Novosti

Društvo

Знaчкa зa Maтићa

Пoдoдбoр Бeли Maнaстир СKД-a "Прoсвjeтa" oдржao je рeдoвну гoдишњу извjeштajну скупштину кojoj je присуствoвao и Пeтaр Maтић, прoфeсoр и кустoс из Дaрдe, кoмe je нa свeчaнoj Свeтoсaвскoj aкaдeмиjи "Прoсвjeтe" дoдиjeљeнo признaњe "Злaтнa знaчкa"

Large 7

Jeličić, Matić, Mikerević i Kurlagić

Pododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" održao je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu u velikoj dvorani Srpskog kulturnog centra (SKC). Na skupštini je, osim predsjednika Pododbora Dejana Jeličića i potpredsjednice Bojane Kurlagić, bilo još devetero od ukupno 15 članova. Na skupštini su bili i Svetislav Mikerević iz Bobote kao predstavnik Glavnog odbora SKD-a "Prosvjeta" i Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda, predsjednik Koordinacionog odbora Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem. U toku 2022. godine Pododbor je odradio, organizovao ili sufinancirao 28 aktivnosti, koliko se planira i u 2023. Sve je to ostvareno s ukupnim prihodima od 46.225 kuna. Uz članarinu, sav ostali prihod potječe od Savjeta za nacionalne manjine.

Nakon završetka službenog dijela, na skupštinu je došao Petar Matić, profesor i kustos iz Darde (rođen 1945. godine), kome je na svečanoj Svetosavskoj akademiji SKD-a "Prosvjeta", održanoj 28. januara ove godine u Zagrebu, dodijeljeno godišnje priznanje "Zlatna značka", koje se dodjeljuje istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju ciljeva "Prosvjete". Pošto Matić nije mogao doputovati na akademiju u Zagrebu, "Zlatnu značku" je u njegovo ime preuzeo Dejan Jeličić pa je godišnja skupština belomanastirskog Pododbora bila lijepa prilika da se dobitniku konačno uruči "Prosvjetino" priznanje, a ta je dužnost pripala predstavniku Glavnog odbora Svetislavu Mikereviću.

Poslije toga svečanog čina, Matić je u razgovoru s prisutnim članovima govorio o svojim historiografskim istraživanjima, naročito manastira Orahovica i Manastira Brana koji se nalazio na Banskoj kosi u Baranji. U razgovor su se uključili naknadno pristigla dr. Svetlana Pešić, predsjednica SKUD-a "Jovan Lazić", i Zoran Milošević, zamjenik iz redova srpske manjine načelnika Općine Popovac, obavijestivši dobitnika priznanja i članove "Prosvjete" o svojoj inicijativi da se na prigodan način obilježi mjesto gdje se nalazio manastir Brana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više