad Srbima, još uvijek tabu tema jer nema optužnica, Jakovčić je naglasio da dio Srba u tom gradu nema osjećaj za zločine počinjene nad Hrvatima. Najavio je da Documenta radi na popisu žrtava rata u Hrvatskoj, dok Fond za humanitarno pravo koji ima jače resurse, radi na popisu zločina u Srbiji, BiH i na Kosovu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više